Anket: Protestolara katılan gençlerin siyasi görüşleri, beklentileri, oy tercihleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla birlikte Türkiye'nin pek çok kentinde protestolar vardı. Onbinlerce kişi alana çıktı, İmamoğlu'nun gözaltına alınması ve ardından tutuklanması protesto edildi.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü en kalabalık ve en yoğun polis müdahalesinin yaşandığı Ankara'da eyleme katılanları analiz etti.
Yayınlanan Yağmur Uzunırmak imzalı analiz notuna göre, çalışma Kızılay'da eylem alanında 208 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı.
Analiz notunun sonuçları şöyle:

Ankara protestolarında 35 yaş altı katılımcı oranı çalışmamızda %94,2 düzeyindedir. Ankara Kızılay’da ilgili tarihlerdeki anketimizin sonuçları ulusal ölçekte de benzer özellikler gösteriyorsa ülke tarihinin en genç protestocu profili ile karşı karşıya olabiliriz.

Protestocuların yüzde 64.4'ü erkek yüzde 35.6'sı kadın.
Yüzde 70.2'si 12-24 yaş aralığında. Yüzde 24'ü 24 ile 35 yaş aralığında.
Yüzde 55.3'ü üniversite öğrencisi. Yüzde 21.2'si ise yüksekokul mezunu.
Yüzde 98'i anadilinin Türkçe olduğunu söyledi.

Araştırmaya katılanların yüzde 61.1'i öğrenci yüzde 19.7'si ise işçi.
Analiz notuna göre demografik açıdan bakıldığında, protestocuların Türkiye’nin genel nüfusuna oranla çok daha genç, çok daha eğitimli ve büyük oranda öğrenci olduğu görülmektedir.
Şu anki ekonomik durumunuzu ne kadar tatmin edici buluyorsunuz diye sorulduğunda protestocuların yüzde 31.7’si yani hiç tatmin edici bulmadığını belirtti.
"Türkiye’nin mevcut iktidarla yakın gelecekte ekonomik olarak nasıl bir gelişme göstereceğini düşünüyorsunuz" diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 63.5’i çok daha kötü olacak seçeneğini işaretlemiş.
Protestocuların yüzde 37.2’si “Türkiye’nin yönetimi bu şekilde devam ettiği sürece ben ne yaparsam yapayım bu ülkede iyi bir geleceğim olmayacağını" düşünüyor.

Protestocuların oy tercihleri de araştırmada sorulan sorular arasında.
Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) oy verdiğini belirtenler yüzde 46,9’luk oranla neredeyse protestocuların yarısını oluşturmaktadır. Zafer Partisi’nin eylemciler arasındaki oy oranı yüzde 15,9 olarak ölçülmüştür.
İYİ Parti yüzde 6.3, TİP yüzde 4,8 DEM Parti ise yüzde 2.4 olarak ölçüldü. Yaşı gereği oy kullanmayanların oranı ise yüzde 16.4
Protestoculara bir sonraki seçimde kime oy verecekleri sorusu da yöneltildi.
CHP yüzde 52.9 Zafer Partisi yüzde 23.8, İYİ Parti yüzde 5.3, TİP yüzde 4.4; DEM Parti ise yüzde 1.5 olarak ölçüldü.

Cumhurbaşkanı adaylığ konusunda ise yüzde 49.5 Ekrem İmamoğlu, yüzde 39.8'i ise Mansur Yavaş'a oy vereceğini söyledi. Selahattin Demirtaş'ın oranı ise yüzde 2.9.

Protestocuların yüzde 54.3'üne göre Türkiye'nin çözülmesi gereken en önemli sorunu adalet.
Yüzde 13.9'u ekonomi, yüzde 13'ü eğitim sistemi, yüzde 5.4'ü ise yoksulluk olduğunu düşünüyor.
Protestocuların yüzde 60.6'sı "gelecek kaygısı", yüzde 52.9'u "hükümetin antidemokratik uygulamaları" yüzde 31.7'si "mevcut siyasi sistemin taleplerine yanıt vememesi" nedeniyle alanda.
Ülke yönetiminin kendisini yok gördüğü düşüncesiyle alanda olanları oranı yüzde 25. Ekrem İmamoğlu'na şahsında muhalefete yönelik tutum nedeniyle alanda olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 11.