Ünlü markalara yeni tehdit: İade dolandırıcılığı

Ünlü markalara yeni tehdit: İade dolandırıcılığı
"İade dolandırıcılığı" nedeniyle adli makamlara başvuranların sayısı her geçen gün artarken, iade konusunda yasal düzenleme yapılması gündeme gelebilir.

Kısa Dalga - Son dönemde emniyet ve savcılıklara ulaşan şikayetler, elektronik sektörü ve cep telefonu bayilerini hedef alan yeni bir dolandırıcılık yöntemini ortaya çıkardı. "Açılmamış ürün iadesi" adı verilen bu yeni sahtekârlık, başta ünlü markalar olmak üzere, geniş çapta mağduriyet yarattı. Bayiler, şikayetlerin artması üzerine adli makamlara başvurdu.

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre; dolandırıcılar, iade sırasında mağazaları kandırarak büyük zarar veriyor. Dolandırıcılar, elektronik bayilerden özellikle cep telefonları ve pahalı elektronik cihazları satın alıyor. Ardından ürünlerin kutusunu dikkatlice açıp, içindeki orijinal cihazları alıyor. İçine sahte veya benzer ağırlıkta farklı nesneler yerleştiren dolandırıcılar, daha sonra kutuyu "sıfır paket" görüntüsü vererek yeniden ambalajlıyor.

Bu ambalaj işlemi, genellikle merdiven altı atölyelerde ya da basit makinelerle yapılıyor. Kutunun jelatinli ve açılmamış görünümüne aldanan mağazalar ise iade talebini kabul ediyor.

Satışı geçen hafta başlayan yapay zekâlı yeni iPhone ve Samsung başta olmak üzere yüksek fiyatlı birçok cep telefonu markası hedefte. Dolandırıcılar, cep telefonu dışında harici disk, hafıza kartı, bluetooth kulaklık, iPad, dizüstü bilgisayar, fotoğraf makinesi, lensler, oyun konsolları ve bazı akıllı ev cihazları için de benzer yöntemi kullanıyor.

Savcılık dosyalarında yer alan bazı ifadeler, dolandırıcıların ürünleri yeniden ambalajlayarak mağazaya iade ettikten sonra hiçbir şüphe uyandırmadan iadeyi gerçekleştirdiklerini doğruluyor.

Sadece bireysel müşterileri etkilemiyor

Bu dolandırıcılık yalnızca bireysel müşterileri etkilemiyor, aynı zamanda elektronik depolarda çalışan bazı kişilerin de benzer yöntemlerle mağduriyet yarattığı iddia ediliyor.

Şikayetler arasında, depolarda çalışan bazı kişilerin, depoya giren orijinal ürünleri sahte ürünlerle değiştirerek büyük vurgun yaptığı da yer alıyor. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem