Kişilik özellikleri depresyonu yaşama biçimini etkiler mi?
Kısa Dalga - Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya çapında 280 milyondan fazla insan depresyonla birlikte yaşıyor.
İnsanlar bu durumu çok farklı şekillerde deneyimliyor hatta bazıları semptomlarla başa çıkma konusunda diğerlerine göre daha iyi bir durumda olabiliyor.
Peki, kişiliğimiz depresyona yönelik yaşadığımız deneyimi etkiliyor olabilir mi?
ABD Temple Üniversitesi'nden Thomas Olino ve ekibinin, Clinical Psychological Science dergisinde yayınlanan bir çalışması bu konuya odaklanıyor.
Patoplastik model olarak adlandırılan bu teoriye göre, bireylerin kendilerine özgü kişilik özellikleri psikopatolojilerini yönetme şeklini etkileyebilir.
Nasıl?
Örneğin, depresyonu olan dışadönük bireylerin enerji seviyeleri, içe dönük depresif bireylere kıyasla daha yüksek olabilir.
Araştırmanın sonuçlarına göre, yüksek olumsuz duygusallık/nevrotiklik seviyesine sahip bireylerde düşük ruh hali, üzüntü ve enerji eksikliği gibi semptomları daha şiddetli ortaya çıkıyor.
Buna karşılık, yüksek olumlu duygusallık/dışadönüklük seviyesi olanlarda bu semptomların daha hafif seyrediyor.
Araştırma süreci
Araştırmacılar, beş ayrı örneklem grubundan kişilik ve depresyon semptomlarını ölçen verileri analizlerine dahil ettiler. Katılımcılar, geç ergenlik döneminden yaşlılığa kadar geniş bir yaş aralığında olup ABD genelinde farklı bölgelerde bulunuyordu.
Ekip, bazı örneklemlerde kişiliği Büyük Beşli Modeli'ne göre değerlendirdi. Bu model, bireyin kişiliğini nevrotiklik, dışadönüklük, deneyime açıklık, uyumluluk ve sorumluluk düzeylerine göre sınıflandırılıyor.
Diğer bazı örneklemlerde ise kişilik, Büyük Üçlü Modeli'ne göre değerlendirildi. Bu model, kişiliği olumsuz duygusallık, olumlu duygusallık ve kısıtlama düzeylerine göre ayırıyor.
Dijital yalnızlığımız her kaydırmada derinleşiyor mu?
Kaynak:Alıntı: Evrim Ağacı
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.