İzmir için uyarı: Ciddi su sorunu çekilebilir
Kısa Dalga - Aralık ayında, İzmir’de metrekareye düşen yağış miktarı 197,9 kilogram olarak ölçüldü. Bu oran, yıllık ortalamanın (145,9 kilogram) oldukça üzerinde ve 2021 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Ancak, yağış miktarındaki artışa rağmen, 1 Aralık’ta yüzde 11,2 olan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı, ay sonunda sadece yüzde 12,29’a yükseldi.
En soğuk kış
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2025 yılının yağış açısından verimli olacağını ancak soğuk hava nedeniyle baraj doluluk oranlarının istenen seviyeye ulaşmayacağını söyledi. DHA’ya konuşan Yaşar, “Son 50-60 yılın en soğuk kışını yaşıyoruz. Hava çok soğuyunca yağış miktarı azalır. Bu yıl için güzel yağışlar bekliyorum, ancak barajların tamamen dolmasını beklemek gerçekçi değil” diye konuştu.
Yaşar, nisan ayında doluluk oranının yüzde 25’i görmesinin bile iyi bir sonuç olacağını belirtti.
Su maliyetleri artıyor
Yaşar, yer altı sularına daha fazla başvurulacağını ancak bunun beraberinde riskler getirdiğini vurguladı: “Kuyuları daha derine kazmamız gerekecek ve bu hem enerji maliyetlerini artıracak hem de ağır metallerin suya karışma riskini doğuracak. İzmir zaten Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan şehirlerden biri. Bu nedenle daha pahalı su tüketmek zorunda kalabiliriz.”
Su verimli kullanılmalı
Prof. Dr. Yaşar, su tasarrufunun ve bilimsel yönetimin önemine dikkat çekti: “Tahtalı Barajı, 2008 yılında yüzde 2 doluluk oranına kadar düşmüştü. Bu yıl benzer bir durumla karşılaşabiliriz. Nüfus artışı, tarım ve sanayi için yeni su kaynakları yaratmamız gerekiyor. Barajlardan tarlalara giden sularda yüzde 60’a varan kayıp yaşanıyor. Arıtılmış suyu tarımda kullanmamız şart. Suyu verimli kullanamazsak, gelecekte çok daha ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz.”
(Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.