Depremden bu yana 400 hemşire gitti: '72 saate kadar nöbet tutan var'
Kısa Dalga - Türkiye’de sağlık sisteminde yaşanan sorunlar her geçen gün derinleşiyor. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet, sağlık yönetiminde liyakat eksikliği ve personel yetersizliğine bağlı yoğun iş yükü nedeniyle sağlık hizmetlerinde kriz yaşanıyor.
Tıp Fakültesi’nden 400 hemşire gitti sadece 16 hemşire alındı
Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, yoğun iş yükü oluşturan bir konu da hemşire eksikliği... Bu sorun, kamu hastanelerine kıyasla üniversite hastanelerinde daha çok görülüyor.
SES’ten edinilen bilgiye göre 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 400 hemşire ayrıldı. Giden hemşirelerin yerine yalnızca 16 hemşire alımı yapıldı.
Resmi Gazete’de 14 Temmuz’da yayımlanan 52 hemşire alımına ilişkin ilan da temmuz ayı içerisinde gerekçesiz iptal edildi.
‘72 saate kadar nöbet tutan arkadaşlarımız olduğunu gördük’
Personel eksikliği nedeniyle söz konusu hastanede görev yapan hemşirelerin uzun nöbetler tutmak zorunda olduğunu söyleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) Malatya Şube Eş Başkanı Cansu Kaplan, şunları kaydetti:
“Biz hastaneden resmi olarak elimizde bulunması için personel sayısı hakkında belge istedik. Resmi olarak bize bir bilgi verilmiyor. 400 hemşirenin geçici görevlendirmeyle ve tayinle gittiği söyleniyor. Geçici görevlendirilenlerin kadrosu bizim üniversitede gözüküyor, ancak başka ilde çalışıyor. Resmiyette daha azmış gibi görünebilir ama nöbet listelerine bakılınca mevcut durum görülecektir. Ancak nöbet listelerini de bize vermiyorlar. Biz alana çıktığımız ve anket yaptığımızda hemşirelerin hepsi, eleman yetersizliğinden dolayı fazla nöbet tuttuklarını, neredeyse 72 saate kadar nöbet tutan arkadaşlarımız olduğunu gördük.”
‘Saatlik nöbetlerimizin ücreti tavuk döner bile etmiyor’
Nöbet saatlerinin yasal olmadığını söyleyen Kaplan, “48 saate kadar tamam ama 56-64 saat çok fazla. İnsanca çalışmak istiyoruz. Bu kadar çalışmamıza rağmen saatlik nöbetlerimizin ücreti tavuk döner bile etmiyor” dedi.
Kaplan, “Malatya deprem bölgeleri arasında sesi duyulmayan bir il. Bu konuda da sesi duyulmuyor. Bayram sonrası ve ağustos ayında alımlar olacaktı. Bayram sonrası alım iptal edildi. Ağustos ayında da henüz açıklanan bir alım yok” ifadelerini kullandı.
‘Halk sağlığını olumsuz etkiliyor’
Çalışma koşulları kötü olan hemşirelerin psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen Kaplan, “Arkadaşlarımız bunalımda. Malatya’da şu an barınma da sıkıntılıyken kimse de bu taraflara gelmek istemiyor. Sağlık personelinin gelmesi için mevcut koşullar iyileştirilmeli. Kimse gelmiyor, kalanların da iş yükü artıyor. Bu da halk sağlığını olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Kaplan, “Sağlık hizmetlerini de aksatıyor. Verilen hizmet çok verimli olmuyor. Hastalar etkileniyor” değerlendirmesinde bulundu. Hastalara yetişemedikleri için sözel şiddetin arttığını kaydeden Kaplan, “Sadece hemşire boyutuyla değil... Bazı bölümlerde asistan hekim eksiği var. Çok fazla hasta alımı yapılıyor. Bu da sıranın çok beklenilmesine neden oluyor polikliniklerde. Böyle olunca şiddet de artıyor” dedi. (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.