Çorum'da Roma dönemi eserlerinin bulunduğu alan imara açılmış

CHP Çorum Belediye Meclis Üyesi Yılmaz, eski belediye başkanı döneminde bir bölgenin Roma Dönemi’ne ait kalıntılar bulunmasına rağmen imara açıldığını söyledi.

Kısa Dalga - Çorum Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısında konuşan CHP’li meclis üyesi Tuncay Yılmaz, "ihaleye fesat karıştırma" suçundan yargılanan ve Cumhurbaşkanı tarafından istifası istenen eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü döneminde Roma Dönemi’ne ait eserlerin bulunduğu alanın imara açıldığını söyledi.

'Anıtlar Kurulu'na sonradan sorulmuş'

ANKA'nın aktardığına göre, Yılmaz, şöyle konuştu:

"Çorum tarihi bir kent, tarihi bir şehir, kadim bir şehir. Tarih denilince de Hititler, Hattiler olarak anılıyoruz. Geçmiş tarihi zamanlar dediğimiz zaman Çorum merkezinden İskilip ilçemizin daha eski olduğunu anlatıyoruz ve tarihimizin Hititler’den kentin geldiğini, Selçuklular var, Osmanlılar var kadim bir kentiz.

Geçmiş dönemlerde arkadaşlar, enteresan bir olay oluyor Çorum Belediyesi’nde. Bugün İlhan Gürel Caddesi dediğimiz hemen arka tarafında 136 bin metrekare üzerinde bir milattan sonra 5- 6. yüzyıla yüzyıla dayanan bir Roma kalıntısı bulunuyor. Dönemin belediye başkanı ve belediye yönetenleri, ruhsatları veriyorlar, inşaatları başlatıyorlar, temele girdiklerinde bir bakıyorlar ki sütunlar çıkıyor, lahitler çıkıyor. O dönem imar yetkisi verenler bir bakıyorlar ki Anıtlar Yüksek Kurulu’na sormamışlar. Yazılı beyanda bulunmamışlar. İzin almamışlar. Apar topar ne yapmaya karar veriyorlar; ya biz bu insanlara temelleri kazdırdık, binaları yükselttiriyoruz, ne yapalım? Müze Müdürlüğü’ne Anıtlar Yüksek Kurulu’na gitme gereği hissediyorlar.

Baştan yapması gerektiren işi bırakıyor bu arkadaşlar, gidiyorlar ve şöyle bir taahhütte bulunuyorlar. Böyle bir taahhüt var mıdır; belediye yazılı vermiş midir o soruyu da soracağız. Efendim biz bu 136 bin arkeolojik alana biz yapılaşma izni verdik. Ama burada 25 dönüm alanı biz, hani bu insanlar bu kadar para verdiler. Para harcadılar binalar da yükseliyor. Ranta da teslim ettik. Haksız zenginleştirmeye de yol açtık. Birileri zengin olacak ama milattan sonra 6. yüzyıla ait bir Roma kentinin üzerine ranta teslim ediyoruz.

f6ccb955-7670-4719-a205-5f0441eda2d2.png

'Efes antik kent gibi arkeo müze yapalım'

O 25 bin metrekare alanı Çorum Belediyesi ya biz burayı bir anda Anıtlar Yüksek Kurulu’na gidiyorlar diyorlar ki biz burayı arkeo-kent şehir yapalım, arkeo-müze yapalım. Ne yapacaksınız; bu alana yapılaşma izni vermeyelim. Belediye olarak biz Efes antik kent gibi gün ışığına çıkartalım. Belediye eliyle de bir arkeo-müze yapalım ve turizme kazandıralım.

Şimdi sayın başkanın seçildiği günden beri mevcut yönetimin Çorum’un tarihi dokusunu ayağa kaldırmasındaki gayretini görüyoruz ve biliyoruz. Böyle bir imarlaşma bu dönem olsaydı izin verilmeyeceğini de biliyorum. O tarihi dokunun ranta teslim edilmeyeceğini de biliyoruz. Ancak şu an yönetimde sizler olarak sayın başkanım, olan oldu. Herkes ağızlarının tadıyla evlerinde binalarında otursunlar hiçbir derdimiz yok. Ancak tarihi dokuyu ayağa kaldırmaya çalışan bir yönetim olarak hadi hep beraber arkadaşlar tüm şehir olarak, oradaki 25 bin metrekarelik alanın şu an yeşil alan park işaretli alanın bir an evvel kazı çalışmaları yapılarak oradaki milattan sonraki beşinci, altıncı yüzyıldaki o roma kentini en azından kurtarabildiğimiz o 25 bin metrekareyi Çorum’un tarihine kazandıralım. Çorum’a bırakabileceğiniz sayın başkan en büyük miraslardan biri olacağını düşünüyoruz Cumhuriyet Halk Partisi Meclis grubu olarak.

'Çorum'a arkeolojik park projesini o bölgede yapacağız'

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise şunları söyledi:

"Bizim göreve başladığımız o 25 metrekare denilen yer arkeolojik parkla ilgili biz 41 projemizi de arasına koymuştuk. Hatırlarsanız ve oraya arkeolojik park yapacağımızla ilgili de bir seçim vaadimiz var. Bu konuda biz Anıtlar Kurulu’nu biz oraya götürdük. Yerini gösterdik. Kültür Bakanlığı’nın yetkililerini de oraya götürdük. Yerini gösterdik. Projemizi anlattık. Projemizin detaylarını anlattık. Orada yanlış hatırlamıyorsam jeolojik radar çalışması yapıldı ya da yapılacak Kültür Bakanlığı ile beraber ve Kültür Bakanlığı ile Anıtlar Kurulu o noktada hangi kararı verirse biz o karara saygılı bir şekilde eğer uygun görülürse eğer onaylanırsa arkeolojik-park projemizi, 41 projemizden bir tanesini de orada hayata geçireceğiz. Onay verilmezse de tabi artık orada o projeyi yapabilmemiz de mümkün değil. Şu anda Anıtlar Kurulu ve Kültür Bakanlığı’yla yürüttüğümüz bir süreç var o bölge ile ilgili artık nasıl neticelenirse bu süreç ona göre hareket edeceğiz. Tuncay Bey’e teşekkür ediyorum."

fb0837ba-bc99-46e0-a421-2b88c9bd0f85.png

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem