Yetkin: Suriye’yle barıştaki koşullar Erdoğan’ın pişmanlığı gibi...

Yetkin: Suriye’yle barıştaki koşullar Erdoğan’ın pişmanlığı gibi...
Gazeteci Murat Yetkin, Erdoğan'ın Suriye'ye ilişkin sözlerine "Uçaktakilere Suriye’yle barışta iki koşul dediği Erdoğan’ın iki pişmanlığı gibi duruyor" diye yorumladı.

Kısa Dalga - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO zirvesinden dönüşte uçakta "Suriye ile barış istiyoruz" sözlerine dikkat çekti.

Murat Yetkin, Yetkinreport isimli sitesinde, "Erdoğan’ın “Barış istiyoruz” sözünün karşılığı var. Öte yandan savaş ve siyaset tarihi gösteriyor ki, ortada bir çatışma söz konusuysa, barış isteyen taraf genel olarak amacına oluşamamış taraftır. Uçaktakilere Suriye’yle barışta iki koşul dediği Erdoğan’ın iki pişmanlığı gibi duruyor: büyüyen sığınmacı ve PKK sorunları. Sadece Kayseri olayları dahi Suriye faslını kapatma zamanı geldiğini gösteriyor" diye yazdı.

'Bu kayıp 13 yılın faturasını kim ödeyecek?'

Türkiye'nin 2011'den bu yana sürdürdüğü Suriye politikasının hedeflerine ulaşmadığını kaydeden Yetkin, "Erdoğan-Davutoğlu ekibinin iç savaşın başında Rusya’yı (ve İran’ı) hafife alıp ABD’ye -onların talebi hilafına- güvenmesinin faturasını hep birlikte ödüyoruz. Erdoğan şimdi Suriye ile barış istiyor ama bu kayıp 13 yılın faturasını kim ödeyecek?" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Haziran'da Cuma Namazı çıkışı yaptığı açıklamada, "Biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte, geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Ve Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur. Ve nasıl ki biz Suriye'yle ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak, geçmişte ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz sayın Esad ile biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Ve Suriye'nin içişlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yok" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın açıklamalarıyla başlayan süreç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görevlendirilmesiyle devam etti.

Suriye Devlet Başkanı Esad ile Erdoğan'ın bir araya gelmesi beklenirken, Suriye'den yapılan açıklamada bir dizi şartlar sunuldu.

44a2931ad79e471195d045c56901c96a-18.jpg

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika