Bakan Uraloğlu, HTŞ'yle deniz yetki alanı anlaşması yapılacağını söyledi

Bakan Uraloğlu, HTŞ'yle deniz yetki alanı anlaşması yapılacağını söyledi
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Suriye yönetimini ele geçiren ve TÜrkiye'nin "terör listesinde" olan cihatçı HTŞ ile deniz yetki alanı anlaşması yapacaklarını belirtti.

Kısa Dalga - Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suriye'de yönetimi ele geçiren cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimi ile deniz yetki alanı anlaşması yapacaklarını söyledi.

AKP iktidarına yakın TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Suriye’ye ilişkin demeçlerini aktardı. Buna göre Bakan Uraloğlu, “Suriye yönetimi ile deniz yetki alanı anlaşması yapacağız. Suriye’de hava, demiryolu, karayolları ve iletişim hizmetlerini içeren acil eylem planı çalışıyoruz. Havalimanlarını aktif hale getireceğiz” dedi.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan rahatsız

Öte yandan son gelişmeler, AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'da deniz yetki alanları konusunda endişeye neden oldu.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Yunan Kathimerini gazetesi, Yunan ve Güney Kıbrıs yönetimlerinin, Türkiye ile Suriye arasında bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzalayarak deniz yetki alanları belirlemesi senaryosuna karşı AB içinde görüşmeler yürüttüğünü yazdı.

Böyle bir anlaşmanın Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını zedeleyebileceğine işaret eden gazete, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in Perşembe günü Brüksel'de düzenlenen AB liderler zirvesi sonrasında Avrupalı mevkidaşlarına konuyla ilgili bilgi verdiklerini belirtti.

İki lider, Avrupalı mevkidaşlarına bu tür bir anlaşmanın "Kıbrıs'ın tartışılmaz egemenlik haklarını hiçe saymak" anlamına geleceğini kaydetti.

Yaycı ve Akar gündeme getirmişti

Müstafi Tümamiral Doç.Dr. Cihat Yaycı, katıldığı Haber Global yayınında Libya ile olduğu gibi Suriye ile de Mavi Vatan anlaşması yapılmasını gündeme getirerek böyle bir anlaşmanın HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani açısından "Türkiye ile dostluğunu kanıtlamak, ülkesinin egemenliğini pekiştirmek ve Suriye'nin denizlerine sahip çıkmak" için çok önemli bir fırsat olacağını söylemişti. Yaycı, "Türkiye ile Suriye'nin karşılıklı kıyıları arasında aynı Libya ile yapılabildiği gibi münhasır ekonomik bölge anlaşması yapılabilir. Bu durum Suriye'ye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin teklifine göre yüzde 12,5 daha fazla deniz alanı kazandırır" demişti.

Geçmişte Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuş olan AKP Kayseri milletvekili Hulusi Akar da iki gün önce yaptığı bir açıklamada Suriye ile deniz yetki alanlarına ilişkin bir anlaşma sağlanabileceğine işaret etmişti. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem