İmralı heyeti görüşmeleri: CHP komisyon kurulmasını önerdi

İmralı heyeti görüşmeleri: CHP komisyon kurulmasını önerdi
CHP, DEM Parti’nin İmralı heyetine toplumsal mutabakat komisyonu kurulmasını önerdi.

Kısa Dalga - DEM Parti’nin İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmenin ardından siyasi parti liderleriyle yaptıkları görüşmeler tamamlandı.

İmralı heyeti ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında yapılan tarihi görüşmenin ardından en önemli görüşmelerden biri de CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le yapılan görüşme oldu.

CHP, İmralı heyetine Meclis çatısı altında “Toplumsal Mutabakat Komisyonu” kurulmasını önerdi. Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, CHP, 2014 yılında Meclis Başkanlığına sunduğu komisyon kurulması teklifini hatırlattı, yeniden gündeme alabileceklerini kaydetti.

Komisyon teklifi

Söz konusu teklifte Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerin eşit katılımıyla bir komisyon kurulması, hükümetin Kürt sorununun çözümüne dair önerilerini bu komisyona iletmesi, devletin ilgili kurumlarının da bu komisyonu bilgilendirmesi öngörülüyordu.

Komisyonun; yurttaşların, akademisyenlerin sanatçıların, STK’lerin görüşlerini alması, dünya örneklerini incelemesi gibi görevleri de teklifte tanımlanıyordu. Tüm bu çalışmaların ardından komisyonun hazırlayacağı bir raporun TBMM Genel Kurulu'na sunulması ve rapordaki önerilerden Meclis üye tam sayısının dörtte üçü ile kabul edilenlerin hayata geçirilmek üzere hükümete sunulması, teklifin maddeleri arasında yer alıyordu.

Yasal güvence sağlanmalı

Haberde yer alan bilgiye göre CHP kaynakları, süreci yürütenler için yasal güvence sağlanmasının sürecin başarı şansının artıracağını da aktardı. Görüşmede DEM Parti heyetine CHP‘nin parti bünyesinde "Demokratikleşme Hazırlık Komisyonu" kurduğu da ifade edildi.

CHP kendi komisyonunu kurdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’in başkanlık ettiği bu komisyonda Sezgin Tanrıkulu, Murat Emir, Okan Konuralp, Zeynel Emre, Yunus Emre, Bahadır Erdem, Bülent Tezcan görev alıyor. Yasalardaki antidemokratik düzenlemeler ve yürürlükteki antidemokratik uygulamalara ilişkin çalışma yapılıyor.

Bu komisyonun çalışmalarını tamamladıktan sonra Türkiye’de demokratikleşme adımlarının neler olması gerektiğini içeren bir raporu kamuoyuyla paylaşacağı ifade ediliyor.

Hassasiyet uyarısı

Yine görüşmede, CHP heyeti direnç gösteren kesimlerin ikna edilmesi gerektiğine işaret etti. Ayrıca kayyıma ilişkin Meclis’te 11 siyasi partinin verdiği kanun teklifini hükümetin gündeme almasının bir niyet göstergesi olacağı da DEM heyetine iletildi.

CHP heyeti, Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan sürecin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmasının yolunu açmasından duydukları kaygıyı da dile getirdi.

Öcalan çağrısı

CHP heyeti, Öcalan’ın örgüte silah bırakma çağrısı yapması halinde bu çağrının örgütün tamamında karşılık bulup bulmayacağını, çağrının bağlayıcı olup olmayacağını sordu. İmralı heyeti, Öcalan’ın bu çağrıyı yapmaya hazır olduğunu, karşılık bulup bulmayacağının süreç içinde netleşeceğini ifade etti.


İmralı heyetine gelen öneriler

İmralı heyeti şimdiye kadar Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve 7 siyasi partinin genel başkanlarıyla görüştü. Görüşmelerde siyasi partilerin sunduğu, heyetin İmralı’ya ileteceği önerilerden bazıları şunlar oldu:

-Sürecin Meclis çatısında ilerlemesi,
-Sürecin şeffaf olması,
-Meclis çatısı altında partilerin eşit katılımıyla Mutabakat Komisyonu kurulması,
-Sadece Kürt sorununu değil Türkiye’nin demokrasiye ilişkin tüm sorunlarının ele alınması
-Erdoğan’ın süreci sahiplenmesi ve daha çok ön planda olması,
-Erdoğan’ın da sürece dair liderler turu yapması,
-Süreç içinde kullanılan dile ve yapılan açıklamalara dikkat edilmesi,
-Şehit aileleri ve gazilerin hassasiyetlerinin gözetilmesi,
-Sürecin toplumsallaşması, toplumun ikna edilmesi,
-Bir önceki çözüm sürecinde yapılan hataların tekrar edilmemesi.

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem