1 saatte hazırlanıyor ve kabuksuz oluyor- Evde salça böyle hazırlanmalıymış

1 saatte hazırlanıyor ve kabuksuz oluyor- Evde salça böyle hazırlanmalıymış
Katkı maddelerinin paketli ürünlerde bol bulunduğu bu zamanlarda evde yapılan domates ve biber salçası daha popüler hale geldi. Peki evde salça nasıl yapılır?

Kapalı pakette satılan fabrikasyon ürünlerin içerisindeki katkı maddeleri insan sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Uzmanlar bu ürünlerin kullanılmasını önermiyor. Hal böyle olunca ev hanımları makarnadan ekmeğe, reçelden salçaya tüm ürünleri evlerinde yapmanın yollarını araştırıyor. Evde yapılan salça ise çok daha lezzetli ve hijyenik oluyor. Peki evde salça nasıl yapılır? İşte salça yaparken bilmeniz gereken her şey!

nefisyemektarifleri.com’da yer alan bir içeriğe göre biber salçası yapmanın püf noktası biberlerin suyunu süzmekten geçiyor. Biberlerinizin suyunu güzelce süzerseniz hem kısa sürede pişmesini sağlar hem de daha kıvamlı olmasını sağlarsınız.

Öte yandan biberlerin suyu çorba yapımında da kullanılabilir.

PÜF NOKTASIYLA SALÇA YAPIMI

Evde Pratik Biber Salçası Tarifi İçin Malzemeler

(Ölçüler her bir kg başına, biber miktarınıza göre istediğiniz oranda artırabilirsiniz.)

  • 1 kilo kırmızı kapya biber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 4-6 acı kırmızı süs biber

Üzeri için;

  • Biraz sıvı yağ ya da zeytinyağı

BİBER SALÇASI NASIL YAPILIR?

maxresdefault.jpg

  • İlk olarak yıkadığımız ve içini temizlediğimiz ve kestiğimiz kapya biberlerini büyük bir tencereye alıyoruz. Biberleri 4’e kesmeniz yeterli.
  • Tencereyi biberlerin yarısına kadar gelecek suyla dolduruyoruz ve biberler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20 dakika haşlıyoruz.
  • Daha donra suyunu süzüp sıcakken blenderden geçiriyoruz. Acı kırmızı biberleri blenderden geçirip hep birlikte büyük bir teflon tavaya alarak tekrar ocağa alıyoruz. Tencereniz yeterli büyüklükte ise aynı tencerede pişirmeye devam edebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz acı süs biberlerinin çekirdeklerini temizledikten sonra kapya biberlerin içerisine atabilir, bir süre bu şekilde pişirdikten sonra kapya biberlerle birlikte blenderden geçirebilirsiniz.
  • Ardından altını açıyoruz. Bu aşamada hep başında bekleyeceğiz, yanmasın diye sürekli karıştıracağız.
  • Tuzu ekleyip yavaş yavaş kaynatmaya başlıyoruz. Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Kaşıkla salçanın içinden geçtiğinizde o salça tekrar birleşmiyorsa yani ayırdığınız gibi kalıyorsa bir 10 dakika daha kaynatın tamamdır.
  • Suyunu tamamen çekip kıvam alan salçamızı ocaktan alın ve sıcakken kavanozlara boşaltın.
  • Küflenmemesi için üzerine sıvı yağ ya da zeytinyağı dökerek kapaklarını sıkıca kapatın. Afiyet olsun!

BİBER SALÇASI HANGİ YÖREYE AİT?

Biber salçası, Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde üretilir ve tüketilir. Ancak, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa gibi şehirlerde üretilen biber salçası ün yapmıştır. Bu bölgelerdeki iklim ve toprak koşulları, biberlerin tatlı ve acı çeşitlerinin yetişmesine uygun olduğu için biber salçası üretimi bu yörelerde yoğundur. Bu bölgelerde üretilen biber salçası, karakteristik tat ve aromasıyla tanınır ve Türk mutfağındaki birçok yemeğin vazgeçilmez bir bileşenidir.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com

Yaşam