Boykot edilen Ekşi'den yanıt: 'Her zaman ifade özgürlüğünü savunduk'
Kısa Dalga - İktidara yakın durduğu, çeşitli sermaye gruplarıyla ilişkisi olduğu ve muhalifleri görmezden geldiği iddialarıyla boykot edilmeye başlayan Ekşi Sözlük, konuyla ilgili sözlüğün web sitesinden yazılı açıklama paylaştı.
Ekşi Sözlük’te muhalif paylaşımlar silindiği, iktidar yanlısı kullanıcıların yorumlarının öne çıktığı iddialar arasında yer alırken, Reddit’te sözlüğe dair yapılan bir analizde platformun organize troll faaliyetlerinden etkilenen bir yer haline geldiği söylenmişti.
Açıklamada, hiçbir entry'nin muhalif veya iktidar yanlısı olması nedeniyle silinmediği belirtilirken, "Herhangi bir siyasi yapıyla bağlantımız yok. Siyasilerle ilişkimiz soru-cevap etkinliklerimizle sınırlı. Türkiye’de hem muhalifler, hem de iktidar tarafından diğer tarafı destekliyor olmakla itham edilen yegane mecra olmak kolay değil. Kimseye yaranmaya çalışmadığımızın en açık göstergesi bu olmalı" ifadeleri kullanıldı.
Sözlük hakkındaki iddialar ve yanıtlardan bazıları* şöyle:
troll hesaplara neden müdahale edilmiyor?
ekşi sözlük olarak her zaman ifade özgürlüğünü savunduk. 2023 depremlerinde dezenformasyonla mücadele ettik. bu süreçte, organize şekilde hareket eden ve platformu manipüle etmeye çalışan bazı hesapları tespit ettik ve kapattık.
şunu da özellikle paylaşmak isteriz: bir hesabın ‘troll’ olarak tanımlanması, tek başına kapatma sebebi değil. bir yazarın yalnızca belli konularla ilgili içerik üretmesi de müdahale gerekçesi değil. aynı şekilde, sözlükte hakim olan genel görüşlerle çelişen fikirler dile getirmek de kurallarımıza aykırı değil. bugün de her siyasi görüşten, belirli ajandalarla içerik giren yazarlar bulunuyor. ancak bu kullanıcılar, sözlük’ün 220.000’i aşkın yazarının yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturuyor.
geçmişte olduğu gibi bugün de, baskılara karşı ilkelerimizden taviz vermeden hareket ediyoruz. tarafsızlık ilkesine bağlı kalarak, farklı seslerin bir arada var olabildiği bir ortamı korumak en temel amacımız. bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çok sesliliği gözeten bu dengeyi sürdürmek için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.
muhalif kişiler ekşi sözlük’te hedef mi gösteriliyor?
ekşi sözlük olarak, görüşü ne olursa olsun hiçbir bireyin hedef gösterilmesine, kişisel haklarının ihlal edilmesine veya güvenliğinin tehdit edilmesine kesinlikle müsamaha göstermiyoruz. hedef gösterme içeren içerikler tespit edildiğinde veya şikayet yoluyla tarafımıza ulaştığında, söz konusu entry’ler hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilmekte; gerekli durumlarda yayından kaldırılmakta ve ilgili kullanıcılara yaptırım uygulanmaktadır.
kullanıcılarımız ve ziyaretçilerimiz de bu sürecin bir parçasıdır. her entry’nin yanında bulunan “şikayet et” butonu aracılığıyla içerik bildiriminde bulunabilir, içerik denetimi süreçlerine katkı sağlayabilirler.
ekibinizde iletişim başkanlığı çalışanları var mı?
hayır, ekibimizde iletişim başkanlığı çalışanları yer almıyor. moderasyon sürecimiz bağımsız olarak yürütülmekte ve sözlük kurallarına göre şekillenmekte.
troll başlıkları neden gündem’e giriyor?
bir başlığın gündeme girmesi ve gündemde kalması yazarların bu başlığa entry girmelerine bağlı. yazarların genelince troll başlık olarak nitelenen başlıkları gündeme taşıyan genel olarak eleştirel/tepkisel entry yazan yazarlar. ekşi sözlük’ün gündemini her zaman yazarlar belirliyor. (sözlük’te an itibariyle 220.000’den fazla yazar bulunmakta.) gündeme girmesini istemediğiniz başlıklara entry yazmamak istediğiniz sonucu almak için çoğu zaman yeterli olacaktır. internet’in ilk günlerinden bu yana bu konuda başkaca çözüm üretilebilmiş değil. (bkz: don’t feed the troll)
hoşunuza gitmeyen başlıkları gördüğünüzde entry yazarak tepki vermekten kendinizi alıkoyamıyorsanız dilediğiniz yazarı ve yazarın açtığı/açacağı başlıklarını engelleyerek bu yazarın yazdığı içerikleri tamamen hayatınızdan çıkarabilirsiniz. böylelikle tepkisel entryler girerek istemediğiniz başlıkların gündeme girmesine, gündemde kalmasına yardımcı olmamış olursunuz.
doğuş grubuyla veya başka bir sermaye grubuyla ortaklığınız var mı?
hayır, ekşi sözlük’ün doğuş grubu’yla veya herhangi başka bir sermaye grubuyla herhangi bir ortaklığı bulunmuyor. platformun yalnızca iki ortağı var: kurucusu sedat kapanoğlu ve ortağı başak purut. bu iki isim dışında herhangi bir yatırımcı, şirket, grup ya da hissedar yer almıyor.
kullanıcı bilgilerini savcılıkla paylaşıyor musunuz?
ekşi sözlük, başta 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun olmak üzere türk hukukuna tabi bir internet sitesi olarak kanunen yetkilendirilmiş makamların taleplerini yerine getirmek yükümlülüğündedir. bu kanuni bir zorunluluktur.
arama motorlarında chp boykot yazınca neden ak partili hesaplarca açılan başlıklar üstte çıkıyor?
güncel boykot başlığında ‘chp’ ifadesi yer almadığı için, arama motorlarında ‘chp boykot’ gibi anahtar kelimelerle yapılan aramalarda bu başlıklar görünmemektedir. ancak gündeme giren ‘2025 genel boykotu’ başlığı, ‘genel boykot’ gibi anahtar kelimelerle aratıldığında arama motorlarında üst sıralarda yer almaktadır.
29 mart 2025 chp maltepe mitingi başlığını niçin sansürlediniz?
başlığı kesinlikle sansürlemedik. ilgili şikayetleri incelediğimizde bize bu şikayetle ulaşan yazarların çoğunun başlığı açan kullanıcının başlıklarını engellediğini, bu yüzden bu başlığı göremediklerini tespit ettik.
şişli kent lokantası’nın kapatılması başlığı neden kapatıldı?
şişli kent lokantası’nın kapatıldığı yönündeki iddia, cumhurbaşkanlığına bağlı iletişim başkanlığı tarafından yalanlandı; söz konusu başlık, dezenformasyon tanımına uygun şekilde hukuki yükümlülüğümüz doğrultusunda kapatıldı.
troll hesaplar nasıl bu kadar hızlı yazar olabiliyor?
ekşi sözlük’te yazar olabilmek için kullanıcıların en az 10 entry girmesi ve bu süreçte düzenli olarak platformda aktif olması gerekir. günlük girişlerin düzenli olması, çaylaklık sürecinin daha kısa sürede değerlendirilmesine katkı sağlar.
ancak zaman zaman bazı kullanıcılar, bu süreci farklı yollarla aşmaya çalışmaktadır. bunlar arasında daha önce yazar olmuş ancak uzun süredir kullanılmayan hesapların devralınması ya da bazı kullanıcıların yazar olduktan sonra yedekte beklettikleri hesapları daha sonra farklı amaçlarla aktif hale getirmesi gibi yöntemler yer alabilmektedir.
bu tür hesaplar genellikle yazarlık sürecinde değil, yazarlık yetkisi kazandıktan sonra eski entry’leri profil dilini değiştirip troll içerikler paylaşmaya başlar. dolayısıyla, görünürde yeni açılmış gibi duran bazı hesapların, aslında daha eski yazar hesapları olması mümkündür.
Kaynak:Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.