Kısa Dalga- Muğla'nın Bodrum ilçesinde yer alan ve antik dönemde "Anastasiapolis" olarak bilinen Kissebükü Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, erken Bizans dönemine ait önemli bulguları gün yüzüne çıkarıldı. Kazılar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan başkanlığında yürütülüyor.
2023 yılında kamulaştırılan alanlarda yapılan kazılarda dini merkezler, ticari yapılar, hamam mozaikleri ve vaftizhanede yer alan duvar resimleri ortaya çıktı. Çalışmalar, antik kentin 5. yüzyılda kurulduğunu ve 7. yüzyılda Arap akınları nedeniyle terk edildiğini gösterdi.
Üç kilise, bir vaftizhane bulunuyorKazı çalışmaları sonucunda şu ana kadar üç kilise, bir vaftizhane, iki hamam ve çeşitli konutlar ile anıtsal mezarlar ortaya çıkarıldı. 2024 yılı kazı çalışmalarında dini merkez ve batı bölümündeki ticari yapılara odaklanıldı. Kamulaştırılan 8 dönümlük alanda vaftizhane ve kilisede Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazı çalışmaları yürütülüyor.
Pisikoposluk merkezi olarak biliniyorKissebükü, erken Hristiyanlık döneminde önemli bir Bizans piskoposluk merkezi olarak öne çıkıyor. Antik kentin yapıları, hem denizden hem de kara yoluyla görünür hale getirilerek bölgenin tarihî zenginliklerinin korunması ve geleceğe aktarılması amaçlanıyor.
Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan, kazıların beş yıl süreceğini ve kentin detaylı bir şekilde ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
Ayrıca, sahil kesimindeki neredeyse tüm yapıların çalışmasının tamamlandığı ifade etti. Kissebükü Antik Kenti, erken Bizans döneminden kalan yapılarıyla önemli bir tarihi hazine sunuyor.(Haber Merkezi)