10 maddede 111 kilo kokainin yakaladığı operasyondaki gariplikler

10 maddede 111 kilo kokainin yakaladığı operasyondaki gariplikler
Gazeteci, yazar Timur Soykan, Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı ve L'ACTONE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat'ın tutuklandığı uyuşturucu operasyonuyla ilgili dikkat çeken konuları 10 maddede özetledi.

Kolombiya’dan ‘kozmetik ürün’ adı altında gönderilen kargo paketinde 111 kilo kokain çıkmış ve Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı ve L'ACTONE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat'ın da aralarında bulunduğu 3 kişi aralık ayında tutuklanmıştı. Türkiye bu haberi 13 Nisan'da Sabah gazetesinin haberiyle öğrendi. Akat'ın siyasi bağlantıları ve AKP yöneticileri, bakanlarla fotoğrafları ortaya çıktı.

Akat'ın avukatlarından basında çıkan haberlere ilişkin açıklama geldi. Haberlerin asılsız olduğunu iddia eden avukatlar hakimin de yeterli kanıt olmadan tutuklama kararı verdiğini iddia etti.

Gazeteci, yazar Timur Soykan, Ali Osman Akat'ın tutuklanmasıyla ilgili detayları ve dikkat çeken noktaları 10 maddede özetledi. Soykan şunları yazdı:

1- AKP’ye çok yakın 'iş insanı' Ali Osman Akat’ın 111 kilo kokain nedeniyle tutuklandığı vaka garipliklerle dolu. Böylesine önemli bir operasyon ve skandaldan 4 ay boyunca haberimiz olmamış. Operasyon 17 Aralık 2021’de yapılmış.

2- Ali Osman Akat, Eski Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı, L’ACTONE Holding’in sahibi. Yani haber büyük ama hiç bilgi sızmıyor. Böylesi önemli bilgi, operasyon ve tutuklama kararlarına rağmen aylarca gizlenebildi. Jandarma ve yargıya yukarıdan talimat verildiğine şüphe yok.

3- Benzerini Aralık 2020’de yaşadık. Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda eski Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşaviri Veysel Filiz’in aracında 100 kilo eroin yakalandı. Avrupa Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Filiz’in olayı talimatla basından gizlenmişti. 15 gün sonra haber oldu.

4- Ali Osman Akat olayında ikinci gariplik bu noktada başlıyor. Atakan Irmak’ın haberi Sabah gazetesinde yayınlandı. Haberde; Akat için ‘Holding patronu uyuşturucu baronu çıktı’ denildi. Sabah, Akat’ın AKP’nin tüm yönetim kadrosuyla sıkı ilişkisini gözden kaçırmış olabilir mi?

5- Operasyonda dikkat çekici kısım ‘kontrollü teslimat’ın uygulanması. Yasa, başsavcılara bu yetkiyi veriyor. Uyuşturucu teslim edileceği adrese kadar takip ediliyor, alıcı suçüstü yakalanıyor. Organizasyon çözülüyor. Uyuşturucuyu tespit eden ülke ile koordineli çalışılıyor.

6- Ama Türkiye’de son yıllarda ‘kontrollü teslimat’ neredeyse hiç uygulanmıyordu. 16 Haziran 2021'de Mersin Limanı'nda 1.3 tonluk rekor kokain yakalandı ama şu an sadece muz konteynerinin alıcısı görünen şirketin sahibi tutuklu. O da "Ben muz sipariş ettim, haberim yok" diyor.

7 - Son iki yılda tonlarca kokain yakalandı ama bazıları hakkında dava bile yok. Açılan davalar ise alıcı görünenlerle sınırlı kalıyor. Oysa kontrollü teslimat uygulansa, uyuşturucu teslim edileceği yere kadar takip edilse baronlar yakalanacak. Organizasyonlar çökertilecek.

8 - Ali Osman Akat olayında kokainin rotası şöyle: Kolombiya-Panama-Almanya-İstanbul. Sabah’ın haberine göre; Alman Gümrük Bürosu siyah kokaini tespit etti, Türkiye’ye bildirdi. İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza paketleri aldı. Gaziosmanpaşa Savcısı soruşturmayı yürüttü

9- Kontrollü teslimatta uyuşturucu değiştirilmez, sadece takibe alınır. Habere göre; kokain, kum ile değiştirilmiş. Bu hukuki sorun yaratabilir. Operasyonu narkotik polisi değil jandarma yapmış. Kurye kılığında jandarma kargoları Levent’te holdinge teslim ederek operasyon yapıyor

Gündem