Ekrem İmamoğlu davasında savcı ceza talebini yineledi, duruşma ertelendi

Ekrem İmamoğlu davasında savcı ceza talebini yineledi, duruşma ertelendi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 'YSK üyelerine hakaret' ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşması görüldü. Savcı önceki duruşmadaki görüşünü tekrarlayarak 4 yıl 1 ay hapis cezası istedi. Mahkeme duruşmayı 14 Aralık'a erteledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, 2019'daki yerel seçimler sırasında "Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle" yargılandığı dava 14 Aralık'a ertelendi.

İmamoğlu, iptal edilen 31 Mart 2019'daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından "31 Martı iptal ettirenler ahmaktır" demişti. Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 21 Eylül'de görülen duruşmayı mahkeme, tanık dinlenmesi için bugüne ertelemişti.

Hakkında 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talep edilen İmamoğlu, kendisine iki yıldan fazla bir ceza verilmesi halinde ''siyaset yasağı'' ile karşı karşıya kalabilir. Duruşmadan önce Kartal Kaymakamlığı, ilçe genelinde toplanma yasağı kararı aldı.

GAZETECİ TANIK OLARAK DİNLENDİ

Duruşma, FOX TV muhabiri Gülşah İnce'nin tanık olarak dinlenmesiyle başladı: "Görüntüler de ortada. Ham görüntüleri ve haberi size gönderdim. Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisi hakkında sarf ettiği sözleri tırnak içinde alıntılayarak aynen İmamoğlu’na sordum. O da yanıt verdi. Başka TV kanalları da vardı."

"Siz soruyu nasıl sordunuz?" sorusuna "Sayın İçişleri Bakanı’nın bu sabah size söylediği... diyerek soruya başladım. Verdiği yanıtı da, akşam haberlerinde 'Soylu'ya yanıt' olarak haberleştirdik" yanıtını verdi. Bu sırada hakim, "Bu sözün muhatabı belli" dedi.

TANIK TALEBİNE RET

Duruşma sürerken, İmamoğlu cephesinin sunduğu tanıkların dinlenmesinden 'karara etkisi olmayacağı' gerekçesiyle vazgeçildi; ayrıca taleplerin 'davayı uzatmaya yönelik olduğu' gerekçesiyle reddine karar verdi.

Duruşmada hakim, savcıdan esas hakkında mütalaa talep etti, ancak İmamoğlu'nun avukatlar kendilerinden görüş alınmadığını söyleyerek reddi hakem talebinde bulundu. Hakim bu talebi reddetti.

HAKİM: SÖZÜN MUHATABI BELLİ

Hakim, İmamoğlu'nun 'Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı diye' şeklindeki sözlerinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya söylendiğinin açık olduğunu belirtti: "Süleyman Soylu’ya söylenmediğini söyleyen varsa buraya gelsin." İmamoğlu'nun avukatı, bu ifadenin kayda geçirilmesini talep etti. Hakim devamla "Hakimler, kararlarıyla konuşur" ifadesini kullandı.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, İmamoğlu için ceza talebinde bulundu. Savcı esas hakkında mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, İmamoğlu’nun Türk Ceza Kanunu'nun 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinden cezalandırılmasını istedi. Hakim duruşmayı, 25 Kasım 2022 tarihine ertelemek istedi. Ancak avukatlar karşı çıktı. Duruşma 14 Aralık 2022 tarihi saat 11.30’a ertelendi.

ENDİŞE, KORKU, KAYGI HİSSETMİYORUM

Duruşmadan önce FOX TV yayınına katılan İmamoğlu, davayla ilgili şunları söyledi:
"Vatandaşlarımızla epeyce dertleştim, sizin vasıtanızla da paylaşmayı istiyorum. Bu davanın Ekrem İmamoğlu'na zararı ne, faydası ne? Beni zerre ilgilendirmiyor. Ne faydası ne zararı. 'Bu davanın sonucu ne olursa size ne olacak?' diye soruyorlar. Hiç ilgilenmedim. Hukukçularımızla oturduk genel kapsamda bir şeyler konuştuk ama şu ceza verilirse böyle olursa vs.. Çünkü bununla ilgili tek bir endişe, korku, kaygı hissetmiyorum ama şu mahkemeden utanç duyuyorum. Böyle bir yargılama olamaz. Trajikomik bir durum. Siz 16 milyon insanı cezalandırmak için yaptığınız hamlenin farkında değil misiniz?

EKREM İMAMOĞLU'NUN SİYASİ YASAKLI OLMASINA GÖZ MÜ YUMACAKSINIZ: 31 Mart seçiminin iptal edilmesine dönük karar veren YSK üyelerine sesleniyorum, niye düşünmüyorsunuz? 31 Mart seçimlerini iptal ederken siyasetin baskısı altında kalarak, en üst mevkiden birçok siyasi kişiliğe kadar sizi zora sokacak bir biçime sokacak kadar 'hırsızlar', 'teröristler' diyerek zorla o günün mevzusu haline gelen insanların yargılanmasından tümüyle beraat 'hiçbir suçu yoktur, terörist değildir' diye çıkan karardan sonra üzüntülü müsünüz, vicdan sızınız var mı? Ne kadar kötü bir karar vermişiz diyor musunuz? Ben bu sözü şu an YSK üyelerine söyledim. Ama o davada bahsi geçen sözü YSK üyelerine söylemedim. O gün ret oyu veren YSK üyelerine sesleniyorum. Hala kalkıp 'bir hata yaptık' demiyorsanız, şimdi de Ekrem İmamoğlu'nun siyasi yasaklı olmasına göz mü yumacaksınız? Bu konuda hiç mi ses çıkartmayacaksınız? Ben yüce Türk yargısına güvenmek istiyorum.

HAKİM TEHDİT EDİLMİŞ MİDİR: Karadeniz’den İstanbul’a atanan hakim tekrar Karadeniz’e gönderilmez. Acaba Anadolu Başsavcılığında üst yargı mensuplarından birisi hakime bak en az 2 yıl ve daha fazlası ceza ver seni istediğin yerde ağır ceza reisi yapalım demiş midir? Bir başka mahkeme başkanının da sürgününü örnek göstererek. Hakim tehdit edilmiş midir?

AYAĞINIZI DENK ALIN TALİMAT BEKLEMEYİN: Bu dava tamamen siyasi. Siyasi yasaklı yapmak, kayyım atamak gibi 'belediyeyi nasıl ele geçiririm...' Öyle insanlar var ki elini böyle ovuşturup, onu görevden alsalar da biz buraya konsak. Nereye konuyorsun, kimin malına konuyorsun. İstanbul 16 milyonun bunun hala öğrenemediniz mi? Böyle bir hatanın bedeli bu ülkede 8 milyondur. Onun için ayağınızı denk alın, adil olun adaleti etkilemeyin, yargı için birilerinden talimat gelmesini beklemeyin, buna aracı olmayın.

Gündem