Bakan bu yüzden mi susuyor?: İki otele tek belge

Bakan bu yüzden mi susuyor?: İki otele tek belge
Bolu Kartalkaya’da yanarak 78 kişinin ölümüne yol açan Grand Kartal Oteli ile hemen bitişiğinde bulunan ve hala faaliyette bulunan Kartal Oteli Turizm Bakanlığı tarafından verilen 1181 numaralı Turizm Belgesi’ni kullanıyor.

CENGİZ ERDİNÇ

Kısa Dalga - Yangına karşı önlem almayan ve denetlenmeyen Grand Kartal Oteli’nin enkazı mühürlenirken, aynı işletme belgesine sahip Kartal Otel faaliyetini sürdürüyor.

Aynı belgeye sahip iki otelin iki farklı otel gibi lanse edildiğini faaliyetini sürdürdüğünü Turizm Ajansı internet sitesi dün yaptığı haberle belgeledi.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı internet sitesinde Sürdürülebilir Turizm Programı Sertifikalı konaklama tesisleri listesinde de bu açıkça görülüyor.

ortakbelge.jpeg

Bu bilgilere göre yanan Grand Kartal bölümü 2 Mart 2024’de yaptığı başvuruyla FQC Global Sertifikasyon A.Ş.’den denetim belgesi aldı. Kartal 1 ve Kartal 2 Oberj adıyla gözüken aynı Turizm İşletme Belgesi’ne sahip diğer bölüm ise 14 Aralık 2024’de Royalcert Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri A.Ş.den denetim belgesi alarak sertifika edindi.

Her iki denetim şirketi de aynı sertifikaya sahip tek bir oteli denetledikleri halde, farklı farklı otelleri denetlemiş gibi rapor düzenledi ve bunu savundu. Turizm Bakanı Nuri Ersoy, CNN Türk’te canlı yayında İl Özel İdaresi’ni suçlamış, Sürdürülebilir Turizm Belgesi’nin yangın açısından bir geçerliliği olmadığını savunmuştu. Ersoy yanan otelin Turizm Belgesi’ne ilişkin soruları da ”Farklı zamanlarda çeşitli yerlere almışlar” diye geçiştirdi.

Yanan otel kaçak mı?

Ancak Turizm Bakanlığı’nın sitesinde 1181 numara ile turizm işletme belgesi sorgulandığında ne Kartal ne de Grand Kartal otellerine ait bir kayıt bulunuyor. Bakanlığın soruşturma sürerken kayıtları silmiş olması ”otelin kaçak olarak belgesiz” faaliyet gösterdiği şüphelerini artırıyor.

Öte yandan Turizm Bakanı Ersoy’un ortağı olduğu ETS Tur yangından hemen sonra Kartal Otel’e ait tanıtımları kaldırdı. Ekran görüntüsünü aldığımız bu tanıtımlarda ”Kültür ve Turizm Bakanlığı Basit Konaklama Belgesi 2022-7-1716” ibaresi yer alıyordu ve bu numara bakanlığın sitesinden sorgulandığında Antalya Konyaaltında faaliyet gösteren Kartal Pansiyon’a ait olduğu anlaşılıyor.

Hala faaliyette

Aynı belgeye sahip otel kompleksinin bir bölümünün yanarken, yangın riskleri konusunda aynı denetimsizlikten yararlanan diğer bölümünün faaliyetini sürdürmesi soru işaretlerini artırıyor. Önceki gün Grand Otel’in sahibinin diğer şirketinin işlettiği Gazele tesislerinde yangın önlemlerinin yeterli olmadığı gazeteciler tarafından belgelenmiş ve otel yöneticilerinden 11 kişi gözaltına alınmıştı.

oteller.jpeg

Tahsis süresi

Öte yandan orman arazisi içinde kalan kompleks 2003 yılında Turizm Bakanlığı tarafından 30 Eylül 1971 tarihinden başlamak üzere 49 yıllığına tahsis edildi. 2020 yılında biten tahsis süresinden sonra ne yapıldığı belirsiz ancak otel kompleksi faaliyetini sürdürdü.

otel.jpeg

3224 metrekare bilmecesi

Adalet Bakanı’nın korsan olarak nitelediği bilirkişi ön raporunda 1997 yılında 12.900 metrekare inşaat ruhsatı alan otelin 1999 yılında 3224 metrekare tadilat ruhsatı aldığı kaydediliyor. Yapı sahibi Kartal Otel Turizm A.Ş.’nin tadilat ruhsatı aldığı 3224 metrekarelik bu bölümün ruhsat eki projesinde olmayan eklentiler olduğu vurgulanıyor. Grand Kartal Otel, 12 Aralık’ta Bolu İtfayesi’ne yaptığı başvuruda da 3224 metrekarelik bölümü için denetim istemiş, daha sonra bu başvuruyu geri çekerek 70 metrekarelik ve Mudurnu Enerji şirketine kiralanan bölüm için yangın denetimi yapılmıştı.

Soruşturma ne kadar tarafsız

78 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin soruşturmada oteli denetlemekle yükümlü olan Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ortağı olduğu ETS Tur aracılığıyla Grand Kartal ve Kartal Otel’in odalarının satışını yapması soru işaretleri yaratıyor.

otel2.jpeg

Gelir var, vergi yok, çivi çakılmıyor

Yanan bölümün inşaat sahibi Kartal Otel Turizm A.Ş. 2021, 2022 ve 2023 yıllarında “matrah göstermedi”. Oteli işleten Grand Kartal Otelcilik A.Ş. ise aynı üç yıl için 95,2 milyon lira gelir elde etti ancak sadece 8 milyon lira vergi ödedi. Grand Kartal Otelcilik teşviklerden de yararlandı.

Her iki şirket de aynı aileye ait. Grand Kartal Otelcilikte Halit Ergül ve Emine Murtezaoğlu Ergül, Kartal Otel’de Emine Murtezaoğlu Ergül ve Harun Murtezaoğlu yönetici.

1975 yılında Kar Otel adıyla limited şirket olarak kurulan Kartal Otel 1982 yılında anonim şirkete dönüştü. 2003 yılında limited şirket olarak kurulan Grand Kartal da 2008 yılında anonim şirkete dönüştü.

Çalışanlar, yangın önlemlerine yatırım yapmayan patron Halit Ergül’ün ciddi bir para harcayarak ikisi de 1181 numaralı Turizm Belgesiyle çalıştırılan iki binayı zemin altından birleştirdiğini ileri sürdü.

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem