'1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek' davasında karar: Devletin böyle bir yükümlülüğü yok

'1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek' davasında karar: Devletin böyle bir yükümlülüğü yok
Ekmek ve Gül'ün Tuzluçayır Kadınları Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığına okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebiyle açtığı davada Ankara 3. İdare Mahkemesi davanın reddine karar verdi. Mahkeme, devletin böyle bir yükümlülüğü olmadığını bildirdi.

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Ekmek ve Gül'ün “Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı!” kampanyası kapsamında Tuzluçayır Kadınları Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığına açtığı davanın reddine karar verdi.

"Mahkeme iktidar adına konuşurcasına 'Kaynak yok' dedi"

Mahkeme heyeti verdiği kararda “kaynakların sınırlı olduğunu”, “eğitim hakkı da dahil olmak üzere sosyal ve ekonomik hakların gerçekleştirilmesinin ölçüsü konusunda, yasama organının bir takdir yetkisi olduğunu” bildirdi.

Mahkeme “Devletin okullarda eğitim alan tüm çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmadığına” karar verdi.

Ekmek ve Gül karara ilişkin "Yani çocukların aç bırakılması konusunda MEB’in takdir yetkisi olduğunu söylemiş oldu ve iktidar adına konuşurcasına 'Kaynak yok' dedi" değerlendirmesinde bulundu.

Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin veriği kararla Türkiye’nin imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesini görmezden geldiğini belirten Ekmek ve Gül sitesinde yer alan açıklamada "Sözleşme uyarınca devletlerin her konuda çocuğun yararını gözetmek zorunda olduğu gerçeğini yok saydı" ifadelerine yer verdi.

"Yasayı hiçe sayan bir karar vermiş oldu"

Mahkemenin kararına dair Ekmek ve Gül'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İdarenin takdir yetkisinden söz ederek davamıza ilişkin ret kararı veren Ankara 3. İdare Mahkemesi 14/6/1973 tarih ve 1739 tarihli Milli Eğitim Temel Kanununu da görmezden geldi. Eğitimde fırsat ve imkan eşitliğini düzenleyen 8. madde gereği Milli Eğitim Bakanlığının her çocuğun eğitim hakkını garanti altına alma zorunluluğu bulunuyor. Dolayısıyla ilgili kanun Milli Eğitim Bakanlığına somut bir görev yüklüyor. Milli Eğitim Bakanlığı zaten kanunla kendisine verilmiş olan görevi yerine getirmek durumunda olup, bu durum Bakanlığa bir takdir yetkisi vermiyor. Ankara 3. İdare Mahkemesi ise Milli Eğitim Bakanlığının yasayı yerine getirme yükümlülüğünü 'isterse yapar istemezse yapmaz, biz mahkeme olarak zorlayamayız' biçimine dönüştürerek, yasayı hiçe sayan bir karar vermiş oldu."

"Mücadeleye devam edeceğiz"

“'Kaynak yok' bahanesini" ve kararı kabul etmeyeceklerini söyleyen Ekmek ve Gül "Sermayedarlara, yandaş vakıf ve tarikatlara halkın cebinden alınan paralarla tüm teşvikler akıtılıyor. Halkın parasının halk için kullanılması, Milli Eğitim Bakanlığının çocukları aç bırakmak gibi bir yetkisi olamayacağını göstermek, okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için mücadeleye devam edeceğiz!" diyerek talepleri için mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi.

Ekmek ve Gül hakkında bilgi almak için buraya bakabilirsiniz. (Kısa Dalga)

Gündem