Kısa Dalga - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen çağrılara yanıt verdi.
Esad, "İlişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz" dedi.
Suriye devlet ajansı SANA'nın aktardığına göre Esad, ”Birçok kez söylediğimiz gibi, ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.
Esad, "Olumlu bir şekilde hareket ediyoruz ancak sadece ilkelere değil, açık ilkelere dayanarak hareket ediyoruz" dedi.
'Hiçbir Türk yetkilisinin bu konuda açıkça konuştuğunu duymadık'
Beşar Esad, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Sorunu çözmek, ilişkileri iyileştirmek ve onları normale döndürmek istiyoruz. İlk soru şu: Neden ilişkiler 13 yıl önce doğal seyrinden çıktı? Hiçbir Türk yetkilisinin bu konuda açıkça konuştuğunu duymadık.
Görüşme bir araçtır ve bu araç kurallar ve referanslar gerektirir ki işe yarasın. Eğer işe yaramazsa, sadece ilişkileri daha kötü hale getirir. Bu aracın başarısızlığı, bir aşamada bizi daha kötü bir duruma götürebilir ve daha büyük bedeller ödememize neden olabilir.
'Suriye’de gizli bir şey yok, her şey açıktır. Bir görüşme olduğunda bunu duyururuz'
Bu yüzden Suriye olarak, seviyesinden bağımsız olarak görüşmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Burada iki liderin görüşmesinden bahsetmiyorum; genel olarak görüşmeler kesintisiz devam ediyor. Bazı aracılar vasıtasıyla güvenlik düzeyinde görüşmeler yapılıyor ve biz olumlu yaklaştık çünkü Türk Dışişleri Bakanı gizli görüşmeler olduğunu söyledi. Bizim için Suriye’de gizli bir şey yok, her şey açıktır. Bir görüşme olduğunda bunu duyururuz, gizli bir şey yok. Bu olumlu yaklaşım çerçevesinde hareket ettik. Ancak sonuç görmedik çünkü siyasi bir irade yoktu.
'Teröre destek verilmesi sona erecek mi çekilme gibi sorunun nedenleri ortadan kalkacak mı?'
Peki görüşmenin referansı ne olacak? Bu referans, terörizme destek verilmesinin sona erdirilmesi ve Suriye topraklarından çekilme gibi sorunun nedenlerinin ortadan kaldırılması olacak mı? Sorunun özü budur, başka bir neden yok. Eğer bu özü tartışmayacaksak, görüşmenin anlamı nedir? Eğer bu özü tartışmayacaksak, görüşmenin anlamı nedir?"
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Haziran'da Cuma Namazı çıkışı yaptığı açıklamada, "Biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte, geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Ve Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur. Ve nasıl ki biz Suriye'yle ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak, geçmişte ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz sayın Esad ile biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Ve Suriye'nin içişlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yok" ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Temmuz'da ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili "Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir" demişti.
Erdoğan'ın açıklamalarıyla başlayan süreç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görevlendirilmesiyle devam etti.
Suriye Devlet Başkanı Esad ile Erdoğan'ın bir araya gelmesi beklenirken, Suriye'den yapılan açıklamada bir dizi şartlar sunuldu. (Haber Merkezi)