'Üniversite ticarethane değil'

Din görevlilerinin iptalini istediği Zakkum konserini Şanlıurfa’da 25 bin kişi izledi / "Üniversite ticarethane değil" diyen öğrencilere uzaklaştırma... / Zaporojye Nükleer Santrali'nin çalışan son güç ünitesi kapatıldı / Kraliçe Elizabeth'in cenazesi için Türkiye'den 1,5 milyon dal karanfil... / Yeni hafta yağışlı... / Gündemin önemli başlıkları Demet Bilge Erkasap'ın hazırladığı bültende

12 EYLÜL 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Din görevlilerinin iptalini istediği Zakkum konserini Şanlıurfa’da 25 bin kişi izledi

Festival ve konser yasakları sürerken Din Görevlileri Birliği Derneği Şanlıurfa Şubesi, Zakkum Rocak grubunun konserinin iptalini istemişti. Derneğin gerekçesi ise zakkumun Cehennem’de yetişen bir ağaç olmasıydı. Ancak belediye konseri iptal etmedi. Zakkumun konserini 25 bin kişi izledi.

Zakkum'un ‘Hatıran yeter' şarkısı sırasında sahnede Atatürk'ün fotoğrafları gösterildi.

Zakkum Grubu ise şu açıklamayı yaptı: “Bu kişiler, en sağlam cevabı bizi izlemeye gelen 25 bin güzel insandan aldılar. Ne güzeldin bu gece Şanlıurfa. Ve asla akıldan çıkmasın: Aydınlık, karanlıktan korkmaz.”

Üniversite ticarethane değil diyen öğrencilere uzaklaştırma

Doğuş Üniversitesi’nde öğrenim ücretlerine yapılan yüzde 300’e varan zamlara karşı öğrenciler ve veliler Dudullu’da bulunan kampus önünde günlerce eylem yaptı.

Eylemler sonrasında yapılan zamlar yüzde 79.6’ya çekildi. 14 öğrenciye soruşturma açıldı. İki asistan işten çıkarılırken iki öğrenciye de uzaklaştırma cezası verildi. Öğrencilerden Kıvılcım Çolak, “Biz öğrencinin müşteri, üniversitenin de ticarethane olmadığını söylemek için eylem yaptık. Verilen cezalara itiraz edeceğiz” dedi.

Yargıtay'dan velayet kararı: Annelik yadsınarak, babanın maddi durumuna göre karar verilemez

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, babanın çocuklara maddi olarak daha iyi bakılıyor olmasını velayet nedeni sayan yerel mahkemenin kararını bozdu. Türkiye’den Yeşim Eraslan'ın haberine göre itiraz üzerine davaya bakan Yargıtay kararında şöyle annenin varlığı yadsınarak sadece babanın maddi durumun iyiliğinin velayet için tek başına yeterli olmadığı vurgulandı.

Su seviyesi yüzde 10'un altına düşen baraj, sulamaya kapatıldı

Balıkesir'in Sındırgı, Bigadiç, Kepsut ilçeleri ve çevresinde tarım alanlarının sulanması amacıyla kullanılan Çaygören Barajı'nda su seviyesi, yüzde 10'un altına düştü. Düşüş sonrası Devlet Su İşleri (DSİ), balıkların korunması için barajın sulamaya kapatılacağını duyurdu.

Meteoroloji: Yeni hafta yağışlı ve serin

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni haftaya dair hava durumu tahminlerini yayınladı. Yayınlanan tahminlere göre bugün Trakya üzerinden giriş yapan yağışlı hava yarın etkisini tam anlamıyla göstermeye başlayacak. Hava sıcaklıkları düşecek, sağanak yağış Marmara Bölgesi’nin tamamı, Karadeniz Bölgesi’nin büyük kısmı ve Ege Bölgesi’nin kuzeyinde etkili olacak. Sıcaklıklar 4-5 derece kadar düşecek.

EKONOMİ

Konut fiyatları yükseliyor

Artan inşaat maliyeti ve taleple birlikte konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre İstanbul Esenyurt konut fiyatlarının en uygun olduğu bölge. Esenyurt’ta standart bir binada metrekare fiyatı 12 bin liradan, sitelerde 30 bin liradan başlıyor.

Beşiktaş, Şişli, Kadıköy’de yeni konut projelerinde 1 metrekarenin fiyatı 200 bin lirayı aşıyor. Ankara’da sıfır konutta 3 bin 900 liradan başlayan metrekare fiyatı 50 bin lirayı bulurken, İzmir’de ilçesine göre 6 bin 500 lira ile 85 bin lira arasında değişiyor.

Nebati’den borsa açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sermaye piyasalarımız her geçen gün güven tazeliyor, geleceğe güvenle bakıyor” dedi. Nebati, Borsamız haftayı dolar bazında 17 yılın en güçlü rallisi ile geride bıraktı” ifadesini kullandı.

Bakan Dönmez: Doğalgazda bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz

Avrupa´da bir enerji krizi yaşandığını ve Türkiye´nin de bundan etkilendiğini dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin durumunun iyi olduğunu söyledi. Dönmez, “ Doğalgaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu taktirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah" diye konuştu.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson: Vatandaşlığa sahip hiçbir Kürt Türkiye'ye teslim edilmeyecek

Seçim sürecindeki İsveç'te gözler bir yandan da NATO üyeliği karşılığında Türkiye ile yapılan iade anlaşmasına çevrilmişken, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, "İsveç vatandaşlığına sahip hiçbir Kürt, Türkiye'ye teslim edilmeyecek" dedi.

Zaporojye Nükleer Santrali'nin çalışan son güç ünitesi kapatıldı

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan ve 24 Şubat'ta başlatılan işgalde Rusya'nın kontrolüne geçen Zaporojye Nükleer Santrali'ndeki faaliyet tamamen durduruldu. 24 Şubat sonrası Rus kuvvetlerinin kontrolüne giren santral, son zamanlarda birçok kez top mermilerinin hedefi oldu ve olası bir nükleer kaza konusunda uluslararası endişeler arttı.

Rusya ve Ukrayna bombardımandan birbirlerini sorumlu tutuyor.

Scholz: Almanya gaz akışının kesilmesine hazırlıklı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Rusya'nın gaz akışını kesmesine karşı Almanya'nın hazır olduğunu belirtti. Scholz, gerekli olması durumunda ülkenin güneyindeki nükleer santralleri de kullanabileceklerini söyledi.

Zelenskiy: 2 bin kilometrelik alan Rusya'dan geri alındı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaklaşık 2 bin kilometrelik bir alanı Rusya’dan 'geri aldıklarını' söyledi. Zelenskiy, "Silahlı Kuvvetler, Harkov bölgesindeki 30'dan fazla yerleşimi kurtardı ve kontrol altına aldı" dedi.

Ukrayna'nın yeniden yapılanma maliyeti 350 milyar dolar

Ukrayna'daki mevcut yeniden yapılanma ve toparlanma maliyetinin tahmini 349 milyar dolar olduğu bildirildi.

Ukrayna hükümeti, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası'ndan yapılan ortak açıklamada bu rakamın ülkenin 2021 yılı gayrisafi yurt içi hasılasının 1,5 katından fazla olduğu aktarıldı.

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreninin yapılacağı tarih belli oldu

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreninin 19 Eylül Pazartesi günü Londra’da yapılacağı duyuruldu.

Kraliçe Elizabeth'in cenazesi için Türkiye'den 1,5 milyon dal karanfil

İngiltere'de Kraliçe 2'nci Elizabeth'in yas ve cenaze programında kullanılmak üzere Antalya ve Isparta'dan çiçek talebi yüzde 90 arttı. Cenaze için toplamda en az 1,5 milyon dalı bulacak karanfil sevkiyatı başladı. İngiltere'den Antalya'ya yapılan kesme çiçek talebinde yüzde 80-90'a varan bir talep artışı yaşanıyor.

New York’ta çocuk felci virüsü nedeniyle 'olağanüstü hal' ilan edildi

ABD’nin New York eyaleti valisi, New York kentinin bazı ilçelerindeki atık sularda ‘çocuk felci virüsü’ tespit edilmesinden sonra dün olağanüstü hal ilan etti. New York şehrinin hemen kuzeyindeki Rockland’da bir kişinin virüse yakalanmasının ve felç olmasının ardından atık sular izlenmeye ve teste tabi tutulmaya başlandı. Yetkililer, Rockland'daki vakanın ABD genelinde son 10 yıldaki ilk vaka olduğunu vurguladı.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci İbrahim Ekinci, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor.

Podcast Haberleri