Sri Lanka'da devlet başkanı da ülkeden kaçmaya çalıştı

Sri Lanka'da devlet başkanı da ülkeden kaçmaya çalıştı
Ekonomik krizin derinleştiği Güney Asya ülkesi Sri Lanka'nın Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, istifa etmesinden önce hâlâ dokunulmazlık sahibiyken ülkeden kaçmaya çalıştı. Havalimanı yetkilileri Rajapaksa’yı engelledi.

Döviz krizin tetiklediği derin bir ekonomik buhranla mücadele eden Sri Lanka'da, binlerce protestocunun sarayını basması sonrası istifa kararı alan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da ülkeden kaçmaya çalıştığı ve havalimanı yetkilileri tarafından engellendiği belirtildi. Fransız ajansı AFP'nin görüştüğü yetkililer, Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden çıkmak için başka bir yol arayışında olduğunu söyledi.

Sabah saatlerinde de, Rajapaksa’nın kardeşi ve eski maliye bakanı olan, ekonomik krizin baş sorumlularından bir olarak görülen Basil Rajapaksa'nın da ülkeyi terk etmesine izin verilmemişti.

DUBAİ UÇAĞINA BİNMESİ ENGELLENDİ

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ise yarın resmen istida etmeden önce, hâlâ dokunulmazlık sahibiyken ülkeyi terk etmeye çalıştığı düşünülüyor. AFP'nin haberine göre, bu amaçla dün gece başkent Colombo'daki havalimanına giden Rajapaksa’nın VIP alanını kullanarak Dubai uçağına binmesine izin verilmedi.

LİNÇ EDİLMEKTEN KORKTU, VIP DIŞI SIRAYA BİNMEDİ

Havalimanı yetkililerinin devlet başkanının pasaportuna çıkış damgası bastırmak için VIP alanına girmesine izin vermediği, Rajapaksa’nın güvenlik gerekçesiyle sıradan halkla birlikte sıraya girmeyi de reddettiği belirtildi. Bu sırada dört Dubai uçağını kaçıran devlet başkanının, ada ülkesini terk etmek için donanmaya ait bir devriye uçağını kullanmayı planladığı öne sürüldü. İddiaya göre, devlet başkanı ve eşi havalimanından yakındaki bir askeri üsse döndü.

YOLSUZLUK, KÖTÜ EKONOMİ YÖNETİMİ, SAVAŞ SUÇU...

Sri Lanka siyasetine senelerdir hakim olan Rajapaksa ve ailesi, ülkeyi iflasa sürükleyen ve tarihindeki en kötü ekonomik krizle karşı karşıya bırakan yolsuzluk ve kötü yönetimle suçlanıyor. Aylardır protestocular tarafından istifası istenen Gotabaya Rajapaksa ayrıca, savunma bakanı olduğu dönemde Tamil azınlığın isyanını bastırırken savaş suçu işlemek ve kaybedilmelerden sorumlu olmakla da itham ediliyor.

YÜKSEK MAHKEME'YE BAŞVURU: ÜLKEDEN ÇIKMALARINA İZİN VERİLMESİN

Gotabaya Rajapaksa ve Basil Rajapaksa'nın kaçma girişimlerinin ortaya çıkmasından sonra, Sri Lanka Yüksek Mahkemesi'ne bir başvuru da yapıldı. Başvuruda, Gotabaya Rajapaksa, Basil Rajapaksa, eski başbakan Mahinda Rajapaksa, mevcut başbakan Ranil Wickremesinghe ve rejimin önde gelen bir dizi üyesinin ülkeyi terk etmesinin engellenmesi talep ediliyor.

İstifa baskısına aylardır direnen Gotabaya Rajapaksa, cumartesi günü binlerce protestocunun sarayını basması sonrasında görevini bırakacağını açıklamıştı. Günlerdir kamuoyu önüne çıkmayan Rajapaksa'nın yarın resmen istifa etmesi bekleniyordu. (Kısa Dalga)

Dünya