Hekimlerin ve hastaların ortak mağduriyeti: 5 dakikada şipşak muayene
Kısa Dalga - AKP iktidarının Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla Kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluk günden güne artarken bu durumun en büyük etkenlerinden birinin de hastanın şikayetine 5 dakikadan kısa bir süre ayrılması olarak görülüyor.
Özellikle kanser, kalp, beyin gibi hayati sorunları olan hastaları zor durumda bırakan kısa muayene süreleri, aylar sonrasına muayene ve tetkik randevusu verilmesi gibi durumlar sağlık sektörünü çıkmaza sokuyor.
Maddi durumu el veren veya kredi kartına borçlanmayı göze alan hastalar özel hastanelere yönlenirken, maddi imkanları olmayanlar kamu hastanelerinde kaderine terk ediliyor.
Fiziki muayene yetersiz
Fiziki muayenenin neredeyse hiç yapılmadığını söyleyen hastalar kendilerinden çeşit çeşit tahlil istenmesinden şikayetçi. Kendilerine dayatılan kısa muayene süreleri nedeniyle hastalarla yeterince ilgilenemediklerini söyleyen hekimler, sistemin mağduru olduklarını belirterek ‘‘Tükendik’’ diyor.
Dokunmadan sadece tahlil isteniyor
BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre İstanbul’daki kamu hastanelerinin koridorları yoğunluktan geçilmiyor. İçeri girmesi ile çıkması bir olan hastalardan, Fiziki muayene yapılmadan ve şikayetleri detaylıca dinlenmeden MR, röntgen, BT gibi görüntüleme ya da kan, idrar gibi testler isteniyor.
Randevu sayısında artışı tetikliyor
Türk Tabipleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ise yaptığı açıklamada kışkırtılmış sağlık hizmetini karşılayabilmek için randevu sürelerinin düşürüldüğünü belirterek ‘‘Hastalara yeteri kadar zaman ayrılamayınca teşhis konulamıyor. Hastaların sorunları çözülemiyor, hastaların sorunu çözülemediği için tekrar doktora başvurmak zorunda kalıyor. Ya farkı bir hastaneye ya da aynı hastanede farklı branşa başvurmak zorunda kalıyorlar’’ dedi.
Bu durumun randevu talebini de arttırdığını söyleyen Azap, “Türkiye’deki doktora başvuru oranı kişi başına yıllık 11,4. Bu kadar doktora başvuruya rağmen hastalar sağlığına kavuşamıyor. Kaliteli bir sağlık hizmeti alamıyorlar çünkü o kadar kısa sürede bir hastanın etraflıca değerlendirilmesi mümkün değil. Dünya Sağlık Örgütü hastaya en az 20 dakika ayrılması gerektiğini söylüyor. Bu hem hastayı hem de hekimi ciddi şekilde mutsuz eden bir sistem.’’ İfadelerini kullandı.
Kaynak:Alıntı: BirGün
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.