RTÜK kanallara ceza yağdırdı, Akit TV'ye çıkan IŞİD hükümlüsünü görmedi
Kısa Dalga - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Tuncay Keser, RTÜK’ün haftalık toplantısında alınan yaptırım kararlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Keser, aralarında Halk TV, Flash Haber, Tele 1, SZC TV, NOW TV, Star TV, Show TV, Kanal D, S Sport+, Exxen, TV8’in yer aldığı 11 kanala, 13 ayrı yaptırım uygulandığını söyledi.
Yaptırıma uğrayan televizyon kanalları, programları ve dizileri hakkında bilgi paylaşan Keser, "Tartışma programlarında ifade edilen görüş ve iddiaların, doğruluk cenderesine alınması, basın özgürlüğünü ve düşünce çeşitliliğini boğma noktasında. Bu bağlamda verilen cezalara karşı oy kullandım" dedi. Keser, ceza alan içeriklere ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"MHP’den üç milletvekilinin istifasının değerlendirildiği ROTA programında kullanılan ‘Bahçeli’ye dosyayı Erdoğan vermiş’ ve ‘Erdoğan görüntüleri izletmiş’ alt yazıları ‘tarafsızlık-doğruluk’ ilkeleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle Halk TV’ye yüzde 3 idari para cezası verildi.
'Yenidoğan Çetesi'nin konuşulduğu Arena programında İyi Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez’in Sağlık Bakanı’nın İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü dönemi ile ilgili gündeme getirdiği iddialar, tarafsızlık-doğruluk ilkelerine aykırı bulunarak SZC TV’ye yüzde 3 idari para cezası verildi.
Flash Haber TV’ye, sunucu Fatih Ertürk’ün Başkentte Gündem programında ‘Neden aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekliyoruz?’ sorusuyla toplumun bir kesiminin kötü olaylara müstahak olduğunu ima ettiği ve ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası, Can Ataklı’nın ‘bazen de böyle tersten çakarlar işte’, ‘bu kadar kafasızlık olur mu ya’ ifadeleri, kaba ve argo olduğu gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası verildi.
Tele 1’e, program sunucusu Musa Özuğurlu’nun Gazeteci Yavuz Donat ile ilgili ifadeleri insan onuruna aykırı olduğu gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası verildi.
Hiranur Vakfı’nda yaşanan sürecin drama hali de yaptırıma uğradı. Arka Sokaklar dizisinin, tarikatta küçük yaşta evlilik ve cinayet konusunun işlendiği bölümü, milli ve manevi değerlere aykırı bulunarak Kanal D’ye 2 kez program durdurma ve yüzde 3 para cezası verildi.
Şiddet sahneleri nedeniyle; ‘Sahipsizler’ dizisi için Star TV’ye, ‘Yabani’ dizisi için NOW TV’ye ve ‘Deha’ dizisi için Show TV’ye 2 kez program durdurma ve yüzde 3 idari para cezası verildi.
S Sport+, EXXEN TV ve TV8’e spor karşılaşması yayınlarında yasa dışı bahis reklamlarına yer verdikleri gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası, TV8’e ayrıca reklam süresini aştığı gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası verildi.
Tartışma programlarında ifade edilen görüş ve iddiaların, doğruluk cenderesine alınması, basın özgürlüğünü ve düşünce çeşitliliğini boğma noktasında. Bu bağlamda verilen cezalara karşı oy kullandım. Şiddet içerikli yayınlarla etkin mücadele de adil ve tarafsız bir tutumla mümkün."
Tuncay Keser, IŞİD'in Türkiye'deki sorumlusu olduğu iddia edilen Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’un Akit TV’deki laiklik karşıtı söylemlerinin ise başvurularına rağmen gündeme alınmadığını bildirdi.
Bayancuk hakkında
El-Kaide ve IŞİD'e yönelik operasyonlarda tutuklanan Bayancuk'un IŞİD'in "Türkiye emiri" olduğu iddia edildi. Kendisi bu iddiayı ve IŞİD'le bağlantılı olduğu savını reddetti, fakat yargılandığı davanın 2021 yılında açıklanan kararıyla "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bayancuk, Aralık 2014'te sosyal medyada paylaştığı videosunda IŞİD hakkında, "IŞİD bizim Müslüman kardeşimizdir. Onlara yönelik her bir saldırıyı bize yapılmış sayarız. Ben inanıyorum ki o savaş akide savaşıdır. Ben o kardeşlerimin yanındayım." dedi. Fakat daha sonra IŞİD hakkında yapmış olduğu eleştirilerden dolayı örgüt tarafından "kâfir" ilan edildiği ve ölüm tehditleri aldığı öne sürüldü.
Buna ek olarak Bayancuk'un; IŞİD'in İstanbul lideri olduğu iddia edilen Ebu Ubeyde kod adlı İlyas Aydın ile ilişki içinde olduğu; kendisine bağlı kişiler aracılığıyla IŞİD'in yerel örgütlenmeleriyle bağlantı kurduğu; IŞİD'e üye kazandırmak için gizli mescit açtığı ve piknik organizasyonları düzenlediği öne sürüldü.
Tutuklanmaları
Bayancuk, ilk kez tutuklandığı Nisan 2008'den, hüküm giydiği Şubat 2021'e kadar olan dönemde farklı mahkemelerce verilen gözaltı ve tutuklama kararları kapsamında toplamda 8 yıl tutuklu kaldı.
Lideri olduğu grubun bir sinagoga eylem düzenleyeceği iddiasıyla 35 kişi ile beraber 1 Nisan 2008 tarihinde gözaltına alındı ve üç gün sonra tutuklandı. Bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 15 Mayıs 2009'da tahliye edildi.
12 Nisan 2011'de ikinci kez tutuklandı ve yaklaşık iki yıldan sonra 24 Ocak 2013'te delil yetersizliği nedeniyle tahliye edildi.
14 Ocak 2014'te El-Kaide operasyonu çerçevesinde tutuklandı. Ardından Irak ve Şam İslam Devleti'nin Türkiye lideri olduğu iddia edildi. 9 Ekim 2014'te yeniden serbest bırakıldı. Star Gazetesi'ne verdiği röportajda Gülen Cemaati'nin kendisine komplo kurduğunu iddia etti.
23 Temmuz 2015'te dördüncü kez IŞİD operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. 24 Mart 2016'da yeniden tahliye edildi. Beşinci kez 26 Ağustos 2016'da gözaltına alındı ve ardından serbest bırakıldı. 8 Mart 2017'de Ankara'da konuşmacı olarak katılacağı panelin valilik tarafından iptal edilmesinden ötürü valilik çalışanlarına "müşrik" deyip tehdit savurduğu için altıncı kez gözaltına alındı. Beş gün sonra serbest bırakıldı.
30 Mayıs 2017'de IŞİD'in üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla yedinci kez göz altına alındı, 7 Haziran 2017'de tutuklandı. Müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına başlandı. 9 Nisan 2020 tarihinde görülen ilk duruşmada hakkında tahliye kararı verildi, ancak cezaevinden çıkmadan hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve yeniden tutuklandı.
Yargılandığı davada Şubat 2021'de açıklanan kararla, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 11 Temmuz 2023 tarihinde “kaçma şüphesi bulunmadığı” gerekçesiyle tahliye edildi. (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.