Suriye'deki Captagon kaçakçılığının rotası Türkiye'ye mi sıçradı?

Suriye'deki Captagon kaçakçılığının rotası Türkiye'ye mi sıçradı?
Suriye'de Esad rejiminin yıkılmasının ardından da devam eden Captagon kaçakçılığı rotasının Türkiye'ye sıçradığı ifade ediliyor.

Kısa Dalga - Suriye'de devrilen Esad rejiminin başlıca gelir kaynaklarından olan yüksek derecede bağımlılık etkisi olan Captagon hapları, HTŞ yönetimindeki yeni rejimin göreve başlamasının ardından yeniden gündeme geldi.

Irak güvenlik güçlerinin, Türkiye'den Irak'a bir TIR'ın içinde gizlenerek sokulan ve kaynağının Suriye olduğu tahmin edilen bir tondan fazla Captagon ele geçirmesi, Suriye geçiş hükümetinin bu ticareti önleyip önleyemediğini tartışmaya açtı.

"Esad devrilmeden önce şebekelere baskıyı artırdı"

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Washington merkezli New Lines Enstitüsü, 2014 yılından bu yana Captagon kaçakçılığına ilişkin raporları kendi veri tabanı üzerinden takip ediyor. Enstitü'nün takip ettiği veriler, yeni yönetimin uyuşturucu ticaretini neden önleyemediğine ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Enstitünün tespitlerine göre Esad rejimi, 2024 yılında devrilmeden kısa süre önce Captagon kaçakçılığı yapan şebekeler üzerindeki baskıyı artırdı. Uzmanlar, Esad yönetiminin diğer Arap ülkelerinden gelen baskı sebebiyle böyle bir adım attığını tahmin ediyor. Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkeler Captagon'u sadece vatandaşları için bir tehdit olarak değil aynı zamanda bir güvenlik riski olarak da görmeleri sebebiyle Şam'ı uyuşturucu kaçakçılığını engellemesi için uzun süre ikna etmeye çalıştı.

"Irak, Türkiye, Almanya, Mısır ve Kuveyt'e sıçradı"

New Lines Enstitüsü Suç ve Çatışma Birimi yöneticisi Caroline Rose, geçen hafta Carnegie Ortadoğu Merkezi tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı sunumda, Esad rejiminin baskıları nedeniyle Captagon kaçakçılığının Irak, Türkiye, Almanya, Mısır ve Kuveyt'e sıçradığını söyledi. Uzman, böylece Şam yönetiminin istemeden de olsa yasadışı uyuşturucu ticaretinin rejimin çöküşünden sonra da gelişmeye devam etmesini sağladığına işaret etti.

Esad rejimi sırasında ülkede kaçakçılık şebekeleri ve uyuşturucu laboratuvarlarının geliştiğine ve altyapısının kurulduğuna işaret eden Rose'ye göre Captagon ticaretinin geniş bir bölgeye yayıldığını, dolayısıyla üretimi ve ticaretinin engellenmesinin de güçleştiğini söyledi.

Bu nedenle Captagon ticaretinin Suriye dışında Esad rejimini destekleyen Lübnan Hizbullah'ı ile bu örgütün Irak'taki İran bağlantılı milisleri tarafından hâlâ sürdürüldüğü tahmin ediliyor. Gözlemciler, Lübnan'ın güneyinde uzun süredir Hizbullah'ın kalesi olan Bekaa Vadisi'nde de az miktarda Captagon üretildiğini not ediyor.

İddia: Türkiye destekli gruplar aracılığıyla işbirliği

Carnegie Ortadoğu Merkezi Direktör Yardımcısı Mohanad Hage Ali da Mart ayı başında hazırlanan bir raporda yakın zamanda el konulan sevkiyatların bir kısmının Esad döneminden kalma stoklar olmasına karşın Captagon'un Suriye'de üretilmeye devam ettiği bilgisini verdi.

Hage Ali, raporda "hükümet, Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu'na (SNA) bağlı militan gruplarla Türkiye istikametine Captagon kaçakçılığı rotasında işbirliği yaptığı" iddiasında bulundu. Hage Ali, Captagon'un Suriye'nin güneyinde yerel toplulukların önde gelen üyelerinin de ticarete dahil olduğu Suvayda bölgesi gibi yerlerde üretiminin devam ettiğini kaydetti.

Hage Ali, geçen hafta düzenlenen sanal konferansta ise Captagon üretim tesislerinin merkezi alanlardan uzaklaştırıldığını ifade ederek "Suriyeli muhalif gruplardan bazıları aktif olarak Captagon üretiminde bulunuyordu. Ürdünlü yetkililer Suvayda ve Dara bölgelerindeki bazı üretim tesislerinin henüz kapatılmadığını bildirdi" dedi.

Kaynak:Alıntı

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem