1 milyon Suriyeli projesinin ayrıntıları yayımlandı: Zeytincilik ve hayvancılık desteği de verilecek

1 milyon Suriyeli projesinin ayrıntıları yayımlandı: Zeytincilik ve hayvancılık desteği de verilecek
Erdoğan'ın 1 milyon Suriyeli sığınmacının geri dönüşü için inşa edileceğini açıkladığı briket evlerin ayrıntıları Sabah gazetesinde yer aldı. Buna göre, Suriye içinde yeni kentler oluşturulması, inşaatta Suriyelilerin çalıştırılması, sonrasında da zeytin üreticiliği ve hayvancılık için bu kentlere destek sağlanması planlanıyor.

İktidara yakın Sabah gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 1 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacıya 'geriye dönüş' sağlayacağını açıkladığı konut projesinin ayrıntılarını yazdı. Habere göre, yaklaşık 200 bin konut, Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki bölgelerde dış finansmanla yapılacak. Şam yönetimi ise henüz, topraklarında böyle bir projesi planlanması hakkında resmi açıklama yapmış değil.

Sabah'ta Zübeyde Yalçın imzasıyla yayımlanan haberde, Türkiye'nin "2Y-1Ç", yani "yerleş, yaşa, çalış" formülünü devreye sokmak istediği belirtildi. Buna göre, 'güvenli bölge'lerde kendileri için yapılan konutlara yerleşen Suriyelilere iş imkanı da sağlanacak.

Haberde, "Türkiye, art arda düzenlediği operasyonlar oluşturduğu güvenli bölgelere yeni kentler kurarak Suriyelerin geri dönüşünü planlıyor" denilirken, "İlk etapta 100 bin briket ev yapımı planlanmıştı. Şu ana kadar 50-60 binine Suriyeliler yerleşti. Kalan konutların yıl sonuna kadar bitmesi hedefleniyor" ifadeleri kullanıldı.

'ÜÇ TİP BAHÇELİ EV YAPILACAK'

Yeni projeye ilişkin olarak da şu ayrıntılar verildi:

* 1 milyonun üstünde sığınmacı için yaşam alanı oluşturulmak üzere 200-250 bin arasında ev yapılması planlanıyor.

* Evler 40, 60, 80 metrekare olmak üzere üç ayrı tipte inşa edilecek; bahçe içinde yapılacak evlerin çatılarında su depoları bulunacak.

* Ailelerin büyüklüğüne göre evlere yerleştirme yapılacak.

NERELERDE YAPILACAK?

* Evler Cerablus, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad'da yapılacak. Okul, AVM, spor salonlara ve şehir idari yapıları (belediye gibi) gibi sosyal ve kültürel binalar da inşa edilecek.

ZEYTİN VE HAYVANCILIK İÇİN DESTEK VERİLECEK

* Habere göre, konutlar bittiğinde dönecek Suriyelilerin geçimlerini sağlamaya yönelik ortam oluşturulması planlanıyor. Haberde, "Örneğin geri dönenlerin, şehirlerin kurulacağı bölgelerdeki zeytin üretimini yapmalarını sağlayacak tüm destekler verilecek. Bir başka destek konusu da hayvancılık projeleri olacak" ifadeleri yer aldı.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KURULACAK

* Yeni kurulan şehirlerin etrafına organize sanayi bölgeleri yapılacağı, ciddi istihdam yaratılacağı belirtildi.

'İNŞAATTA SURİYELİLER ÇALIŞTIRILACAK'

* Yeni evlerin inşaatlarında Suriyelilerin çalıştırılacağı da aktarıldı.

DIŞ FİNANSMAN

* Altyapı hizmetlerinin AFAD tarafından verileceği, evlerin maliyetinin ise uluslararası kuruluşlar, fonlar ve yardım kuruluşlarının desteği ile sağlanacağı belirtildi.

Gündem