CHP'li Yankı Bağcıoğlu: 'Hataların bedeli vatandaşa ödetilmemeli'

CHP'li Yankı Bağcıoğlu: 'Hataların bedeli vatandaşa ödetilmemeli'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Savunma sanayinde yapılan hataların bedeli, zaten zorlu ekonomik şartlarla boğuşan vatandaşa ödetilmemeli” dedi.

Kısa Dalga - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, AKP tarafından TBMM'ye sunulan “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi.

AKP'nin Meclis'e sunduğu kanun teklifi yasalaşırsa, limiti 100 bin TL üzerinde olan kredi kartlarında yıllık 750 TL pay alınması, noter işlemleri ve satış işlemlerinden de savunma sanayii için vatandaşlardan para alınacak.

'Yapılan yanlışların bedelini halkımıza ödetmemek gerekmektedir'

Emekli Tümamiral CHP yöneticisi Bağcıoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bölgemizde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında güçlü bir savunma sanayine sahip olunması önemli ve milli bir gerekliliktir, buna kimsenin itirazı olamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, gerekirse diğer harcamalardan yapılacak tasarrufla, bütçeden ayrılacak kaynakla savunma sanayini desteklemeye muktedirdir. Türk milleti geçmişte olduğu gibi bugün de gerektiğinde milli güvenliğimiz için her türlü fedakârlığı yapar ama devletin sağlayacağı birçok kaynak, tasarruf edeceği birçok alan varken buna ihtiyaç var mıdır, düşünülmelidir. Savunma sanayinin yönetiminde şu ana kadar yapılan yanlış uygulamaların bedelini halkımıza ödetmemek gerekmektedir.

'Bu vergiler savunma sanayindeki yanlış yönetimin itirafıdır'

Türkiye seri üretim altyapısını hala tamamlayamadığı, ihracatı liyakat sahibi olmayan kişilere emanet ettiği için tüm dünyanın savaş ekonomisine girdiği ve ihracat rakamlarının dünya çapında hızla arttığı bu dönemde, ‘İhracatımız geçen yıldan daha yüksek’ gibi muğlak ifadelerle ayakta tutulmaya ve ihracat yapılmadığı için doğan boşluğu bu tür vergilerle doldurmaya çalışmaktadır. Bu vergiler yalnız ekonomideki gidişin yansıması değil, savunma sanayindeki yanlış yönetimin itirafıdır.

'Zaten zorlu ekonomik şartlarla boğuşan vatandaşa ödetilmemelidir'

Savunma sanayinde geçmiş dönemde, milli hava savunma sistemlerinin geliştirilmesine ayrılabilecek kaynağın S400’e tahsis edilmesi; maruz kaldığımız yaptırımlar nedeniyle ciddi maddi kayıplara uğramamız; F35 projesinden çıkarılmamız, Kaan Milli Muharip Uçak projesine değişik nedenlerle geç başlanması; proje öncelikle dirilmesinde ve kaynak tahsisinde harekât ihtiyaç makamlarının değil, siyasi saiklerin ön plana çıkması nedeniyle yaşanan kayıplar; 20 yılı aşkın süredir sadece 30 uçak envanterimize dâhil edebilmemiz, şimdi ihtiyacımız olan uçakları yüksek maliyetin yanı sıra egemenliğimizi tehdit eden şartlarla tedarik etme olasılığı; vakıf şirketlerinin verimlilikten uzak ve nepotizm odaklı yönetim anlayışları çerçevesinde TSKGV kaynaklarının etkin kullanılmaması; milli savunma sanayi şirketlerinin TSK'yi bir ARGE kaynağı olarak kullanmaları neticesinde geliştirme maliyetlerinin önemli bir kısmının MSB ve SSB kaynaklarından karşılanması yanlış yönetimin ve bu çerçevede mali kayıpların en bariz örnekleridir. Savunma sanayinde yapılan hataların bedeli, zaten zorlu ekonomik şartlarla boğuşan vatandaşa ödetilmemeli, milli bütçeden gerekli kaynaklar tahsis edilmelidir.” (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem