1912'den bu yana faaliyet gösteren BP, Türkiye'den çıkıyor, Petrol Ofisi en yakın rakipleriyle farkı açacak

1912'den bu yana faaliyet gösteren BP, Türkiye'den çıkıyor, Petrol Ofisi en yakın rakipleriyle farkı açacak
Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Petrol Ofisi bu alımla pazar payında epey önemli bir noktaya şirketi taşımış olacak.

Türkiye'de en yaygın bayi ağına sahip akaryakıt şirketi Petrol Ofisi, yine sektörün öncü kuruluşlarından BP'nin Türkiye'deki operasyonlarını satın alıyor.

BP'nin Türkiye'de 770 bayisi var

İngiltere merkezli BP'nin Türkiye'de 770 adet akaryakıt istasyonu bulunuyor. Şirket, 1912 yılından bu yana Türkiye topraklarında faaliyet gösteriyor. BP'nin, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nda da hissesi bulunuyor.

Şu an 1.935 bayisi bulunan Petrol Ofisi'nin satın alma işleminin tamamlanmasıyla bayi sayısı 2.705'e çıkacak.

Satışın 2024'te tamamlanması bekleniyor

Bloomberg'in haberine göre BP'nin Türkiye pazarındaki BP Petrolleri A.Ş. ve BP Turkey Refining Limited şirketlerini kapsayan ve kapanışı düzenleyici kurumun onayına tabi olan işlemin bedeli açıklanmadı.

Petrol Ofisi Grubu'nun ana hissedarı Vitol'ün yönetim kurulu üyesi Chris Bake konuyla ilgili, "Türkiye enerji sektörünün milli gururu Petrol Ofisi Grubu'nun daha da güçlenmesini sağlayacak bu adımı atmaktan ötürü son derece mutluyuz. Genç ve dinamik nüfusu ve büyüme potansiyeliyle Türkiye'nin geleceğine olan güvenimiz tam" ifadelerini kullandı.

Petrol Ofisi Grubu CEO'su Mehmet Abbasoğlu da; “Pazardaki gücümüzü daha da pekiştirecek bu heyecan verici buluşmayı ve yeni ekip arkadaşlarımızın aramıza katılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumu'nun onayına tabi olan satışın 2024'te tamamlanması bekleniyor.

Pazarın durumu

Temmuz ayında Olcay Aydilek'in aktardığı kulise göre yurt içi akaryakıt satışlarında ilk sırada bulunan Petrol Ofisi, büyüme stratejisi kapsamında BP Dağıtım’la bir süredir görüştüğü belirtilmişti.

Petrol Ofisi’nin, BP’yi satın alarak sektörde nefeslerini ensesinde hissettiği OPET ve Shell’le arasını açmayı, pazardaki lider konumunu pekiştirmek istediği belirtiliyordu.

Hollandalı Vitol Group'un sahibi olduğu Petrol Ofisi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2022 yılı sektör raporuna göre yurt içinde 6.6 milyon tonluk satışıyla pazarın yüzde 22’sini kontrol ediyor.

İkinci sırada Shell&Turcas, üçüncü sırada Opet yer alırken, BP, pazarda tek haneli payıyla dördüncü sırada bulunuyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi