SGK'dan yeni düzenleme: Eczacılar hastaların ilaç bilgisine ulaşamıyor

SGK'dan yeni düzenleme: Eczacılar hastaların ilaç bilgisine ulaşamıyor
SGK'nın aldığı bir kararla artık eczacılar hastaların ilaç bilgisine ulaşamıyor. Kalan ilaç süresini eczanelerden öğrenemeyen hastalar, hastanelerde yoğunluk oluşturacak.

Kısa Dalga - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan yeni bir düzenlemeyle, eczacılar artık hastaların ilaç bilgilerine ulaşamıyor. Eczacılar, hastaların ilaç temini sürecinde mağduriyetler yaşadıklarını belirtirken, alınan bu yeni karar ise Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na (KVKK) dayandırılıyor.

Eczacılar da hastalarla beraber öğrendi

Cumhuriyet'in haberine göre, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Simla Dilara Sezgin, uygulamanın sahada ciddi sıkıntılar yarattığını belirterek, tıpkı hastaların haberi olmadığı gibi eczacılara bu düzenlemeyle ilgili haber verilmediğini söyledi.

Sezgin, “Hastalarla beraber aynı anda uygulamanın hayata geçtiğini fark ettik. Eczacılarımız sisteme giremediklerini anlayınca kendi aralarında konuşmaya başladılar. Türk Eczacıları Birliği ile iletişime geçtiğimizde SGK yetkililerinin, kısıtlamanın KVKK kapsamında getirildiğini söylediklerini öğrendik” ifadelerini kullandı.

Riskli bir uygulama

Yeni uygulama nedeniyle özellikle yaşlı hastalar ve kronik hastalıkları olan yurttaşlar büyük zorluklarla karşılaştığı belirtiliyor.

Sezgin, “Bir hasta insülin ilacının bittiğini söyleyerek eczaneye geldi. Raporlu bir ilaç olduğu için reçetesini yazdırmak üzere sağlık ocağına gitti. Ancak reçetesiyle geri geldiğinde ilacı ancak 24 Nisan’da alabileceği ortaya çıktı. Hasta, ilacını temin edemediği için panik içinde evine döndü. Önceden biz hastaların ilaç süresi dolup dolmadığını söyleyebiliyorduk. Şimdi bu mümkün değil” açıklamasında bulundu.

Doktorların iş yükü artacak

“Eskiden hastalar, ilaçlarının süresi, dozajı ve olası etkileşimleri hakkında bizden bilgi alabiliyordu” diyen Sezgin, bu yeni uygulamanın, kamu hastanelerindeki hekimlerin iş yükünü arttırdığını vurguladı.

Sezgin, “Aile sağlığı merkezleri zaten yoğunken, şimdi hastalar ilaçlarını öğrenmek için de sıra almak zorunda kalıyor. Bu durum, doktorların iş yükünü daha da artırıyor” dedi.

Sıra bulamayan hastaların ise özel hastanelere yöneldiğini söyledi.

Kaynak:Alıntı: Cumhuriyet

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem