Suriye'de görevlendirilen 2 asker felç oldu, gazilik verilmedi

Suriye'de görevlendirilen 2 asker felç oldu, gazilik verilmedi
Bir uzman çavuş ve bir astsubay, Suriye'de harekat bölgesinde sinek veya kene sokması sonucu felç geçirdi. Ancak MSB sorumluluk kabul etmedi.

Kısa Dalga - Barış Pınarı harekatında tankçı uzman çavuş İbrahim Taş’ın ardından aynı birlikten Oğuzhan Kaya isimli bir astsubayın da kene veya sinek ısırması sonucu felç kaldığı ortaya çıktı.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı askerlerin felç kalmasıyla sınır ötesi harekatın ilişkisi olmadığını iddia etti.

Suriye Rasulayn’da kene veya sinek ısırması nedeniyle 2021 yılında yüzde 96 felçli kalan Uzman Çavuş İbrahim Taş ile aynı birlikten Astsubay Oğuzhan Kaya’nın da yaklaşık bir hafta sonra aynı şekilde hastalandığı ortaya çıktı.

Oğuzhan Kaya, İbrahim Taş ile aynı mekanda olduğunu anlatarak “Beni de bir hafta arayla sivrisinek ısırdı. Askeriyedeki doktora gittiğimde TUS nedeniyle .... bulamadım, ardından UMK ekibiyle başka hastaneye götürüldüm” dedi. Kendisine de İbrahim Taş gibi önce Covid-19 testi yapıldığını ama test sonucunun negatif çıktığını söyleyen Taş, “Mardin ve Diyarbakır’daki hastanelere gittiğimde vertigo olduğumu söylediler ama vertigo olmadığım ortaya çıktı. Sivrisineklerin taşıyıcı olması sebebiyle bakteriyel enfeksiyon olmuş. Fakat memleketime döndüğümde yanlış teşhis olduğu ortaya çıktı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesinde sivrisinek ısırması nedeniyle bakteriyel enfeksiyon olduğu ortaya çıktı.”

Bakanlık harekatta tehlikeli etkinlik görmedi!

Kaya da tazminat ve vazife malülü sayılmak için başvuruda bulundu. Ancak Milli Savunma Bakanlığı İbrahim Taş gibi Kaya’nın da Suriye’deki operasyonda başına gelenlerde sorumluluk kabul etmedi.

Bakanlık İstanbul 10. İdare Mahkemesine gönderdiği yanıtta tazminat talebini reddetti. Bakanlığın kusursuz sorumluluk gereği tazminat talebini reddinde, Kaya’nın sınır ötesinde hayvan ısırığı nedeniyle felç kalmasında “idarenin davranışı ile zararın arasında nedensellik bağı kurulamamıştır” denildi. Ayrıca idarenin “tehlikeli etkinlik”, “Kamu hizmetine katılanların uğradıkları zarar” gibi şartları taşımadığı öne sürüldü.

7/24 görevdeler, illiyet bağı var

“Sınır ötesindeki askerlerin izin veya özel hayatları olmadığını belirten Avukat Ali Ömürlübay, “7 gün24 saat görevdeler. Ayrıca buraya görevledirilmeden önce birçok sağlık testinden geçiyorlar. Hatta farklı hava şartları ve zorlu koşullara dayanabilecek askerler seçiliyor. Dolayısıyla 7/24 sınır ötesinde görev yaparken yaşanan her sağlık probleminde bir illiyet bağı var” dedi.

Hukukta “kusursuz sorumluluk” ilkesi olduğunu söyleyen Ömürlübay, “Ancak Milli Savunma Bakanlığı maalesef talebimizi reddetti. Birçok gazi ve vazife malüllüğü davasında benzer engellerle karşılaşıyoruz. Hem verilen görevin icrasını isteyeceksiniz hem de yatalak olunca herhangi sorumluluğum yok diyeceksiniz. Aynı zaman diliminde 4-5 personel zarar gördü. Hem SGK hem Bakanlık sorumluluktan kaçıyor” dedi. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem