Kamu emekçileri alanlarda: Düşük maaş artışları protesto edildi
Kısa Dalga - Kamu emekçileri, memur ve emeklilere yapılan yüzde 11,54’lük zammı protesto etmek için iş bıraktı ve alanlara çıktı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR SEN), Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) ve Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonunun (BİRLEŞİK KAMU-İŞ) ortak çağrısıyla kamu emekçileri başta Ankara olmak üzere pek çok kentte alana çıktı.
Ankara Kazakistan Caddesi'nde toplanan kamu emekçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüdü. Kamu emekçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
Sefalete teslim olmayacağız! #İşBırakıyoruz! Sefalet ücretlerine, açlığa, yoksulluğa, emeğin haklarını gasp eden sermaye yanlısı politikalara karşı iş bırakan kamu emekçileri pankartlarıyla, sloganlarıyla ÇSGB önünde! https://t.co/IrKxmSjTV4
— KESK (@KESK1995) January 13, 2025
Ortak basın metnini KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz okudu.
Kamu emekçilerinin toplumun diğer kesimleri gibi yıllardır artan enflasyon, hayat pahalılığı karşısında yoksulluğa mahkum edildiğini söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zamlara oranla kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durum olarak değerlendirdi.
Kamu emekçilerinin talepleri
Koçak’ın ardından söz alan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, kamu emekçilerinin taleplerini sıraladı. Karagöz, “Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bugün tüm işyerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz” dedi.
*Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz.
*Eşit işe ; eşit ücret talep ediyoruz.
*Sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani *79.000 TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz.
*Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz.
*Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını talep ediyoruz.
*İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz.
*Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam talep ediyoruz.
*Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz.
*Kamu kaynaklarının “müşteri garantili” projeler için değil, halk için kullanılmasını talep ediyoruz.
*Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, yani adil bir vergi sistemi ve 1. Vergi diliminin %10’a düşürülmesi ve sabitlenmesini istiyoruz.
*Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz.
Kaynak:Haber Merkezi, DHA
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.