2. el otomobilde fiyatlar da düştü satış da

2. el otomobilde fiyatlar da düştü satış da
MASFED Genel Başkanı Erkoç, ikinci el piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını belirterek, “Şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Bunun başlıca sebepleri faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar” dedi.

TÜİK verilerine göre Ekim ayında aylık bazda ikinci el taşıt piyasasında toplam satışlarda yüzde 5,2 düşüş yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu kara taşıtları istatistiklerinin ekim ayı verilerini açıkladı.

Verilere göre Ekim ayında trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72,3, toplam taşıt sayısı da yüzde 80,4 arttı.

İkinci el piyasasında ise otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüş yaşandı.

Konuya ilişkin Bloomberght’ye konuşan ikinci elin çatı kuruluşu Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti.

Erkoç, "İkinci el taşıt piyasasında ekim ayında otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüşle, aylık bazda Haziran'dan sonra yılın ikinci en ciddi düşüşü yaşandı. İkinci el otomobiller 449 bin 265 adetle bu yıl aylık bazda en düşük, toplam araç sayısı da 723 bin 1 adetle Şubat'tan sonraki en düşük düzeyde gerçekleşti" dedi.

Erkoç, satışlardaki düşüşün sebeplerine dair ise şu değerlendirmede bulundu:

"Daha önceki yıllarda bu zamanlarda sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketlilik olurdu. Ancak şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Bunun başlıca sebepleri faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar..."

“Araç fiyatlarında yüzde 15 düşüş var”

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci elde fahiş fiyat artışını önlemek amacıyla yapılan düzenlemelerin de sektörde karşılık bulduğunu, fiyatlardaki köpüğün ortadan kalktığını ve yatırım amacıyla araç alıp bekletenlerin de araçlarını elden çıkardığı için bulunurlukta bir sıkıntı yaşanmadığını söyleyen Erkoç, "Hayata geçirilen düzenlemelerden sonra fahiş fiyat artışlarının önüne geçildi, fiyatlarda yüzde 15 bandında bir düşüş var. Araç fiyatları gerçek piyasa değerine geldi, piyasada denge sağlandı. Fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanacağını düşünmüyoruz" dedi.

“Elektrikli araç fiyatlarında önemli bir değişim beklemiyoruz”

Elektrikli araçların pazar payının arttığına dikkat çeken Erkoç, yapılan ÖTV matrah değişikliği ile fiyatlarda düşüş beklentisine girildiğini ancak önemli bir değişim beklemediklerini kaydetti. (Kısa Dalga)

Otomobil