Sahte içki katliamı: Ölü sayısı 38'e yükseldi, Valilik yeni tedbirleri açıkladı
Kısa Dalga - İstanbul’da sahte içki katliamı sürüyor. Son 4 günde sahte içkiden ölenlerin sayısı 378’e yükseldi. 27’si entübe, 47 kişinin tedavisi ise devam ediyor.
Alkoldeki yüksek vergiler nedeniyle, bir süredir vatandaşlar sahte içkiye yöneldi. Vergi ve fiyatların artması, sahte içkiye yönelik ilgiyi de yükseltiyor.
'15 yıllık artış oranı %2553’tür'
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, AKP'nin politikalarıyla içkideki vergilerin nasıl fahiş şekilde arttığını şöyle anlatmıştı:
"-2010 yılında bir litre alkolde 51 lira 48 kuruş olan ÖTV bugün 1.365 lira 71 kuruştur.
-15 yıllık artış oranı %2553’tür.
-Alkol ürünlerindeki yüksek vergilemenin temel amacı toplum sağlığını korumak olmalıdır. Ancak geldiğimiz noktada sadece “gelir odaklı” bir vergileme yaklaşımı oluşmuş ve hatta alkolden alınan ÖTV, bir vergi politikası aracı olmaktan ziyade kısmen yaşam tarzını regüle eden bir yapıya dönüşmüştür.
-Bu denli yüksek vergi yükü kaçak içki, merdiven altı sahte üretimleri tetiklemiş ve pek çok vatandaş hayatını kaybetmiş veya sağlığından olmuştur. Dolayısıyla, toplum sağlığını korumak için öngörülen bir verginin bizzat kendisi toplum sağlığı sorununun kaynağı olmaya başlamıştır."
Sahte içki gerçeğinden ayırt edilemiyor, nelere dikkat etmek gerekiyor?
Valilik: Yeni tedbirler alınacak
Sahte içki tüketimi nedeniyle ölümlerin artmasının ardından İstanbul Valiliği, ilave tedbirler alındığını duyurdu. Alkol satışını denetlemek amacıyla yapılan yeni düzenlemeler, hem işletmeler hem de denetim ekipleri için önemli değişiklikler getiriyor.
Kamera zorunluluğu
İstanbul Valiliği, 10 Ekim 2024 tarihli genelgesiyle alkol satışına yönelik yeni bir uygulamaya geçileceğini açıkladı. Buna göre, 1 Ocak 2025 itibarıyla alkol satışı yapan işletmelere, işletmenin tamamını görebilecek şekilde 7/24 yüksek çözünürlükte kayıt yapabilen kamera sistemlerinin kurulması zorunlu olacak. Ayrıca, bu kayıtların 30 gün süreyle saklanması gerekecek.
İşletmelere ceza
Diğer taraftan, 10 Ocak 2025 tarihli yeni bir genelgeyle, sahte içki satışı yaparak ölüme sebep olan işletmelere yönelik cezalar da sertleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından verilen satış belgesi olmayan, belirli içkili yer bölgeleri dışında alkol satışı yapan işletmelerin, işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecek.
Kaymakamlıklara ‘denetim ekibi’ talimatı
Yeni düzenlemeler çerçevesinde, ilçelerde denetim ekipleri kurulacak. İl Ticaret Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden oluşan denetim ekipleri, 24 saat esasına göre aralıksız denetimler yapacak. Kaymakamlıklara yazılı olarak verilen talimatla, bu ekiplerin denetim faaliyetlerini etkin şekilde sürdüreceği belirtildi.
Kaynak:Haber Merkezi ve Alıntı
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.