Öcalan'ın PKK'ya kendini feshetme çağrısına ilk tepkiler
Kısa Dalga - PKK lideri Abdullah Öcalan'ın DEM Parti heyeti aracılığıyla yaptığı PKK'ya silah bırakma ve kendini feshetme çağrısına ilk yorumlar gelmeye başladı.
Kısa Dalga Genel Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş, Öcalan'ın daha önce bu kadar net bir silah bırakma çağrısının olmadığına dikkat çekerken, gazeteci İrfan Aktan, Öcalan'ın açıklamasıyla "negatif barış süreci"ne geçildiğini ifade etti.
Sözcü Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk ise Öcalan'ın açıklamasında beklenen dışında bir ifade olmadığını belirtti. Gazeteci İsmail Saymaz ise MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısı ile başlayan sürecin hızlı bir şekilde bu aşamaya geldiğini belirterek, sürecin demokratikleşme için fırsat olabileceğini söyledi.
Göktaş: Devletin hangi adımları atacağına bakmak gerekecek
Halk TV canlı yayınına bağlanan Kısa Dalga Genel Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş, şunları dedi:
"Öcalan'ın bu çağrıyı yapacağı netleşmişti. Çağrıda beklendiği gibi kongrenizi toplayın ve silah bırakın çağrısı var. PKK'nın ortaya çıktığı koşullar ve bugünü karşılaştırıyor. Çağrı kadar önemli olan Sırrı Süreyya Önder not olarak dedi:
'Perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz pratikte silahların bırakılması ve PKK’nin kendisi feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir.'
Bugün yapılan açıklama Türkiye'nin 50 yılına damga vurmuş sorunun çözümünde mihenk taşı. Öcalan'ın daha önce net şekilde silah bırakın çağrısı olmamıştı.
Örgütten gelen açıklamalar şimdiye kadar pozitif ama şimdi devletin atacağı adımlar önemli. Militanlar, örgüt yöneticileri nereye gidecek. Öcalan siyasete katılım diyor. Siyasete katılım noktasında nasıl düzenlemeler yapılacak? Genel af çıkacak mı, umut hakkı nasıl tanınacak?
Demokratik hak ve özgürlüklerin bu kadar ihlal edildiği bir ortamda demokratik hayatı nasıl etkileyecek, buna bir katkısı olacak mı? Herkesin merak ettiği bu...
Türkiye'deki Kürt sorununun çözülmesi, demokrasi sorununun da çözülmesi için çok önemli olacaktır. Bundan sonra devletin hangi adımları atacağına bakmak gerekecek."
Aktan: Negatif barış süreci
"Bugün itibariyle negatif barış sürecinin başladığını söyleyebiliriz. Yani barışın tüm koşuşlarının sağlanmadığı ama çatışmanın da olmadığı bir dönem...
Bundan sonra örgütün kendini nasıl feshedeceğini tartışıyor olacağız. Ayrıca iktidarın negatif barış sürecini pozitife çevirmek için ne gibi adımlar atacağı çok önemli.
Artık bana göre top iktidarın sahasında. Ama özellike son dönemlerde muhalefete yönelik ağır baskılar iktidarın bu süreci suistimal edebileceği kuşkularını artırdı. Yarından itibaren iktidarın nasıl yaklaşacağını görmeye başlayacağız.
Öcalan, 1999'da yakalandıktan sonra örgüte Türkiye dışına çağrısı yapmıştı ve örgüt mensupları yurtdışına çıktıktan sonra hiçbir adım atılmamış, negatif barış süreci, pozitif barış sürecine dönmemişti.
Şimdi ne gibi adımlar atılacak? Sosyal olarak, hukuki olarak, siyasi olarak süreç nasıl işleyecek?"
Öztürk: Beklenen açıklama
Sözcü Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ilk çıkışından beri beklenen bir açıklama geldiğini belirterek şunları dedi:
"Bu örgüt 1984'ten beri silahlı mücadele sürdürüyor. Aradan bunca yıl geçtikten sonra, 60 bin civarı insan öldükten sonra örgüt ne kazandı ve şimdi niçin bıraktı?
Öcalan'ın sözleri aslında yeni bir şey de değil. 1999'da planlarımız hayaliymiş, önemli olan demokrasinin gelişmesi gibi açıklamaları vardı.
Böyle olaylarda biraz beklemek gerekiyor. Bu konu 2 sayfalık metinle sınırlı değildir. Bunun alt görüşmeleri vardır. Bunlar henüz açıklanmadı. Bir de Kandil birdenbire kongresini toplayacak mı, istendiği gibi silah bırakacak mı?"
Saymaz: Demokratikleşme için fırsat olabilir
Gazeteci İsmail Saymaz ise şu değerlendirmelerde bulundu:
Beklediğimin üzerinde bir çağrıydı. Otelin 2 katı tıklım tıklım doluydu. Bir alt katta bu salona sığmayanlar yer aldı. İlk kez Türk basını bu kadar geniş yelpazede bir arada yer aldı. Aşağı yukarı tüm kanallar buradaydı. Yurtdışından da çok sayıda gazeteci takip etti.
Heyet alkışlar içerisinde salona girdi. Tam o sırada heyetin İmralı adasında çektirdiği fotoğraf paylaştı. Bu fotoğrafın bir videodan alınmış olabileceği yorumları yapıldı. Benim edindiğim bilgi de video çekildiği yönünde.
Süreç 1 Ekim'de Bahçeli'nin DEM grubuna giderek el sıkmasıyla başladı. Dolayısıyla bu sürecin mimarının Bahçeli olduğu yaygın şekilde kabul ediliyor. 1 Ekim'de başlayan bu süreç çok kısa bir sürede Öcalan'ın PKK'yı feshetme aşamasına gelindi.
Eğer PKK gerçekten silah bırakır, örgüt gerçekten kendini feshederse Türkiye'nin daha demokratikleşmesi için fırsat olabilir."
Abdullah Öcalan'ın tarihi çağrısının tam metni
Abdullah Öcalan’dan tarihi çağrı: ‘Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir’
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.