14 Mayıs seçimlerine Rusya'dan müdahale iddiası: Raporlar ne söylüyor? İsmi geçen şirketten açıklama

14 Mayıs seçimlerine Rusya'dan müdahale iddiası: Raporlar ne söylüyor? İsmi geçen şirketten açıklama
Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda Rusya'nın seçime müdahale ettiğini iddia etti. Birkaç hafta önce ise binlerce Rus ve Macar Twitter hesabının Türkiye'de aktif edildiği öne sürülmüştü. Datailor Teknoloji gelişmeler sonrası dün akşam Twitter hesabından açıklama yaptı.

14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek seçimler için heyecanlı bekleyiş sürerken geçtiğimiz saatlerde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan önemli açıklamalar geldi. Kılıçdaroğlu, Rusya’ya seslendi.

Cumhurbaşkanı Adayı, Twitter üzerinden hem Türkçe hem de Rusça olarak paylaşım yaptı. Kılıçdaroğlu, adaylıktan çekilen Muharrem İnce’ye ait olduğu iddia edilen görüntülerin arkasında Rusların olduğunu öne sürdü.

Bunun dışında araştırma firması Datailor’un bir raporuna dayandırılan ve geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan bazı iddialar, binlerce Rus ve Macar Twitter hesabının son bir ayda Türk hesap olarak etkinleştirdiğini öne sürmüştü. Bu sayının da 12 bin civarında olabileceği iddia edilmişti.

Middle East Eye’a nisan ayında konuşan Datailor yöneticisi Ahmet Turan Han, şirketinin büyük olasılıkla kimlik değiştiren ve çoğunluğunun bot olduğu düşünülen Twitter kullanıcılarıyla karşılaştığını ifade etmişti. Yaklaşık 12 bin hesabın o sıralarda Türkiye’de aktifleştirildiğini ifade eden Han, bu hesapların siyasi parti ve liderleri takip ettiğini de aktarmıştı. Han’a göre geçmişte bu hesapların %56’sı Rusça, %28’i Macarca, kalanı ise İngilizce içerikler paylaşmış.

Şirketten açıklama

Datailor Teknoloji gelişmeler sonrası dün akşam Twitter hesabından şu açıklamayı kaydetti:

"Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün yapmış olduğu Rusya paylaşımı sonrası bazı basın yayın organlarının konuyu şirketimizin daha önce basına yansıyan raporu ile ilişkilendirdiği görülmüştür.

Habere kaynak olan söz konusu raporumuz geçmiş tarihli ve tamamen açık kaynaklardan topladığımız Twitter araştırmamıza dayanmaktadır. DeepFake, DarkWeb vb. diğer konularda herhangi bir çalışmamız ve bulgumuz bulunmamaktadır. Kamuoyuna önemle duyurulur." (Kısa Dalga)

Gündem