Gülen hesap vermeden öldü, Özel’in Demirtaş ziyaretinde ‘Meclis’ vurgusu

Gülen hesap vermeden öldü, Özel’in Demirtaş ziyaretinde ‘Meclis’ vurgusu
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

21 Ekim 1879: Dünyanın aydınlandığı gün

Thomas Edison, karbon filamanlı elektrik ampulünü icat etti.

21 Ekim 1879 tarihinde ışığın mucidi olarak kabul edilen Thomas Edison'un karbon filamanlı elektrik ampulünün icat etti. Bu icat ile modern dünyanın aydınlatma sektörü tamamen değişti.

Thomas Edison olarak bilinen Thomas Alva Edison, 11 Şubat 1847 tarihinde ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Milan şehrinde dünyaya geldi. Edison, 18 Ekim 1931'de New Jersey Glenmont'taki evinde diyabet komplikasyonları nedeniyle öldü. Edison evinin arkasına gömülmüştür. Ölümünün anısına yaşadığı kentte 1 dakikalığına ışıklar söndürülmüştür.

Neler oldu?

Fethullah Gülen hesap vermeden öldü

Kendi adıyla anılan dinci cemaat örgütlenmesinin lideri Fethullah Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'nde öldü.

Gülen'in başında olduğu örgüt, 70'li yıllarda örgütlenmeye başladı. 2002'de AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte devlet içinde önemli kadroların hemen hepsine yerleşti.

Fethullah Gülen Terör Örgütünün 17- 25 Aralık operasyonları, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması, kozmik oda soruşturması, Ergenekon, Balyoz ve Kafes davaları; KCK davaları, Hrant Dink cinayeti gibi Türkiye yakın tarihinin önemli olaylarının altında imzası bulunmaktadır.

15 Temmuz 2016 Darbe girişiminde Meclis ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere pek çok kamu kurumu hedef alındı. Darbe girişimine yaklaşık 10 bin askerin katıldığı tespit edildi. Uzun yıllardır ABD'de yaşayan Gülen, Türkiye'nin iade taleplerine rağmen ABD yönetimi tarafından teslim edilmemişti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), FETÖ' nün elebaşı Gülen'in ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada ‘’ Hala bu yapının esiri olarak vatanına, milletine ihanet etmekte ısrar edenler bundan ders almalı ve bir an önce yüce Türk adaletine teslim olmalıdır.’’ İfadelerine yer verildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüştü. Özel ziyaretin ardından yaptığı açıklamada 'çözüm süreci' tartışmaları hakkında, "Mutlaka ve mutlaka samimiyet çağrısı yapıyoruz" dedi. Demirtaş'ın önemli bir aktör olduğunu vurgulayan Özel, "CHP bu konuda engelleyici olmayacaktır. Tarih önünde üzüntü duyacağımız bir pozisyonda kalmayacağız" ifadelerini kullandı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklama yayınladı. Demirtaş ‘’ Türkiye’deki sorunların çözüm yolu siyaset, çözüm kurumu da TBMM’dir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “normalleşme, yumuşama” diye ifade ettiği sürecin ayaklarının yere basması, ete kemiğe bürünmesi isteniyorsa yapılması gereken ilk şey, hukukun üstünlüğüne her alanda saygı duymaktır. Bu olmadan siyaset kanalları da açılmaz, normalleşme zemini de oluşmaz.’’ dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "CHP Genel Başkanlığı için beklentiniz var mı?" sorusuna, "Öyle bir beklentim yok, görevimin başındayım" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?" sorusu da yöneltilen İmamoğlu, "Günü geldiğinde hem parti kurullarımız hem de milletimiz en doğru tercihi verecektir" cevabını verdi.

Gündem

5 bebek CİMER şikayetinden sonra ölmüş

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun “Yenidoğan Çetesini gizli gizli takipteydik” dediği tarihler arasında 5 bebeğin hayatını kaybettiği öğrenildi. Dosya kapsamında ifadesi alınan 5 müştekinin bebeklerini CİMER şikayetinden aylar sonra kaybettiği ortaya çıktı.

Yenidoğan Çetesi skandalında süreç devam ediyor. Çeteye ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul’da 9 hastanenin hizmetine son verildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Yenidoğan Çetesi ile ilişkili 2 hastanenin SGK sözleşmelerinin feshedildiğini, diğer hastanelerin ise sözleşmeleri durdurulduğu ve ödemelerinin feshedildiği ve geçmiş dönem alacaklarına bloke konulduğunu duyurdu.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, bebek ölümlerinin olduğu sırada İstanbul İl Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu hakkında suç duyurusunda bulunarak Bakan Memişoğlu'nu istifaya çağırdı. Dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da soruşturmaya dahil edilmesini istedi.

Narin Güran cinayetinde iddianame hazır

İddianamede cinayetle ilgili bir numaralı sanık olarak muhtar amca Salim Güran gösterildi. Muhtarın cinayeti organize ettiği ve diğer şüphelilerle iş birliği yaparak Narin’in ölümüne sebep olduğu belirtildi.

İstanbul’da IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonda, gözaltına alınan örgütün bombacısı olduğu belirtilen O.M. tutuklandı. M.O.'nun kimliğini gizlemek için seyyar satıcılık yaptığı, faaliyet gösteren diğer örgüt üyeleriyle de iletişiminin devam ettiği ortaya çıktı.

Dilan Polat ve kardeşi Sıla Doğu hakkında "hayasızca hareketler" suçundan soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından Polat ve kardeşi Sıla Doğu ifadeleri alınmak üzere adliyeye götürüldü.

Ekonomi

Enflasyon düzenlemesinde izah dönemi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin, bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu değerlendirilenlerin izaha davet edileceğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret ve emekli maaş farkları üzerine açıklama yaptı. Işıkhan 2025 asgari ücretine yönelik "Yaşam standartlarını iyileştirecek, ekonomimizin de genel istikrarına, yapısına zarar vermeyecek düzeyde belirleneceğini umut ediyorum" dedi. Işıkhan ayrıca kıdem tazminatının yerine geçecek bir tamamlayıcı emeklilik sitemi çalışmasının söz konusu olmadığını belirtti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin 23. bütçesinin yarın Meclis'e sunulacağını açıkladı. Çelik, "Uzun yıllar boyunca bu bütçeyi yapma şeklimiz ve ortaya koyduğumuz siyasi başarı, 23. bütçemizle taçlanmış olacak," dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, son üç aylık Türk Bankaları veri raporunda, düzenlemelerin ve yüksek faiz oranlarının para politikasını sıkılaştırılması, 2024 ikinci çeyrekte Türk bankalarının marjlarını sıkıştırmaya devam ettiği ve iyileşen faaliyet ortamı koşullarına rağmen performansın zayıfladığı belirtildi.

Fransız otomobil parçaları tedarikçisi Forvia, Avrupa'daki ikinci fabrikasını Türkiye'de açmak üzere BYD ile anlaşmaya vardığını açıkladı.Çinli otomobil üreticisi BYD fabrikasını Manisa'da kuracak.

İş Portföy Para Piyasası Fonu, 108,3 milyar lira büyüklüğe ulaşarak Türkiye'de 100 milyar lira eşiğini aşan lira yatırım fonu oldu.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, ekonomi gündemini yorumluyor. İbrahim Ekinci'nin hazırladığı haftalık ekonomi bülteni Marjinal Fayda'da ekonomideki genel manzara, piyasalardaki gelişmeler, Dünya'dan ve şirketlerden haberleri Dinlemek için

Dünya

İsrail Savunma Kuvvetleri, 401. Zırhlı Tugay Komutanı Albay Ehsan Daqsa'nın Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalar sırasında öldürüldüğünü duyurdu. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Daqsa’nın ölümünün “İsrail ve tüm İsrail toplumu için bir kayıp olduğunu” söyledi.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin İran'a misilleme saldırısı yapılmasına onay vermediği öne sürüldü.

İsrail’deki yayın yapan haber sitesi Ynet, dün gerçekleştirilen İsrail Güvenlik Kabinesi toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a İran’a planlanan misilleme saldırısı için yetki verilmediği iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Gazze'de ateşkes ve Lübnan konularını görüşmek üzere 11'inci kez Orta Doğu'yu ziyaret edeceği açıklandı.

ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Houston kentinde bir helikopter radyo kulesine çarptı. Helikopterdeki biri çocuk 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha Türkiye'de

Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile çok kapsamlı ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Sybiha, "Türkiye, bizim stratejik ortağımız ve biz bu ortağımızla güvenli ve karşılıklı yarara dayalı güçlü ilişkiler geliştirmek istiyoruz" dedi.

Moldova'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Moldova Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Anjelika Karaman, başkent Kişinev'de seçim ve referandum sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "11 adaydan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamadı. Dolayısıyla iki hafta sonra seçimin ikinci turu yapılacak." dedi.

Küba'yı şiddetli yağış ve rüzgarla vuran tropikal fırtına Oscar, birkaç gündür elektrik kesintisinin yaşandığı ülkede hayatı olumsuz etkiledi, bazı binalar hasar gördü. Ülkenin yüzde 80'ine hala elektrik verilemezken ve 30 saatten fazla süredir bazı kentlerdeki kesintiler devam ediyor.

Kültür - Sanat - Yaşam

Oyuncu ve senarist Suphi Tekniker 84 yaşında vefat etti. Tekniker'in birçok Yeşilçam projesinde senarist olarak imzası vardı. Sinema ve tiyatro oyuncusu, senaryo yazarı Suphi Tekniker vefat etti.

12'nci Boğaziçi Film Festivali ikinci gününde 6 film izleyiciyle buluştu

Film Festivali'nin ikinci gününde "Köpekle Kurt Arasında", "Parmaklıklar Ardında İki Kadın", "Dünyada Öyle Şeyler Olmuyor", "Yediden Yetmişe" ve "Gök Kubbenin Sedaları" filmleri gösterildi.

Kanadalı şarkıcı Charlotte Cardin, ikinci albümü “99 Nights Tour” kapsamında 21-22 Kasım tarihlerinde İstanbul ve Ankara'da konser verecek.

Yeni Star Trek filminin yayın tarihi belli oldu

Film yapım şirketi Paramount, yeni Star Trek filmi 'Star Trek: Section 31'in yayın tarihini açıkladı. Başrolünde 'Her Şey, Her Yerde Aynı Anda' filmiyle "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü" kazanan Michel Yeoh'un yer aldığı yapım 24 Ocak 2025 Cuma günü izleyicilerle buluşacak.

Çingene kızı mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, yılın ilk 9 ayında 355 bin ziyaretçi çekti. Müze, yıl sonuna doğru 500 bin ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyor.

Spor

Juventus'tan Arda Güler paylaşımı!

Seri A devi Juventus'un resmi İngilizce hesabından Arda Güler'in transfer edildiği duyuruldu. Ancak Torino ekibi yaptığı açıklamada resmi İngilizce hesabının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğini belirtti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında 17 Mart'ta oynanan karşılaşma sonrası çıkan olaylara ilişkin, 4 futbolcu ile 23 taraftarın dosyalarının uzlaştırma bürosuna gönderilme kararı alındı.

Süper Lig'in 9'uncu haftasında Fenerbahçe, deplasmanda Samsunspor ile 2-2 berabere kaldı. Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho "Bu ligi biliyoruz, bazı takımlar daha kolay maç kazanıyorlar" dedi.

Galatasaray'ın Nijeryalı golcüsü Victor Osimhen'in Süper Lig'de Antalyaspor'a attığı röveşata golü, dünya futbolu tarihinde 2,30 metre yükseklik sınırını aşan iki röveşata golünden biri olarak tarihe geçti.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kısa Dalga Bülten