10 yıllık karşılaştırma: Öğretmen maaşı dolar ve altın karşısında eridi

10 yıllık karşılaştırma: Öğretmen maaşı dolar ve altın karşısında eridi
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), son 10 yılda öğretmen maaşlarının altın ve döviz karşısında nasıl eridiğini ortaya koydu.

Eğtim-Sen'in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yayınladığı açıklamasında, yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı belirtildi.

Açıklamada, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmadığı kaydedildi.

Sendika şu karşılaştırmayı yaptı:

"1 ABD Doları'nın ortalama 1,98 TL olduğu 2013 yılında 1.920 TL aylık alan 9. derece 3. kademedeki bir öğretmen, maaşıyla 970 ABD doları alabiliyorken bugün aynı derece ve kademede 9 bin 474 TL alan bir öğretmenin maaşı 509 ABD Doları seviyesine inmiştir. 9/3 derecedeki bir öğretmenin maaşı son, 10 yılda dolar bazında mum gibi erimiştir. Benzer şekilde, 2013 yılında 9/3 derecedeki bir öğretmen maaşıyla 14 çeyrek altın alabiliyorken şu anda aynı derecedeki öğretmen aldığı maaşla ancak 5,5 çeyrek altın alabilmektedir."

Sendika, öğretmenlerin yanı sıra memur, yardımcı hizmetli, idari ve teknik personelin emeklerinin de değerli olduğunu anımsattı. (ANKA)

Gündem