Marjinal Fayda: Haftalık ekonomi analizi podcasti yayında

Marjinal Fayda: Haftalık ekonomi analizi podcasti yayında
Avrupa’da resesyon ve enflasyon beklentisi sürerken dünya genelinde de daralma sürüyor. TÜİK'in açıkladığı Temmuz ayı enflasyon verileri "psikolojik hile" ile suçlandı. ISO ile Merkez Bankası arasında "Sanayici döviz mi stokladı?" gerilimi yaşanıyor. Mühdan Sağlam, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor.

Avrupa’da Resesyon ve Enflasyon Bekleniyor

* Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda ve Belçika'da 14 bin kişiyle yapılan tüketici beklenti anketi yayımlandı.

* Tüketicilerin 12 aylık enflasyon beklentisi Haziran'da yüzde 5'e yükseldi. 3 yıllık beklenti de 0,3 puan artarak yüzde 2,8 oldu.

* Yine ankete göre ekonominin bir yıl içinde yüzde 1,3 daralması, işsizlik oranının yüzde 11,5'e ulaşması bekleniyor.

* Avrupa Merkez Bankası güncel tahminlerinde resesyon öngörmemişti. Banka enflasyonun yüzde 8,9'a yükselmesiyle geçen ay faizi 50 baz puan artırmış ve daha fazla artış olacağı sinyalini vermişti.

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Dünya İmalatında Daralma Sürüyor

* Euro Bölgesi’nin PMI endeksleri geçen ay daraldı. Euro bölgesi PMI endeksi Temmuz’da 49,8 olurken Almanya’da 49,2’den 49,3’e çıkarken Fransa’da 49,6’dan 49,5’e indi. Endekslerin 50’nin altında değer alması sektörde daralma anlamına geliyor

* Avrupa gibi Çin’de imalat PMI endeksinde de gerileme hakimdi. Çin, imalat PMI’yı 50,2’den 49’a geriledi.

* Öte yandan Çin’in yanında Asya’da Güney Kore ve Tayvan’da gerileme kaydedildi. İki kıtadaki bu gerileme, dünya ekonomisinin gidişatına yönelik endişeleri artırıyor. IMF bu yıl ve gelecek yıl için küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmiş, resesyon uyarısı yapmıştı.

Küresel Piyasalarda Pelosi Gerginliği

* ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya Pasifik seyahati sırasında Tayvan’ı ziyaret edeceğini duyurmasının ardından Çin teyakkuza geçti. Pelosi’nin gezisi Tayvan gibi çip ve yarı iletkenlerin üretiminde bir üs olan adrese yapıldı. Öte yandan ziyarete sert perdeden yanıt veren Çin, küresel ekonominin üretim ve tedarik ayağında hayati bir role sahip. Çin ile ABD arasında yaşanan gerilim özellikle Asya piyasalarında kayda değer düşüşlerin yaşanmasına neden oldu.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BU HAFTA

Temmuz Enflasyonu Açıklandı: TÜİK’ten Psikolojik Hile

* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Verilere göre yıllık enflasyon yüzde 79,6; aylık enflasyon ise yüzde 2,37 oldu. Böylece enflasyondaki kesintisiz yükseliş eğilimi 14’üncü ayı geride bıraktı.

* İTO’nun yayımladığı perakende fiyat endeksi Temmuz'da yıllık bazda yüzde 99,11 artış gösterdi. Böylelikle bu endekste yıllık değişim şubat 1998'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Aylık değişim ise yüzde 4,09 olarak kaydedildi. TÜİK ile İTO’nun ölçüm farkı da neredeyse 20 puan oldu.

JP Morgan’dan Enflasyon Tahmini:

* JP Morgan yıl sonu için yüzde 63,1 enflasyon beklentilerini korurken, son yıllarda olduğu gibi tahmin risklerinin yukarı yönlü olduğuna işaret etti. Banka enflasyon yükselmeye devam ettikçe reel politika faizinin daha da negatifleşeceğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin Dış ticaretindeki Açık Büyüme Devam Ediyor:

* Türkiye’nin temmuz ayında ihracat yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolara yükseldi. Öte yandan ithalat yüzde 40,8 artarak 29,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece dış ticaret açığı Temmuz'da yüzde 144,5 artarak 10,6 milyar dolar oldu.

ISO ile Merkez Bankası arasında gerilim: Sanayici döviz mi stokladı?

* İstanbul Sanayi Odası geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu ağırladı. Toplantıya Kavcıoğlu ile İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan arasındaki söz düellosu damgasını vurdu.

* Bahçıvan sanayicinin yüzde 40’ın altında finansman bulamadığından yakındı. Kavcıoğlu ise duruma başka bir yanıt verdi. Hükümetin sanayiciye ucuz kredi sağladığını ifade eden Kavcıoğlu, sanayicileri bu krediyi döviz almakta kullanmakla suçladı. Döviz stoklayan firmaların listesinin kendinde olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, isterseniz listeyi sizinle paylaşırım dedi.

Bir enflasyon kriteri olarak sokakta dolaşabilmek

* “Yabancı bir ülkeni bakanıyla Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati arasında geçen diyalog şaşkınlığa neden oldu. "Yabancı bir ülkenin bakanıyla konuşuyordum, bana Türkiye’nin enflasyonunun yüksekliğinden bahsetti. Ben ona bu enflasyonla sokağa çıkıyorum ama siz %10 ile çıkamıyorsunuz dedim. Bu herkes kanıksamış anlamında değil.”

Podcast