152 yılda 6 kez taşınan Yusufeliler yeniden göç yolunda

152 yılda 6 kez taşınan Yusufeliler yeniden göç yolunda
Artvin'de baraj inşaatı nedeniyle merkez ve yedi köyün su altında kalacağı Yusufeli ilçesinin sakinleri, 152 yıllık tarihlerindeki yedinci göçlerini sürdürüyor.

Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğa sahip, Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük nehirlerinden Çoruh'un üzerine Yusufeli Barajı'yla hidroelektrik santrali (HES) projelendirildi.

Temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3'üncü en yüksek barajı Yusufeli Barajı'nda gövde inşaatı tamamlandı.

Baraj inşaatıyla ilçe merkezi ve köylerdeki 5 bin konut, 270 işyeri ve 9 bin 430 dönüm tarım arazisi sul altında kalacak.

152 YILLIK TARİHİNDE 7'NCİ KEZ TAŞINACAK

İlçenin yeni yerine taşınması kapsamında Yansıtıcılar mevkiinde 24 milyon metreküp kazı ve 11 milyon metreküp dolguyla 153 hektar alan elde edildi.

152 yılda 6 kez taşınan Yusufeliler yeniden göç yolunda​​​​​​​

Üç bölgede 10 etap halinde sürdürülen altyapı çalışmaları ile hükümet konağı, emniyet, jandarma, adliye, ilkokul ve ortaokul, lise, müftülük, öğretmenevi gibi kamu binaları da tamamlandı.

Sular altında kalacak Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerinde yaşayanlar için de dağların eteklerinde yeni yerleşim birimleri kuruldu. 7 köyde, yöresel mimaride, 2'şer katlı modern evler yapıldı. Toplam 520 köy evi, inşa edildi. 152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7'nci kez taşınacak ilçede büyük göç, yeni yılda tamamlanacak.

Baraj inşaatıyla birlikte merkez ile 7 köyün sular altında kalacağı Yusufeli ilçesinde, 10 bin kişinin yeni yerleşim alanlarına büyük göçü sürüyor.

Yeni yerleşim yerinde kamu binaları ve konutların ardından köy halkı da, 'villa köy' benzetmesi yaptığı, dağ eteklerindeki yeni köylerinde yöresel mimariyle yapılan 2 katlı villa tipi evlerine taşınıyor. (DHA)

Yaşam