Daron Acemoğlu: Amerika ve Avrupa kötü, Türkiye çok daha kötü durumda
Kısa Dalga - Şişli Belediyesi ile Ataşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği “Ekonominin Kalbinden Finansın Merkezine: Şişli’den Ataşehir’e Konferansı”, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Konferans Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in ev sahipliğinde gerçekleşti.
Konferansın konuşmacıları arasında Nobel ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yer aldı. Etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Sarıyer Belediye Başkanı Oktay Aksu’nun yanı sıra ekonomi dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından önemli isimler katıldı.
Konferansta konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel son 20 yıllık süreçte hızla büyüyen ve gelişen Ataşehir’in, finans merkezi olarak İstanbul ekosistemi içerisindeki konumu ve etkileri üzerine görüşlerini belirtti. Adıgüzel konuşmasında şunları dile getirdi:
"Bugün burada, İstanbul’un iki önemli ilçesi olan Şişli ve Ataşehir’in gündemlerini, finans ve ekonomi bağlamında detaylı bir şekilde ele almak için toplandık. İstanbul’un küresel bir finans merkezi olma hedefi doğrultusunda bu iki ilçenin, hem tarihsel bağlamdaki dönüşüm süreçlerini hem de gelecekteki potansiyellerini değerlendirmek, bizler için önemli bir fırsat. Şişli’nin ticaret merkezli yapısı ve Ataşehir’in finans merkezi kimliği, İstanbul’un ekonomik ve mekânsal gelişiminde kritik rolleri olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bugün gerçekleştireceğimiz sohbetlerin, İstanbul’un ekonomik yapısının yeniden şekillenme sürecine farklı bakış açıları sunarak önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum."
"Finans merkezinin, yükü Ataşehir’in omuzlarına yüklendi"
İstanbul Finans Merkezi'nin Ataşehir ilçe sınırları dışına itilmesini eleştiren Adıgüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hepinizin bildiği gibi, Ataşehir finans sektöründeki gelişmelerle önemli bir merkez haline geldi. Ancak Finans Merkezi’nin bulunduğu bölge 2014 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen bir torba yasayla, tamamen siyasi nedenlerle Ümraniye ilçesine bağlandı. Ataşehir, İstanbul’un finans merkezi olarak konumlanmış önemli bir ilçesi olmasına rağmen, bu büyük yükün getirdiği mali zenginlikten hak ettiği payı alamamaktadır. Finans merkezi, tüm kentsel yükünü Ataşehir’in omuzlarına yüklerken, bu yükün yarattığı ekonomik faydaların başka bir ilçeye aktarılması gibi adil olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Bu yalnızca Ataşehir’e değil, kaynakların doğru bir şekilde yönetilmesi ve adaletin sağlanması ilkesine de zarar veren bir tutumdur."
“Yaşadığımız şehri geleceğe hazırlamak hedefindeyiz"
Ekrem İmamoğlu da İstanbul’un Türkiye ve dünya ölçeğindeki ekonomik büyüklüğünü anlatan çarpıcı rakamlar paylaşarak, özetle şunları söyledi:
“Yüzyıllar boyu dünyanın önde gelen ticaret, eğitim ve inovasyon merkezlerinden birisi olmayı başaran İstanbul, son yıllarda oluşan fırsatları kaçırmamak adına, hızlı bir yapısal dönüşüm yaşamakta ve çok yönlü uluslararası ağları, İstanbul'umuzu belki de göbeğine, merkezine oturtacak şekilde, modern bir kent ekonomisini bu şehirde var etme konusunda güçlü adımları atmaktadır. Bilgi temelini ve yüksek katma değer üreten sektörlerdeki kümelenmelerde dahi, onlar da dahil olmak üzere, birçok yenilikçi sektör sayesinde kent ekonomisi, girişimciler ve yatırımcılar için oldukça cazip olan bir altyapıya sahip bir çeşitliliğe sahip. İstanbul, yüksek katma değer üreten yenilikçi ve yaratıcı ekonomisiyle, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı konumundadır, olmak zorundadır. Olduğu ortamdan ve konumdan da henüz elbette ki tatmin olmuş değiliz, memnun değiliz. Daha üst seviyeleri yakalamak zorundayız.”
"Ekonominin ve finansın merkezi iki ilçe: Şişli-Ataşehir"
Türkiye’nin ekonomi ve finans merkezi olma özelliği taşıyan iki ilçeyi buluşturan konferansın ekonomi ve siyasetin önemli isimlerini misafir etti. Konferansın açılışında konuşan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan da, Türkiye’nin yeni bir ekonomik kalkınma modeline ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Şahan, “Bugün İstanbul'un ekonomik dönüşümünde Şişli'nin tarihsel, Ataşehir'in ise yeni giydirilmiş ‘finans merkezi’ rolünü konuşurken, öncelikle yapılan yanlışlara ve yapılacak doğrulara makro ölçekten bakalım isterim. İstanbul'un kentsel mekan ve ekonomi ilişkisi: ‘yaşamı; metrekareye, ekonomiyi; emlak rantına’ sıkıştırmış bir modeldir. Şişli ve Ataşehir, bu modelin en çok hırpaladığı ilçelerdendir” dedi.
Başkan Şahan, İstanbul’un girişimcilik ekosistemine ev sahipliği yapan Şişli’nin ekonomik potansiyeline değinerek, “Şişli'nin ekonomik potansiyeli; 35 binden fazla işletmeye ev sahipliği yapmasıyla ölçülebilir. Şişli'nin ekonomik potansiyeli; 5000'e yakın firma ve büyük ekonomik hacmiyle, Perpa Ticaret Merkezi ile ölçülebilir. Şişli'nin ekonomik potansiyeli; İstanbul'un girişimcilik ekosisteminde ev sahipliği yaptığı ve ekonomimize değer katan 50'den fazla aktörüyle değerlendirilebilir. Ancak, Şişli'de sermaye ve kent planlama ilişkisinin sonucu şudur: 25 mahallesinin 20'sinin yoksullukla mücadele ettiği, plazaların arasında gecekonduların sıkıştığı bir Şişli. İşte tam da bu nedenle sermaye ile kentsel planlama ilişkisini sosyal devlet ve sosyal belediyecilik ilkelerimiz perspektifinde ele almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
"Ücretler büyümediği için gelir dağılımı daha bozuluyor"
Prof. Dr. Daron Acemoğlu ise “Kent Ekonomilerinin Yeni Dinamikleri” başlıklı özel oturumda, gazeteci Deniz Bayramoğlu’nun sorularını yanıtladı. Dünyada önümüzdeki seneleri en iyi özetleyecek kelimenin "belirsizlik" olduğunu söyleyen Acemoğlu, şöyle konuştu:
“Belirsiz bir dünya bekliyor. Çünkü hem jeopolitik açıdan hem enflasyon açısından olsun hem de daha önemlisi yapısal değişimlerin ortasındayız. Bunların bazıları fırsat yaratıyor, bazıları daha değişik bir olanaklar sağlıyor. Ama aynı zamanda belirsizliği artırıyor. Bunların en başında verimlilik problemi var. Amerika ve Avrupa kötü bir durumda. Türkiye çok daha kötü durumda. Son 15 sene ama daha da uzun bakarsanız 25-30 yıl içinde bu ekonomilerin üretkenliği düşük. Ürettikleri eski hızında değil. Daha eşitsiz bir dünya yaratıyor. Ücretler büyümüyor. Ücretler büyümediği için gelir dağılımı daha bozuluyor. Bunların hepsi verimlilik ve üretkenlik problemleriyle ilgili.” (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.