Anıtkabir'de 19 Mayıs'ta gazetecilere "aşı"yasağı

Anıtkabir'de 19 Mayıs'ta gazetecilere "aşı"yasağı
Anıtkabir'de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenini izlemek isteyen basın mensupları "aşı olmadıkları" gerekçesiyle içeri alınmadı. Gazeteciler "vatandaş aşı sorulmadan alınırken neden gazeteci giremiyor" diye tepki gösterdi.

Anıtkabir'de düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine gazeteciler "aşı olmadınız" diyerek içeri alınmadı.
Törenleri takip etmek için gelen gazeteciler Milli Savunma Bakanlığı'nın kararı diyerek tören alanına alınmazken, vatandaşların girmesine izin verildi. 

Gazeteciler ve meslek örgütleri bu duruma tepki gösterdi. 

GAZETECİLER MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NIN SON DAKİKA AKLINA GELMİŞ 

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi konuya ilişkin yaptığı açıklamada Milli Savunma Bakanlığı Basın birimi ile yaptıkları görüşmeyi aktardı. Açıklamada görüşmeye dair şunlar kaydedildi: 

"Milli Savunma Bakanlığı Basın birimi ile TGS Ankara Şubesi olarak yaptığımız görüşmede "törenlere ilişkin planlamaların haftalar öncesinden yapıldığı, gazetecilerin alınmayacağına yönelik şikayetlerin ise kendilerine son dakikada iletildiği" söylendi.  Milli Savunma Bakanlığı Basın Birimi "bundan sonraki törenlere tüm gazetecilerin alınması yönünde çalışmalar içersinde olacakları" yönünde açıklama yaptı."

TGS,  Milli Savunma Bakanlığı'nın bu tutumunu "hasmane" olarak nitelerken, "Anıtkabir'de yapılacak törenlerin haftalar öncesinden planlamaları yapılırken gazetecilerin bu planlamanın dışında tutulmasını anlamamız mümkün değil. Aşı olmayan vatandaşın rahatlıkla girebildiği Anıtkabir'e gazetecilerin alınmamasını kabul etmiyoruz. Görevlerini yapmak için türlü zorluklarla başetmeye çalışan meslektaşlarımıza yönelik bir de "aşı olmadınız" baskısını anlamıyoruz." dedi. 

"BU UYGULAMA MESLEKİ İSTİHDAMIN DARALMASINA FIRSAT VERİYOR"

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği de bir açıklama yayınlayarak "Anıtkabir’de yapılan törenlere COVİD-19 sebebi ile gazeteciler alınmıyor. Gazeteciler aşı yaptırdı, gerekirse test vermeye de her zaman hazırız. Anıtkabir’e gazetecilerin alınmaması hem bizlerin görev yapmasını hem vatandaşın haber alma özgürlüğünü kısıtlıyor. Ayrıca her geçen gün giderek artan pool uygulamaları ile giderek kan kaybeden mesleki istihdamın daha da daralmasına fırsat veriyor. Bilinmesi gerekir ki, bizler önce bu ülkenin vatandaşı, sonra gazeteciyiz. Herşeyden önce bir vatandaş olarak Anıtkabir’e özgürce girebilmek bu ülkenin her vatan evladı gibi hizmetinde hakkıdır." dedi.

Anıtkabir'e giden ve geri çevrilen gazeteciler ise bu duruma tepki gösterdi. 

Gündem