'Çocuklarda salgın'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davasında savcı ceza istedi, duruşma ertelendi… / ÇHD davasında karar çıktı… / Prof. Dr. Dağlı: Virüsler işbirliği yaptı, çocuklar arasında yeni bir salgın var… / Bakan Bilgin, sözleşmeli memurlara kadro tarihini açıkladı, EYT için tarih verdi… / Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırladığı bültende…

12 KASIM 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu davasında savcı ceza istedi, duruşma ertelendi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 'YSK üyelerine hakaret' ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşması dün görüldü. Savcı önceki duruşmadaki görüşünü tekrarlayarak İmamoğlu için siyasi yasak da içeren madde kapsamında 4 yıl 1 ay hapis cezası istedi. Mahkeme duruşmayı 14 Aralık'a erteledi.

Bu arada adliyenin bulunduğu Kartal ilçesinde Neyzen Tevfik Meydanı dışında kaymakamlık kararıyla toplanma yasağı kararı alındı. Bu yasak, daha önce yalnızca 'adliye çevresi' için getirilmişti.

Bu arada İmamoğlu'nu ziyaret eden Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, "Adaletsizliğin karşısındayız, Ekrem İmamoğlu’nun yanındayız" dedi.

ÇHD davasında karar

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve dernek üyesi 21 avukatın yargılandığı davada karar açıklandı.

2013'ten bu yana süren davada avukatlara ‘örgüt üyeliği, propaganda, görevini yaptırmamak için direnme’ gibi suçlardan toplamda 146 yıl 7 ay hapis cezası çıktı. ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı, üyeler Timtik ve Aslan'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Tutuklu sanıklar Oya Aslan için örgüt üyeliğinden 10 yıl 6 ay ceza verilirken Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik örgüt üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Oğuz Aral eserlerine saldırı: Sıdıka'yı boyadılar, Avni'yi kırdılar

Kadıköy'de karikatürist Oğuz Aral'ın efsane karakterlerinden Avni'nin heykeli devrilirken, duvardaki Sıdıka'nın resmi ise sprey boya ile karalandı. Karikatür Evi Sorumlusu Meriç Karçal, "Sıdıka birkaç güne boyanacak, Avni heykeli de bakımı yapıldıktan sonra yerine konulacak" dedi. Geçtiğimiz günlerde de Ordu’da üç kız heykeli tahrip edilmişti.

Prof. Dr. Dağlı: Virüsler işbirliği yaptı, çocuklar arasında yeni bir salgın kapıda

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yıl üçlü, hatta dörtlü virüs enfeksiyonları nedeniyle çocuklarda şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Dağlı’nın açıklamasına göre , halk arasında domuz gribi olarak bilinen virüs, bu yıl 2009’dakinden çok daha şiddetli ve yaygın seyrediyor. Başka virüsler de buna eşlik ediyor.

Bu yıl yeterince grip aşısı olunmadığını söyleyen profesör Dağlı ailelere “"Hasta çocuğunuzu ateşi düşük olsa bile okula göndermeyin” çağrısı yaptı.

Bazı çocuklarda hastalığın çok ağır geçtiğini belirten Profesör, “Kovid döneminde çok az çocuk hastaneye yatmıştı. Şimdi olaylar tersine dönmeye başladı. İlaç yetişmiyor. Piyasada ilaç kalmamış” dedi.

Dağlı, hijyen, maske ve mesafe uyarısını da tekrarladı.

EKONOMİ

Bakan Bilgin, sözleşmeli memurlara kadro tarihini açıkladı, EYT için tarih verdi

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2023 yılı bütçesi görüşüldü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmeli personel düzenlemesinin bu ay içinde uygulamaya geçirileceğini söyledi.

600 bine yakın kamu personelini ilgilendiren düzenleme ile kamuda sözleşme türlerinin tek tipe inmesi hedefleniyor. Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi için de aralık ayını işaret etti. Bilgin, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1.5 milyon kişi olduğunu söyledi.

Bakan Nebati'den ÖTV açıklaması: Otomobilde indirim olmayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, otomobilde ÖTV indirimi olacak mı sorusuna, "Otomobilde ÖTV indirimi yok. Matrah düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz" cevabını verdi.

TÜİK: Sanayi üretimi yıllık yüzde 0,4 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylülde sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 0,4 arttığı, aylık bazda yüzde 1,6 azaldığını açıkladı.

Moody’s, Türkiye’nin büyüme tahminini 4.5’tan 5.3’e yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 4.5’tan yüzde 5.3’e yükseltti. 2024 yılında ise Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüme kaydetmesinin beklendiği kaydedildi.

iPhone 14 Pro üretimi durduruldu

Apple bir süredir Çin'deki üretim merkezlerinde sorunlar yaşıyordu. En son Çin'deki bir fabrikada yaşanan 'karantina skandalları'nın ardından işçiler ayaklanmıştı. Foxconn, Apple'ın yoğun siparişlerine rağmen kapatıldı ve iPhone 14 Pro üretimi de otomatik olarak durdu.

Twitter'da 'mavi tik'in Türkiye fiyatı belli oldu

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın ABD'de 8 dolar olarak belirlediği 'Mavi Tik' ücretinin Türkiye fiyatı ise aylık 109.99 TL olarak belirlendi. ’Mavi Tik' için ödeme yapanların bazı avantajlara sahip olacağı ve reklamlara daha az maruz kalacağı açıklandı.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Almanya - İran gerilimi artıyor

İran'da 16 Eylül'den bu yana süren protesto gösterilerine güçlü destek açıklayan Almanya, Tahran yönetimi üzerindeki baskıyı da artırıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı protestoların bastırılmasından sorumlu olanlara yaptırımların genişletileceğini duyurdu. Tahran yönetiminin Almanya’dan verilen mesajlara yanıtı gecikmedi.

İran Dışişleri Bakanı "Kışkırtıcı, müdahaleci ve diplomatik olmayan tutumlar gelişmişliğe ve bilgeliğe işaret etmez. Eskiye dayanan bağları zayıflatmanın uzun vadeli sonuçları olur" mesajını verdi.

Afrika'dan gelişmiş ülkelere "fosil yakıt" resti

Dünya genelinde enerji krizinin yaşandığı bir dönemde gerçekleşen COP27 BM iklim zirvesi Afrika ülkelerinin "fosil yakıt restine" sahne oldu.

Namibya temsilcisi Maggy Shino, kendi sahip oldukları fosil yakıtları kullanmak yerine temiz enerjiye geçmeleri konusunda gelişmiş ülkelerin verdikleri mali destek sözlerini tutmadığını belirtti.

Fosil yakıt kaynaklarını çıkarmayı azaltma konusunda daha önce verilen taahhütlerin, Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji kıtlığı nedeniyle geri plana bırakıldığı savunuldu.

Düşük karbonlu enerjiye geçmek konusunda bağlayıcı taahhütleri olan ülkelerin bile önceliklerini değiştirdiği belirtildi.

Biden ve Şi ilk kez yüz yüze görüşecek

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile 14 Kasım'daki G20 zirvesi kapsamında bir araya geleceği bildirildi. Bu, Biden'ın yaklaşık 2 yıl önce başkanlığa seçilmesinden bu yana iki liderin ilk yüz yüze görüşmesi olacak.

Taliban kadınlara parkları yasakladı

Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban kadınların Kabil'deki parklara girişini yasakladı.

BBC'ye konuşan Ahlak ve Erdem Bakanlığı sözcüsü Muhammed Akif, "Bu kararı almak zorundaydık çünkü son 15 ay içinde, tüm çabalarımıza karşın insanlar parklara gidiyor ve şeriat kanunlarına saygı göstermiyordu" dedi.

Ülkede kadınların yanlarında mahrem bir erkek olmadan seyahat etmelerine izin verilmiyor.

Taliban'ın genç kızların okula gitmelerine yeniden izin vereceğini söylemesine karşın bu yönde bir ilerleme de sağlanmadı.

Taliban iktidara geldiğinde kadınları baskı altına almayacakları taahhüdünde bulunmuştu.

Almanya nükleer santrallerin kapatılmasını erteledi

Almanya'da Federal Meclis enerji krizi nedeniyle bu yıl kapatılması planlanan üç nükleer santralin faaliyetlerini gelecek yıla kadar uzattı.

Hükümet üç nükleer santralin çalışmaya devam etmesinin kış boyunca elektrik arzının güvence altına alınmasına katkıda bulunacağını umuyor. Almanya'da nükleer enerjiye tamamen son verilmesi için 15 Nisan 2023 hedefi konuldu.

Bilim dünyasının gözü bu araştırmada: Kişiye özel kanser tedavi mümkün mü?

Bilim insanları, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar için bağışıklık sistemi merkezli yeni bir tedavi üzerinde çalışıyor. Deneysel çalışmaya diğer tedavilere yanıt vermeyen kolon, göğüs ve akciğer kanseri hastaları katılıyor. California Üniversitesi çalışanı Dr Antoni Ribas'ın “Bu kişiye özel kanser tedavisi geliştirilmesi çalışmalarında ileriye doğu bir sıçrama” diye nitelendirdiği yeni çalışmada, bağışıklık sisteminin yeniden tasarlanarak, tümöre saldırması amaçlanıyor. Deneyin ilk sonuçlarına göre 16 hastanın 11’inde hastalık ilerlerken kalan 5’inde ise yatay bir seyire geçti.

Belçika haftada dört gün çalışmaya 20 Kasım’da geçiyor

Belçika’da tam zamanlı bir işte haftada 5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye olanak sağlayan yeni düzenleme 20 Kasım’da başlıyor.

Yeni düzenleme ile çalışanların saat sayısı, maaşı ve sosyal hakları aynı kalacak ancak 5 günde yapmaları gereken işi 4 güne yayabilecekler. Bu konuda daha önce yapılan araştırmalar ve pilot uygulamalar haftada dört gün çalışmanın daha verimli olduğunu ortaya koymuştu.

İngiltere'de her iki günde bir gece kulübü kapanıyor: '2030'a kadar hiç kalmayacak'

İngiltere'de elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle gece kulüpleri ve eğlence mekanları zor durumda.

Endüstri temsilcileri acil önlem alınmadığı takdirde, 2030 yılına kadar ülkedeki tüm gece kulüplerinin kapanabileceği konusunda uyardı. Son 9 ayda ülkede 123 mekan kapandı ve ortalama olarak her iki günde bir gece kulübü kapılarını kapatıyor.

The Times'ın haberine göre, mevcut trendin devam etmesi halinde İngiltere, kalan mekanlarının yaklaşık yarısını bir yıl içinde kaybedilebilir.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci Ersan Atar, dünden bugüne mülakat sistemini anlatıyor.

—-

Podcast Haberleri