16. Benedictus'un ardından kim ne dedi?: Karanlık sırlarını mezara götürüyor

16. Benedictus'un ardından kim ne dedi?: Karanlık sırlarını mezara götürüyor
Eski Papa 16. Benedictus’un ardında nasıl bir miras bıraktığı tartışmaya açıldı. 16. Benedictus’un papalık dönemi, çocuk istismarı skandallarını idare ediş biçiminden LGBTİ hakları karşıtı söylemlerine kadar birçok başlıkta ihtilaflı bulunuyor.

Gerçek adı Joseph Ratzinger olan Almanya doğumlu eski Papa’yı bu ülkenin Başbakanı Olaf Scholz dün ‘’tartışmalı bir kişilik’’ diye andı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ise taziye mesajında Ratzinger’in ‘’tatlılığına’’ da vurgu yaptı. Vatikan’ın yayın organı L’Osservatore Romano’nun özel sayısında da Ratzinger baş sayfadan ‘’Nezaket, neşe ve tevazu’’ özellikleriyle anıldı. BBC Türkçe'de Övgü Pınar imzalı habere göre 2005-2013 yılları arasında görev yapan emekli Papa’nın ölümü sonrası çıkan haberlerde, Ratzinger’in bu farklı yorumlara yol açan, çelişkili görünen eylem ve söylemleri irdelendi.

La Repubblica gazetesi ölüm haberini ‘’Kilisede devrim yapan muhafazakar’’ başlığıyla duyurdu, ‘’Geleneklerin koruyucusu olsa da istifasıyla papalıkta sonsuza dek devrim yarattı’’ diye yazdı.


16. Benedictus, taciz mağdurlarıyla buluşan ilk papa olmuş, tacizci din adamlarının görevden alınmasını kolaylaştıracak adımlar atmış, kendisi de yüzlerce kişiyi bu nedenle rahiplikten uzaklaştırmıştı. Vatikan uzmanları, 16. Benedictus’un kilisedeki çocuk tacizleriyle mücadele amacıyla da ‘’devrimsel’’ nitelikte adımlar attığını vurguladı. Ancak taciz mağdurları dernekleri, ölümü sonrası eski papa hakkında yaptıkları açıklamalarla bu adımların yetersiz kaldığını vurguladı.

Ratzinger’in memleketi Almanya’daki taciz kurbanlarını temsil eden Eckiger Tisch grubundan Matthias Katsch da Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, ‘’Dünya çapındaki binlerce taciz mağduru tarafından, kurbanı oldukları sistemin uzun süreli yöneticisi olarak kötü hatırlanacak’’ dedi.

Rahiplerin Tacizine Uğrayanlar Ağı (SNAP), ''Bize göre Papa 16. Benedictus, kilisenin onlarca yıllık karanlık sırlarını kendisiyle birlikte mezara götürüyor'' şeklinde bir açıklama yayımladı.

Emekli Papa’nın ölümü sonrası yeniden gündeme gelen söylemleri arasında LGBTİ haklarına karşı çıkışı da yer aldı. İtalya'da eski parlamenter ve LGBTİ hakları aktivisti Vladimir Luxuria, 16. Benedictus’un eşcinsel evliliklerini ''deccalin gücüne'' bağlaması gibi açıklamalarını unutamayacağını söyledi.

Adnkronos haber ajansına konuşan Luxuria, ‘’Bir insan olarak ölümü için elbette üzgünüm ama bizlere karşı çok sert ifadelerini unutamam. Beni en çok yaralayan eşcinselliği ‘’toplumsal açıdan tehlikeli’’ diye nitelemesiydi. Eşcinsel evliliklerini ‘’Deccal’in maneviyat karşıtı gücü’’ diye etiketlemişti’’ dedi.

Eski Papa 2020’de çıkan biyografisinde, eşcinsel evliliklerinin, ‘’laboratuvarda insan yaratılmasının’’ ve kürtajın ‘’Deccal’in maneviyat karşıtı gücünden’’ kaynaklandığını söylemiş ve ‘’Yüz yıl önce eşcinsel evliliklerinden bahsetmeyi herkes saçma bulurdu. Bugünse buna karşı çıkarsanız aforoz ediliyorsunuz’’ demişti.

Dünya