İsmail Saymaz: Kılıçlı yemin 23 yıldır yapılıyor, hiç mi görmediniz?

İsmail Saymaz: Kılıçlı yemin 23 yıldır yapılıyor, hiç mi görmediniz?
Gazeteci İsmail Saymaz, Kara Harp Okulu'ndaki teğmenlerin kılıçlı yemininin 1999 yılından 2022 yılına kadar yapıldığını 2023 yılında kaldırıldığını yazdı.

Kısa Dalga - Gazeteci İsmail Saymaz, Kara Harp Okulu'ndaki teğmenlerin kılıçlı yemini sonrası ordundan atılacak olmalarına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Saymaz, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir hafta bekledikten sonra, özellikle İmam Hatipliler Kurultayı’nı denk getirerek, kılıç çatan harbiyelilere parmak salladı. Torunu yaşındaki teğmenlere “Siz kime kılıç çekiyorsunuz?” diye hesap sordu. Biliyoruz ki… Asıl mesele, kılıç-kalkan değil, teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atmış olması" dedi.

Saymaz'ın Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından aktardığına göre, kılıçlı ant içme ilk olarak 1999 yılındaki mezuniyet töreninde icra edilmiş. Üstelik yönergeyle törene dahil edilmiş. 2022’ye kadar uygulanan bu tören 2023’te kaldırılmış.

Saymaz'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Bazıları “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” cümlesinin siyasi bir slogan olduğunu ileri gidiyor.

Polis Meslek Okulu’nda yüzlerce polis adayı ülkücü marşlarla ‘bozkurt’ işaretleri yapınca MHP’nin tescilli el işareti Türk tarihinin sembolü ilan ediliveriyor.

Fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusuna bağlılık ifade eden “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı darbe muhtırası sayılıyor.

Teğmenler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atmasa hiçbir sorun çıkmazdı.

Erdoğan, kılıç çatmayı dert etmiş olsaydı bu tören Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) 23 yıl boyunca yapılabilir miydi?

1999’da başladı, 2023’te kaldırıldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarına göre, kılıçlı ant içme ilk olarak 1999 yılındaki mezuniyet töreninde icra edilmiş. Üstelik yönergeyle törene dahil edilmiş. 2022’ye kadar uygulanan bu tören 2023’te kaldırılmış.

Kılıçlı ant farklı biçimlerde yapılmış.

MSB’de yetkili düzeydeki bir albay, 2000’de Kara Harp Okulu’ndan mezun olduğunu, o yıl kılıçla selam dur’a geçerek, ant içtiklerini kaydediyor.

Albay bana şu bilgileri veriyor:

“Bu tören 1999’da yapılmaya başlanmış. 2000'de ben de ettim. 2022 yılı da dahil, mezuniyet töreninin parçasıymış. Kılıcı çeker, selam dur’a geçer, yemin edersiniz. Yemini alay veya birlik komutanı okur, siz tekrar edersiniz. Biz kılıç çatma şeklinde yapmadık.”

Yalnızca Kara Harp Okulu okumuş

MSB kaynakları bir soruşturma değil, inceleme yürütüldüğünü söylüyor. İncelemenin olaya ilişkin olduğunu, teğmenlerle sınırlı tutulmadığını, idarecileri, videoyu çekeni de içerdiğini belirtiyor. Şimdilik ‘emre itaatsizlikte ısrar’ noktasından bakıldığını vurguluyor.

Kaynaklar “Her alanıyla inceleniyor. Bu bir süreç. Süreç neticesinde nasıl bir işlem yapılacağı ortaya çıkacak” diyor.

Kılıçlı ant içmenin yalnızca Karp Harp Okulu’nun mezuniyetinde yapıldığını, Hava ve Deniz harp okullarında icra edilmediğini vurguluyorlar. Bu yüzden, inceleme Hava ve Deniz harp okulu mezunlarını kapsamıyor. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika