10 Ekim Gar Katliamı davasında karar: 'İnsanlığa karşı suçtan' ceza yok!

10 Ekim Gar Katliamı davasında karar: 'İnsanlığa karşı suçtan' ceza yok!
IŞİD'in yaptığı Gar Katliamı'nda karar çıktı. Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi.

Kısa Dalga - Ankara'da 10 Ekim 2015'te Barış Mitingi için Ankara Garı önünde toplanan vatandaşlara terör örgütü IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı düzenlenlendi. 103 kişinin hayatını kaybettiği, Gar Katliamı olarak anılan saldırıyla ilgili görülen davada karar çıktı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanık savunmalarının ardından kararını açıkladı. Tutuklu 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklar, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Hacı Ali Durmaz, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Talha Güneş, Abdülmuttalip Demir ve Metin Akaltın'ı, maktül Mustafa Budak'a karşı silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında kasten nitelikli adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, sanık Erman Ekici'ye, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. Ekici, 101 kişiye yönelik "Silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında kasten nitelikli öldürme" suçundan 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Erman Ekici, "Silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında öldürmeye teşebbüs" suçundan 379 kez 18 yıl hapis cezası aldı.

Ekici'ye "İzinsiz patlayıcı madde bulundurma" suçundan 10 yıl, "Ruhsatsız silah bulundurma" suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararı oy birliğiyle alan heyet, sanıklara verilen cezalarda herhangi bir indirim uygulamadı.

Mahkeme 'insanlığa karşı suçtan' ceza vermedi

Erman Ekici, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle "insanlığa karşı suç işleme" suçundan beraat etti.

Yargıtay'ın önceki kararına karşın, mahkeme 'insanlığa karşı suçtan' ceza vermedi.

'İnsanlığa karşı suçtan' ceza verilmemesi, katliamda yakınlarını kaybedenler ve davayı takip edenlerin tepkisini çekti.

'Bugün aynı yargı insanlığa karşı suçtan IŞİD'i beraat ettirdi'

Davanın avukatlarından Gülşah Kaya, şu ifadeleri kullandı:

"Herkesin gözleri önünde gelen bir katliamlar silsilesi ile bu ülkede koltuk sağlamlaştıran bir iktidar var. Dönemin başbakanından çete liderlerine kadar herkesin bir şeyler bildiğini söylediğine tanıklık ettik. Yargılama içinde bugün ceza alan sanıkların uzun yıllar boyunca ve hatta katliamdan birkaç gün öncesine kadar nasıl takip edildiğini telefonlarının dinlendiğini ama önlem alınmadığını belgelerle gördük.

Ancak bu yargılamada tek bir karakol polisi bile yargılanmadı. Devletin sorumluluğunu ortaya koyan her noktada yargı kalkan kaldırdı. Bugün aynı yargı insanlığa karşı suçtan IŞİD'i beraat ettirdi. Mahkeme zabıtlarında ne yazarsa yazsın, herkes gerçeği biliyor. Ancak bilmek değil, yargılamakla adalet gelecek. O nedenle gerçek failler yargılanıp ceza alana kadar, insanlığa karşı suç kabul edilene kadar hukuk mücadelemiz sürecek." (Haber Merkezi)

Gündem