TÜSİAD'ın ses çıkarma nedeni yapılan yasa değişikliği mi?
Kısa Dalga - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) olağan genel kurul toplantısı bugün yapıldı. TÜSİAD sunumunda hükümete yönelik eleştiriler yer aldı.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Hem sanayici mutsuz hem çalışanlar. Kimin yüzü gülüyor? Hukuka güven kalmazsa güvensizlik, istikrarsızlık ve belirsizlik her yere sirayet eder. Sistemik risk oluşur. Günü kurtarmak mümkün olsa da yarınlar tehlike altına girer" dedi.
Gazeteci Bahadır Özgür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TMSF'nin şirketlere kayyım olarak el koyabileceği düzenlemeyi anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:
"TÜSİAD neden ses çıkardı?
4 Şubat 2025 günü yürürlüğe giren şu son yasa değişikliği de önemli bir neden kuşkusuz: Mal varlığını aklama, terörizmin finansmanı vb. şüphesi olduğunda, TMSF 5 yıl süreyle şirkete kayyım olarak el koyacak. Bunun için yargı kararı gerekmeyecek.
Bu arada soruşturma ve yargılamalar devam edecek. Gezi vb. son dönemde yeniden başlayan davaları bu açılardan da düşünmek lazım..."
Düzenleme ne getiriyor?
Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Türk Ceza Kanunu ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında belirlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı nedeniyle şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyım atanmasına karar verildiği takdirde 5 yıl süreyle kayyım olarak atanabilecek.
Şirketlerin genel kurul yetkileri, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın TMSF tarafından kullanılacak. Bu şirketler veya malvarlığı değerleri TMSF gözetiminde, TMSF’nin atadığı yöneticiler tarafından ticari teamüllere uygun olarak ve basiretli bir tacir gibi yönetilecek.
Bu şirketlerin veya malvarlığı değerlerinin mali durumu, ortaklık yapısı, piyasa koşulları veya diğer sorunları nedeniyle şirketin veya varlıklarının ya da malvarlığı değerlerinin kısmen veya tamamen satılmasına veya feshi ile tasfiyesine TMSF tarafından karar verilebilecek. Satış ve tasfiye işlemlerinde azınlık hisselerinin sahiplerinin rızası aranmayacak. Satıştan elde edilen gelirden şirket veya malvarlığı değerlerinin borçları ödendikten sonra kalan tutar, şirket veya malvarlığı değerlerinin işlerinde kullanılabilecek.
Adalet Bakanı Tunç, TÜSİAD'ı hedef aldı: 'En güçlü şekilde karşılık vereceğiz'
Bloomberg HT, TÜSİAD Başkanı hükümeti eleştirince yayını kesti
TÜSİAD uyardı: Hukuka güven kalmazsa yarınlar tehlike altına girer
Kaynak:Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.