Dosyaya girdi: Narin Güran cinayetini karartmak için neler yaptılar?

Dosyaya giren Jandarma Suç Araştırma Timleri'nin (JASAT) tutanağına göre, köylüler yetkilileri manipüle etmek için 6 yöntem kullandı.

Kısa Dalga - Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada aile üyelerinin sahte ihbarlarla soruşturmanın seyrini değiştirmeye çalıştığı ortaya çıkmıştı. Aile üyelerinin delil karartmak ve arama çalışmalarını sekteye uğratmak için yalan ifade verdiği, sahte ihbarlarda bulunduğu ve farklı yerlere terlik bıraktığı mahkeme kayıtlarına da geçmişti.

Amca, jandarmayı dinlemiş

Sabah gazetesinin haberine göre dosyaya giren Jandarma Suç Araştırma Timleri'nin (JASAT) tutanağına göre, köylüler yetkilileri manipüle etmek için 6 yöntem kullandı. Narin'in amcası Fuat Güran'ın jandarma personelini gizlice dinlediği ortaya çıktı. Gözaltı sürecinde ise bazı zanlıların ellerindeki plastik çubuklarla elektrik tellerini birbirine değdirerek elektrik kesintisine ve yangına sebep oldukları şüphesiyle sorgulandıkları belirtildi.

Savcılık bu konuda şüphelerin üzerinde yoğunlaştığı ailenin eniştesi (Salim Güran’ın kız kardeşinin kocası) Mehmet Şevket Kaya’ya (44) bu konuyu sordu. Kaya savcıya “Hepimizin elinde plastik çubuk vardı, doğrudur, ancak elektrik tellerini birbirine çarptırıp yangın çıkarmaya çalışmadık. O günlerde olan elektrik kesintileriyle ilgim yoktur. Yakın bölgede çıkan yangınlarla da alakam yoktur” dedi. Kaya, “suçluyu kayırmak ve suç delillerini yok etmek”ten tutuklandı.

'Terliği sakladı'

Oğlu Muhammet Kaya da Narin’e ait olduğu değerlendirilen bir terliği yolda bulduğu halde yetkililere bildirmemekle suçlanıyordu. Savcı, ayrıca amca Ömer Faruk Güran’a yangını sordu. Güran “Gördüğüm kadarıyla yangın elektrik tellerinin birbirine çarpması sonu meydana geldi. Kesinlikle elektrik kesintisi ve yangın çıkarmaya yönelik bir eylemde bulunmadım” dedi.

Dosyadaki JASAT tutanağında, manipülasyon amaçlı eylemler şöyle sıralandı:

1. Suriyelilerin kaldığı çadıra yakın bir konumda terlik bulunduğu iddia edilerek, jandarma personeli bu kısma yönlendirilmeye çalışıldı.

2. Narin kaybolduktan iki gün sonra köyde yangın çıkarıldı.

3. Arama kurtarma çalışmaları esnasında olağan dışı elektrik kesintileri yaşandı.

4. İki kişinin bir kız çocuğunu köyün üst tarafına götürdüğü şeklinde ihbarda bulunuldu.

5. Yanlış ifadelerle güvenlik birimleri yanlış yönlendirildi.

6. Jandarma personeli Eğertutmaz Deresi'nden uzaklaştırılmaya çalışıldı. (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri