İş kazası değil, iş cinayeti: Temmuz'da 144 işçi hayatını kaybetti
Kısa Dalga - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) Temmuz ayı raporuna göre, mevsimlik tarım, kaçak madenler, fabrikalar, büyük inşaat projeleri, belediyeler ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde (MESEM) çalışan en az 144 işçi hayatını kaybetti.
Temmuz ayında 144 işçi hayatını kaybetti
İSİG'in resmi sitesinden yayımlanan açıklamada ' yüzde 83’ünü ulusal basından; yüzde 17’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Temmuz ayında en az 144, yılın ilk yedi ayında en az 1022 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.' ifadelerine yer verildi.
12 çocuk işçi hayatını kaybetti
Bu ay, çocuk işçi ölümleri dikkat çekiyor. Mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 5 çocuk; MESEM kapsamında çalışan 4 inşaat işçisi çocuk; muavin ve eşya taşımacılığı yapan 2 çocuk ve ücretsiz aile emeği kapsamında çalışan 1 çocuk olmak üzere toplamda 12 çocuk işçi hayatını kaybetti. Temmuz ayı, uzun süredir en fazla çocuk işçinin öldüğü ay olarak kayıtlara geçti. Özellikle 15 yaşındaki Alperen Kocayavuz’un yüksekten düşmesi ve 16 yaşındaki Eren Dağ’ın akıma kapılması, iş kazalarının boyutunu daha da acı bir şekilde ortaya koyuyor.
Emekli olamayan işçiler: 50 yaş üstü 37 işçi yaşamını yitirdi
Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada 2024 yılını "emekliler yılı" olarak ilan ettiğini belirtmişti. Ancak birçok işçi, emeklilik hakkını kazanamadığı ya da emekli olduktan sonra geçinemediği için çalışmaya devam ediyor ve iş kazalarında hayatını kaybediyor. Temmuz ayında 50 yaş ve üstü en az 37 işçi, çeşitli işlerde çalışırken yaşamını yitirdi.
50 işçi sanayi,41 işçi tarım, 26 işçi inşaat sektöründe
İSİG Meclisi raporunda ,Temmuz ayında hayatını kaybeden işçilerin sektörel dağılımına da yer verildi.
Temmuz ayında gerçekleşen iş cinayetleri sektörel olarak dağılmış durumda. 50'si sanayi, 41’i tarım, 27’si hizmetler ve 26’sı inşaat sektörlerinde meydana geldi. Tarım ve inşaat iş kolundaki ölümler öne çıksa da, sanayi sektörü farklı iş kollarına bölünmesiyle en fazla işçi ölümünün yaşandığı alan oldu. Bunun yanında, tehlikesiz gibi görülen hizmet sektöründe de ölümler ciddi boyutta, ancak çoğu "görünmez" hale getiriliyor.
Mevsimlik tarım işçileri:
Mevsimlik tarım işçilerinin ölümleri bu ayın öne çıkan başka bir önemli sorunu. Traktör, kapalı kasa kamyonet ve uygun olmayan servis minibüsleri gibi taşıma araçlarıyla tarlalara taşınan işçiler, yollarda ölüm ve yaralanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılamada da büyük sıkıntılar yaşıyorlar.
Gemi kazasında ölen işçinin çektiği video çıktı: İhmalleri sıralamış
Madencilik sektöründe 8 işçi yaşamını yitirdi
Madencilik sektörü, işçi ölümlerinin en yoğun yaşandığı alanlardan biri olmaya devam ediyor. Temmuz ayında en az 8 maden işçisi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin bir kısmı Zonguldak’ta "herkesin bildiği ama kaçak denilen" madenlerde meydana geldi. Ayrıca, kömür dışında bakır, taş ve mermer ocaklarında da işçi ölümleri yaşandı.
İşçi ölümü nedenlerinde en yüksek oran: Trafik ve servis kazası
Temmuz ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şöyle:
Trafik, Servis Kazası nedeniyle 33 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 28 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 19 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 14 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 11 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 8 işçi; İntihar nedeniyle 6 işçi; Şiddet nedeniyle 6 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 4 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 3 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 12 işçi hayatını kaybetti.
Çocuk işçiliğinde ölümler artıyor
Temmuz ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
14 yaş ve altı 2 çocuk işçi,
15-17 yaş arası 10 çocuk/genç işçi,
18-29 yaş arası 25 işçi,
30-49 yaş arası 62 işçi,
50-64 yaş arası 31 işçi,
65 yaş ve üstü 6 işçi,
Yaşını bilinmeyen 8 işçi hayatını kaybetti
İSİG Meclisi raporunda Temmuz ayında Türkiye’nin 57 şehrinde ve yurtdışında bir ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edildi.
Rapora göre Temmuz ayında şehirlere göre hayatını kaybeden işçi ve sayısı şu şekilde:
8 ölüm İstanbul’da; 6’şar ölüm Adana, Antalya, Gaziantep, İzmir ve Manisa’da; 5’er ölüm Aydın, Bursa ve Kahramanmaraş’ta; 4’er ölüm Denizli, Samsun ve Şırnak’ta; 3’er ölüm Ankara, Bingöl, Çankırı, Edirne, Erzurum, Kayseri, Konya, Muğla, Rize, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Kuzey Kıbrıs’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Burdur, Çorum, Kocaeli, Mersin, Ordu, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Batman, Bayburt, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Karabük, Kars, Kırklareli, Mardin, Muş, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas ve Yalova’da meydana geldi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG) raporunda 'Görelim, unutmayalım, unutturmayalım, mücadele edelim.'' ifadelerine yer verildi. (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.