Medya kuruluşlarından Google'a protesto... İsrail'den Şam'a saldırı

Medya kuruluşlarından Google'a protesto... İsrail'den Şam'a saldırı
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga Bülten – Daily, 14 Mart 2025, Hazırlayan: Tansu Pişkin

Kısa Dalga’dan herkese merhaba…

Aralarında Kısa Dalga'nın da olduğu Türkiye'nin önde gelen internet haber medyası kuruluşları Google'ın trafikleri düşüren uygulamalarına karşı ortak açıklama yaptı.

8,5 yıldır tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni çözüm sürecine ilişkin bir yazı kaleme alırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı aday adayı Ekrem İmamoğlu kent ziyaretlerine devam etti.

Sosyal medyanın gündeminde ise futbol ve İstiklal Marşı'nın kabulünün 104. yıl kutlamalarının devamı vardı.

Detaylara geçelim...

piii.png

Fil hafızası

13 Mart 1982: 12 Eylül Darbesi; 11, 12 ve 13’üncü idamlarını gerçekleştirdi.

Darbeden sonra, mahkemelerden peş peşe yeni ölüm cezası hükümleri çıktı. Sıkıyönetim askeri mahkemelerince 517 sanığa idam cezası verildi. Askeri Yargıtayın onayladığı idam kararlarının sayısı 124 oldu. Danışma Meclisi’nin idam kararları döneminde (25 Ekim 1981-14 Ekim 1983) sol görüşlü Seyit Konuk, İbrahim Ethem Coşkun ve Necati Vardar idam edildi.

Neler oldu?

whatsapp-image-2025-03-13-at-16-21-56.jpeg

DİSK Basın-İş, Gazete Duvar'ın mali gerekçelerle kapatılmasına tepki göstererek "Basın İlan Kurumu’nun şart koştuğu koşulların ağırlığı ile Google algoritmalarındaki değişiklik bağımsız medyayı nefes alamayacak duruma getirdi” açıklaması yaptı.

Gazete Duvar’ın kapanmasının ardından, aralarında Kısa Dalga'nın da olduğu Türkiye'nin önde gelen internet haber medyası kuruluşları yaptıkları ortak açıklama ile Google'ın trafikleri düşüren uygulamalarını protesto etti.

Son algoritma değişikliğiyle bağımsız gazeteciliğe büyük darbe vuran Google Arama'nın basın sözcüsü Danny Sullivan, Google’ın güncellemelerinin bağımsız haber sitelerini hedef alma amacı taşımadığını söyledi.

8,5 yıldır tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yeni çözüm sürecine ilişkin kaleme aldığı yazıda, “Türkiye Cumhuriyeti devleti hepimizin devletidir, demokratikleştirme görevi de hepimizindir” dedi.

İsrail'e ait savaş uçakları, Suriye'nin başkenti Şam'a saldırı düzenledi. Hava saldırısında, Filistin İslami Cihat Hareketi'nin karargahının hedef alındığı öne sürülürken 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

DEM Parti heyeti, Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası ziyaretlerine Gelecek Partisi ile devam etti. Görüşme sonra parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, iktidara seslenerek "Barış zeminini güçlendirmek için gerekli adımları atmak büyük önem taşıyor" derken, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da “Vakit kaybetmemek gerekiyor” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı aday adayı Ekrem İmamoğlu Kastamonu'da yaptığı konuşmada, isim vermeden Erdoğan'ın talimatla kendisine tuzaklar hazırladığını belirterek "Namus ve şeref sözü veriyorum ki ben bu savaşı kazanacağım" dedi. Bursa’daki konuşmasında ise diploma meselesinde savcılığın İstanbul Üniversitesi'ne 2. kez yazı gönderdiğini hatırlatarak 23 Mart öncesi cumhurbaşkanlığı adaylığının engellenmek istendiğini söyledi.

Kişisel verilerin korunması, özel hayatın gizliliği ve ifade özgürlüğü konularında ciddi kısıtlamalara ve keyfi uygulamalara yol açabileceği gerekçesiyle eleştirilen Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hukuk Profesörü Bahadır Erdem teklifle ilgili “Her ağzını açanın içeri alınacak” yorumunda bulundu.

İBB iştiraki Medya A.Ş, televizyon programlarında ve sosyal medyada CHP kurultay delegelerine cep telefonu alındığı, gazetecilere bütçe aktarıldığına dair iddiaları ortaya atan çok sayıda isim hakkında suç duyurusunda bulundu.

MHP Meclis Başkanvekili Celal Adan, CHP lideri Özgür Özel’in “MHP lideri Bahçeli'nin partileriyle ilgili tutumundan memnun olduğunu ve bunu Adan'ın kendisine aktardığına” ilişkin sözlerini yalanladı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan erken seçim çağrısında bulundu.

Gündem

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ve parti avukatları, Suriye’de yaşanan Alevi katliamı sonrası kaleme aldığı ve “Nusayri teröristlerin 100’e yakınını telef etti” şeklinde ifadeler içeren yazısı nedeniyle Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Altan Sancar, yeni çözüm sürecine ilişkin gelişmeleri kaleme aldığı haberinde, AKP kulislerinden aktardı: Cumhurbaşkanı Erdoğan “gidişattan memnun” ancak “temkinli”.

Milli Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, SDG-HTŞ anlaşmasını takip edeceklerini belirterek, önümüzdeki günlerde Savunma Bakanlığı’na bağlı bir askeri heyetin Suriye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

TürkNet, siber saldırı sonucu müşteri bilgilerinin çalındığını ancak bunların finansal bilgileri ve TürkNet kullanıcı parolalarını kapsamadığını duyurdu.

TÜİK, kurumun eski Başkanı Birol Aydemir'in gündeme getirdiği “kurumun enflasyonu düşük hesapladığı” iddialarla ilgili açıklamasında “Bilimsel ve teknik özerklik ile bağımsız olarak hesaplama yapılıyor” dedi.

İş insanı Fatih Edremit cinayeti nedeniyle tutuklu bulunan ve yaşayan son kabadayı olarak bilinen Hasan Heybetli koğuşunda ölü bulundu.

Ekonomi

Avrupa borsaları, Kanada ve AB'nin ABD'nin yüzde 25 oranındaki çelik ve alüminyum tarifelerine karşı önlemler açıklamasıyla artan gümrük vergisi endişeleri nedeniyle geriledi.

ORC Araştırma Şirketi’nin anketine göre her 10 gençten 7'si en önemli sorunun hayat pahalılığı ve işsizlik olduğunu düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gıda arzını artırıcı politikalarla gıda enflasyonunu önümüzdeki dönemde kontrol altında tutmayı ve düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun kripto piyasasıyla ilgili yeni düzenlemelerine göre, bundan böyle kripto borsaları müşteri nakitlerini doğrudan kendisi saklayamayacak. Paralar, bankalarda tutulacak. Kripto varlık platformlarının kuruluşu için de asgari 150 milyon TL sermaye olması gerekiyor. Saklama kuruluşlarının sermayesi ise 500 milyon TL olmalı.

TÜİK’in şubat ayı konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,1 oranında artarak 16 bin 778 oldu.

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2025 Dönem Raporu"na göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 22 bin 886 liraya ulaşırken yoksulluk sınırı 79 bin 165 lira oldu.

Küresel Çocuk Beslenmesi Vakfı’nın verilerine göre, ekonomik kriz kaynaklı büyüyen yoksulluğun bir sonucu olarak, Türkiye’de beslenme desteğine sahip olan öğrenci sayısı sadece 614 bin 680. Ayrıca öğrencilerin yarısı kantinden hiçbir şey satın alamıyor. Üçte biri düzenli beslenme çantasıyla okula gidebiliyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyinin yaptığı araştırmaya göre, piyasada kırmızı et fiyatlarındaki fark iki katına kadar çıktı.

Dünya

ABD Başkanı Donald Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social'da, Naziler tarafından eşcinsel erkekleri tanımlamak için yaygın olarak kullanılan transfobik pembe üçgen amblemini paylaştı.

Avusturya'da koalisyon hükümeti, düzensiz göçle mücadele kapsamında sığınmacılara tanınan aile birleşimi hakkının askıya alınmasına karar verdi.

Türkiye'den vizesiz seyahat edilebilen Japonya’nın Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkeler için “kontrollü giriş” uygulaması başlatmaya sıcak baktığı açıklandı.

ABD Başkanı Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin, Moskova'nın Ukrayna ve ABD heyetleri arasında yapılan görüşmede kararlaştırılan 30 günlük ateşkesi desteklememesi halinde Rusya'yı mali olarak hedef alabileceğini söyledi.

İngiltere, bu hafta Moskova'daki iki İngiliz elçilik çalışanının sınır dışı edilmesine misilleme olarak bir Rus diplomat ve diplomat eşinin akreditasyonunu iptal etti.

Hamburg’da bulunan Alevi dernekleri, düzenledikleri protesto yürüyüşünde, Avrupa Birliği'nin cihatçı HTŞ'nin lideri Colani'ye yönelik 17 Mart'taki Brüksel davetini geri çekmesini istedi.

Arnavutluk’ta geçtiğimiz aylarda iki çocuk arasında sosyal medya uygulaması Tiktok üzerinden başlayan bir tartışmanın ölümle sonuçlanması üzerine, platform 1 yıl süreyle kapatıldı.

Yunanistan’ın yeni Cumhurbaşkanı olarak göreve gelen Konstantinos Tasoulas koltuğuna otururken, yemin törenine iki muhalefet partisi katılmadı.

Kültür – Sanat – Yaşam

15 Nisan'da Türkiye'de yayın hayatına başlayacak olan HBO Max için standart paket ücreti aylık 229,90 TL, yıllık 2.299,00 TL olarak belirlendi. Bu paket aynı anda iki cihazdan erişim imkanı sunarken içerikler Full HD çözünürlüğe sahip olacak.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı, 15 Mart’ta Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde "Meşru Direnme Hakkı: Tarihsel, Hukuksal, Ekonomik, Toplumsal Boyutları" isimli panel ve forum düzenleyecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Gazetecilik Başarı Ödülleri’ni kazananlar açıklandı. 2024 Niyazi Dalyancı Barış Gazeteciliği Ödülü, Açık Radyo’da yıllardır sürdürdüğü şimdi Apaçık Radyo’da devam ettiği barış odaklı habercilik ve programcılıkla medyada şiddet dilinin azaltılmasına sağladığı katkı nedeniyle Ömer Madra’ya verildi.

Kamboçya'daki arkeologlar, ülkenin asırlık Angkor tapınağında yaklaşık bir asır önce aynı bölgede bulunan bir başla eşleşen bir Buda heykelinin gövdesini buldu.

Çinli bilim insanları, alçak yörüngeden insan yüzlerini tanıyabilecek dünyanın en güçlü casus kamerasını geliştirdi.

TÜİK verilerine göre, eğer herkes doğduğu şehirde yaşamaya devam etseydi İstanbul, en kalabalık şehir olmayacak; doğduğu yerden ayrılmayanların sayısına göre kentin nüfusu 2 milyon 609 bin 762’ye düşecekti.

Spor

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi son 16 turu ilk maçında İskoçya temsilcisi Rangers'a evinde 3-1 yenilerek tur şansını zora sokan sarı lacivertliler bugün rövanş maçına çıkacak.

Havalı Silahlar Avrupa Şampiyonası'nda Yusuf Dikeç, İsmail Keleş ve Buğra Selimzade'den oluşan milli takım altın madalya kazandı.

Havalı Silahlar Avrupa Şampiyonası 10 M Havalı Tabanca Trio Kadınlar kategorisinde Şevval İlayda Tarhan, Şimal Yılmaz ve Esra Bozabalı, altın madalyanın sahibi oldu.

Süper Lig ekiplerinden Hatayspor, Sivasspor maçının bilet fiyatlarında yüzde 50 indirim yaptığını duyurdu.

Şampiyonlar Ligi’nde son 16 turu tamamlanırken rakiplerini eleyen Borussia Dortmund, Aston Villa, Arsenal ve Real Madrid, çeyrek finale yükselen takımlar oldu.

MACFit markasıyla faaliyet gösteren Mars Spor Kulübü ve Tesisleri İşletmeciliği A.Ş., Polonyalı Benefit Systems şirketine satıldı.

Oku – İzle – Dinle

Ne izlemeli?

Phoebe Waller-Bridge'in hem senaryosunu üstlendiği hem de başrolünde oynadığı "Fleabag" dizisini henüz izlemediyseniz hemen başlamanızı tavsiye ederiz.

* Spoiler *

- I love you.

- It'll pass.

Ne dinlemeli?

Ludovico Einaudi - Experience

Ne okumalı?

Bugün iki önerimiz var:

Kısa Dalga Bülten Haberleri