İSİG: 11 yılda 2 bin 664 genç işçi yaşamını yitirdi

İSİG: 11 yılda 2 bin 664 genç işçi yaşamını yitirdi
İSİG Meclisi'nin raporuna göre, en çok ölüm, yüzde 26 oranla inşaat/yol işkolunda gerçekleşirken, İstanbul, en çok genç işçi cinayetinin yaşandığı il oldu.

Kısa Dalga - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2013 ile 2024 yılları arasında yaşanan "Genç işçiler iş cinayeti" raporunu açıkladı.

Rapora göre, 18-25 yaş arası en az 2 bin 664 genç işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerinin 230'n kadın, 2 bin 434'ü erkekti. İçlerinden 280'i de göçmendi.

İstanbul, en çok genç işçi cinayetinin yaşandığı şehir oldu.

genc-infografik.png

En çok ölüm inşaat/yol işkolunda

İş kollarına göre ölümler raporda şöyle sıralandı:

  • İnşaat/yol - Yüzde 26
  • Tarım/orman - Yüzde 17
  • Konaklama - Yüzde 9
  • Taşımacılık - Yüzde 7
  • Metal - Yüzde 6

Trafik/servis kazası nedeniyle 637, yüksekten düşme nedeniyle 436, ezilme/göçük nedeniyle 403, elektrik çarpması nedeniyle 242, zehirlenme/boğulma nedeniyle 209, şiddet nedeniyle 167, patlama/yanma nedeniyle 123, intihar nedeniyle 194, kalp krizi/beyin kanaması nedeniyle 74, nesne çarpması/düşmesi nedeniyle 60, kesilme/kopma nedeniyle 32 ve diğer nedenlerden dolayı da 177 genç işçi hayatını kaybetti.

“Aile Yılı” eleştirisi

İSİG Meclisi raporunda, iktidarın, "evlilik" ve "çocuk yapma" yönündeki teşvik edici söylemlerini eleştirerek şunları söyledi:

"Geleceğimiz dediğimiz gençlerimiz, sağlıklı ve güvenli yaşaması, okuması, çalışması gerekirken; yoksulluk, güvencesiz işçilik, şiddet, geleceksizlik ve iş cinayetleri cenderesi altındalar. Özellikle AKP döneminde hayata geçirilen tarım, sanayi, eğitim ve sosyal politikalar gençlerin geleceğini ellerinden aldı ve sermaye için ucuz işgücü haline getirdi.

“Bu gerçekler ortadayken Türkiye’nin genç nüfus avantajını kaybetmesi -ki onu ucuz işgücü olarak okuyalım- gerekçesiyle gençlere adeta dalga geçercesine ‘seviyorsan git evlen bence’ denebiliyor. Aynı 2024 yılının ‘Emekliler Yılı’ ilan edilip emekli maaşlarının 15 bin lira olması ve onlarca yaşlı işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi gibi…”

* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem