Bir hanedanlığın sonu: Sri Lanka devlet başkanı ülkeden kaçtı

Ekonomik buhranın tetiklediği halk öfkesiyle çalkalanan Sri Lanka'da, bugün istifa sözü veren Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa sabaha karşı askeri uçakla ülkeden kaçtı. Rajapaksa'nın hâlâ dokunulmazlık sahibiyken ülkeyi terk etmesi sonrası gözler istifasını verip vermeyeceğine çevrildi. Son olarak, ülkede OHAL ilan edildiği haberi geldi.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da ekonomik krizin tetiklediği öfke ve siyasi kriz, ülke siyasetine senelerdir hakim olan Rajapaksa ailesinin sonunu getirmiş görünüyor. Protestocuların sarayını basması sonrası 13 Temmuz'da (bugün) istifa edeceğini açıklamış olan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, dün gece ülkeden kaçtı.

Rajapaksa'nın hâlâ dokunulmazlığa sahipken ve istifa etmeden kaçmış olması, Sri Lanka'da bundan sonra ne olacağı konusunda yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

MALDİVLERDEN BAE'YE GİTMESİ BEKLENİYOR

Devlet Başkanı'nın dün eşi ve iki korumasıyla birlikte, Sri Lanka Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla başkent Colombo'nun yakınlarındaki uluslararası havalimanından Maldivlere gittiği açıklandı. Rajapaksa, Maldivlerin başkenti Malé'de sabaha karşı ülkenin eski lideri ve meclis başkanı Muhammed Naşid ve eşi tarafından karşılandı. Sri Lanka Devlet Başkanı'nın buradan Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmesi bekleniyor.

HİNDİSTAN İNİŞ İZNİ VERMEDİ

Rajapaksa'nın ilk kaçış girişimi havalimanında pasaportuna damga basmayı reddeden sivil personel tarafından engellenmiş, burada Dubai uçağını kaçıran Sri Lanka Devlet Başkanı yeniden sığındığı askeri üsse dönmek zorunda kalmıştı. Hindistan'ın da Rajapaksa'yı taşıyan askeri uçağa iniş izni vermediği belirtilmişti.

ESKİ MALİYE BAKANI OLAN KARDEŞİ DE KAÇTI

Öte yandan, Rajapaksa'nın kardeşi ve eski maliye bakanı olarak ekonomik krizin baş sorumlularından biri olarak Basil Rajapaksa'nın da, ilk kaçış girişiminin engellenmesi sonrası dün gece ülkeyi terk ettiği belirtildi.

'HIRSIZ GOTA' SLOGANLARI ATILDI

Gotabaya Rajapaksa'nın kaçtığını duyulmasıyla, başkentteki ana protesto alanında toplanan binlerce kişi, "Hırsız Gota" sloganıyla kutlama yapmak için toplandı.

Döviz krizi ve ekonomik buhranın yanı sıra Tamil azınlığa karşı savaş suçlarından da sorumlu tutulan Rajapaksa'nın istifa etmeden ülkeyi terk etmesi sonrasında siyasi krizin nasıl aşılacağı merak konusu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İktidar partisinden yetkililer, Reuters ajansına yaptıkları açıklamada Rajapaksa'nın bugün gün içinde istifa mektubu vermesinin hâlâ beklendiğini söyledi.

Rajapaksa'nın istifa etmesi, anayasal olarak Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin devlet başkanlığı görevini devralmasını gerektiriyor. Ancak Wickremesinghe, Rajapaksa'nın protestolar sırasında başbakanlık koltuğunda oturan bir diğer kardeşi Mahinda'yı görevden alması sonrası bu koltuğa atanmış bir isim. Dolayısıyla, halk tarafından eski rejimin bir temsilcisi olarak görülüyor.

'HEM RAJAPAKSA HEM DE BAŞBAKANI İSTİFA ETMELİ'

Protestocuların liderlerinden Buddhi Prabodha Karunaratne, "Bu akşama dek hem devlet başkanı hem başbakan istifa etmezse, yeniden toplanıp parlamentoyu veya bir başka hükümet binasını işgal etmemiz gerekebilir. Gota-Ranil hükümetine karşıyız. İkisi de gitmeli" dedi.

Wickremesinghe, birlik hükümetinin kurulması için istifa etmeye hazır olduğunu söylemişti. İktidar partisinin ise Wickremesinghe'yi başkan adayı olarak göstermek istediği belirtiliyor.

OHAL İLAN EDİLDİ

Son olarak, Wickremesinghe'nin devlet başkanı vekili olarak olağanüstü hal ilan ettiği açıklandı. Buna göre, ülke çapında OHAL ilan edilirken, ülkenin batısında da sokağa çıkma yasağı getirildi. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri