1. Charles ve 2. Charles İngiltere tarihinde nasıl anılıyor?

1. Charles ve 2. Charles İngiltere tarihinde nasıl anılıyor?
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünden sonra, 73 yaşındaki oğlu Charles, "Kral 3. Charles" olarak tahta oturdu. Peki, 1. Charles ve 2. Charles, İngiltere tarihinde nasıl anılıyor?

96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 73 yaşındaki oğlu Charles, yarın resmen kral ilan edilecek. Prens Charles, Kral 3. Charles olarak tahta oturacak. Peki, Charles'a ismini veren selefleri kimdi?

Kral 1. Charles, ihanet yargılanıp kafası kesilerek idam edilmesiyle hatırlanıyor. 1. Charles, ağabeyi Henry'nin ölümünden sonra 24 yaşındayken tahta çıkmıştı. 1625 -1649 arasında tahtta kaldı; gücünü suistimal ettiği gerekçesiyle ve parlamentonun girişimiyle ihanetten yargılanarak idam edildi.

1. Charles, parlamentoyu üç kez lağvetmiş, ülkeyi tek başına yönetmeye çalışmıştı. Parlamento onayı almadan vergi artırma gibi girişimleriyle tiran olarak görülmüş ve halk arasındaki popülaritesi giderek azalmıştı. 1942 yılında silahlı adamlarıyla Avam Kamarası'nı basarak beş milletvekilini şahsen tutuklamaya kalkışmıştı. Sonuç olarak iç savaş çıkarken, kral yanlıları 1646'da yenilgiye uğradı ve kral idam edildi.

'MUTLU MONARK'

2. Charles ise eğlence merakı ve 19 gayrımeşru çocuğu ile hatırlanan bir hükümdar. İç savaş sonrası monarşinin restorasyonu döneminde, 1649-1651 arasında tahtta kaldı. Eğlenceye düşkünlüğü nedeniyle 'Mutlu Monark' olarak anılıyordu.

Fransa Kralı 18'inci Louis'nin kızı Henrietta Maria ile evliydi; babası 1. Charles'ın ardından tahta geçti. Puriten düzenlemelerden bunalan ülkede, anında popüler oldu. Tarihte hatırlanan en şaşalı taht giyme törenlerinden biriyle hükümdar oldu; pahalı kumaşlardan yapılan giysileri, mücevherleri ve altın merakıyla dikkat çekti. Cinselliğe düşkünlüğüyle bilinen 2. Charles'ın, 19 ayrı gayrımeşru çocuğu olduğu rivayet ediliyor.

Sonuçta o da babası 1. Charles gibi parlamentoyla ayrı düştü. 1681'de parlamentoyu lağvetti, hayatının son dört yılında ülkeyi mutlak monark olarak yönetti.

25 yıllık hükümdarlığı sırasında sadece eğlence düşkünlüğü ile değil, derinden bölünmüş bir ülkeyi birarada tutması ve sanatı desteklemesiyle de hatırlandı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

Mail bültenimize abone olarak günlük gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Dünya