100'den fazla bilim insanı Boris Johnson'a karşı: "Normalleşme planı tehlikeli bir deney"

100'den fazla bilim insanı Boris Johnson'a karşı: "Normalleşme planı tehlikeli bir deney"
12 ülkeden bilim insanları, saygın tıp dergisi Lancet'te yayımladıkları bir mektupla, İngiltere'de hükümetin 19 Temmuz'da tüm Covid kısıtlamalarını kaldırmaya yönelik planını eleştirdi.

12 ülkeden 100'ü aşkın bilim insanı ve uzman, Başbakan Boris Johnson ve hükümetinin normalleşme planının "etik dışı ve tehlikeli bir deney" olduğunu belirterek, daha fazla kişi aşılanana kadar planın ertelenmesini istedi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, 19 Temmuz'da kısıtlamaların tamamen kaldırılmasının milyonlarca kişinin Covid'e yakalanması anlamına geleceğini belirten bilim insanları, kronik sağlık sorunları ve uzun Covid'den muzdarip yeni bir kuşağın ortaya çıkması riskini dile getirdi.

Bilim insanları, Covid-19 vaka sayılarındaki artışın, eğitime engel olacağını, "aşıya dayanıklı yeni varyantların ortaya çıkmasına" zemin hazırlayacağını ve sağlık sistemi ile sağlık çalışanları üzerinde ciddi bir basınç yaratacağını savunuyor.

Covid-19'un doğrudan ve dolaylı sonuçlarından daha çok etkilendiği belirlenen yoksul kesimlerin vaka artışı sonucu daha büyük eşitsizliklerle karşılaşacağı da mektupta dile getiriliyor.

İngiltere'de Covid-19 vaka sayıları son haftalarda ciddi şekilde artıyor. Hükümete danışmanlık yapan bilim insanları, 19 Temmuz'da kısıtlamalar kalkmasa bile yaz aylarında vakaların katlanarak artması endişesini dile getirmişti.

7 Aralık Çarşamba günü İngiltere'de Ocak ayından bu yana ilk kez 30 binin üzerinde yeni vaka kaydedildi.

Sağlık